Rezerva Succesorala 2021

CUPRINS

Rezerva succesorala

Conform codului civil, rezerva succesorala este partea din bunurile moştenirii la care moştenitori rezervatari au dreptul în virtutea legii, chiar împotriva voinţei defunctului, manifestată prin liberalităţi ori dezmoşteniri.

Rezerva succesorala​

In alte cuvinte, o persoana nu poate dispune in mod liber de bunurile sale prin acte gratuite, daca are anumite categorii de moștenitori.

Astfel, moștenitorii rezervatari sunt sotul/sotia supravietuitoare, parintii defunctului si copii/nepotii/stranepotii defunctului. Daca defunctul nu are  moștenitori din aceste categorii el va putea sa facă donații si sa lase testamente după bunul plac.

Matematic, moştenitorul rezervatar are dreptul la jumătate din cota din succesiune, care, în absenţa liberalităţilor sau dezmoştenirilor, i s-ar fi cuvenit ca moştenitor legal.

📲 Programare Online

Programare Online pe WhatsApp, Telegram si Email in Bucuresti

Procedura Online Bucuresti

Pentru a nu astepta la notar, contactati notariat pe Whatsapp, Telegram, Email, trimiteti actele online si veniti doar la semnare.

Informatii suplimentare

Certificat de mostenitor 300lei⁺ᵗᵛᵃ

Succesiune de la 500lei⁺ᵗᵛᵃ

Afla mai multe detalii despre Rezerva Succesorala 2021

Succesiunea este procedura legala care presupune stabilirea moștenitorilor unei persoane care a încetat din viata, a cotelor ce ii revin fiecarui mostenitor si a bunurile mobile si imobile ce au aparținut defunctului.

Procedura succesorala se realizeaza cel mai simplu si rapid doar la notar. Mostenitorii au la dispozitie un an de la decesul defunctului pentru a-si exprima optiunea – daca doresc sau nu sa mosteneasca fara a fi obligati insa sa parcurga intreaga procedura.

Legea prevede ca bunurile mostenite sa se imparta la mostenitorii ramasi in viata in functie de gradele de rudenie. Pentru a afla cum se impart bunurile mostenite, in functie de mostenitori, folositi calculatorul de Cote Succesorale de mai jos.

Taxele notariale se impart intre toti mostenitorii, iar in cazul in care exista un singur mostenitor acesta va suporta toate taxele.

Taxele notariale se calculeaza in functie de valoarea totala a masei succesorale (pentru toate bunurile mobile si imobile).

Alegeti metoda preferata de contact:*

*valabil doar in Bucuresti.

Vizitind notariate.ro, sunteți de acord cu politica de confidențialitate privind cookie-urile. Mai multe detalii puteti citi aici.