Contract Prenuptial 2020

Contractul prenuptial sau conventia matrimoniala este instrumentul perfect prin care sotii sau viitorii soti isi pot proteja si gestiona mai bine patrimoniile prin alegerea regimului matrimonial aplicabil casatoriei dintre: comunitatea legală, separaţia de bunuri sau comunitatea convenţională.

Casatoriile deja existente si cele pentru care viitorii soti nu semneaza o conventie matrimoniala sunt in mod automat guvernate de regimul comunitatii legale fara nicio alta formalitate dar sotii pot schimba regimul matrimonial ulterior casatoriei.

Astfel, convenţia matrimonială încheiată înainte de căsătorie va produce efecte numai de la data încheierii căsătoriei, iar convenţia încheiată în timpul căsătoriei (pentru a schimba regimul comunitatii legale) produce efecte de la data prevăzută de părţi sau, în lipsă, de la data încheierii ei.

Este important de inteles factul ca o simpla intelegere verbala sau scrisa intre soti sau viitorii soti nu este suficienta pentru a produce efecte.

Pe scurt, conventia matrimoniala se poate face doar la Notar.

Convenţia matrimonială este un act solemn, pentru că se cere, ca o condiţie ad validitatem, formă autentică notarială. În acest sens o convenţie matrimonială se încheie printr-un înscris autentificat de notarul public, sub sancţiunea nulităţii absolute, cu consimţământul tuturor părţilor, exprimat personal sau prin mandatar cu procură autentică, specială şi având conţinut predeterminat.

Alegeti Localitate din meniul siteului, pentru notariat unde puteti semna un contract prenuptial.

Dragos

Buna ziua !
Contractul prenuptial “se poate face doar la Notar” asa cum ati specificat in descriere.
Iar simpla intelegere scrisa intre soti nu are nici o valoare de vreme ce nu este facuta la notar.
Dar in conventia oficiala trebuie declarate toate bunurile ambelor parti sau doar cele care doresc sa le pastreze chiar daca intervine si divortul ?
Deasemenea orice castig care apare intre casatorie si divort se va imparti in egala masura ? Ori se poate stabili un raport procentual al acestuia intre cele 2 parti tinand cont de niste factori stabiliti exact (de exemplu: una dintre parti a fost somer/a pe tot parcursul acestui interval) ?
Multumesc anticipat, Dragos.

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Da, intelegerea intre parti, neautentifica si neinscrisa in registrele de stare civila nu are nicio valoare. Depinde daca conventia se incheiere pentru viitori soti, caz in care orice bun au dobandit fiecare inainte de casatorie va ramane mereu doar al lor si prin incheierea conventiei si orice bun dobandit in timpul casatoriei tot bun propriu ramane, sau daca conventia se incheie intre soti care sunt deja casatoriti si doresc schimbarea regimului din comunitate de bunuri in separatie, caz in care trebuie sa decida ce se intampal cu bunurile deja dobandite impreuna. Se poate stabili si o asa numita, creanta de participare la casnicie pentru cazurile mentionate de dvs, in situatia in care vreun sot este somer, casnic, etc.
Va multumim pentru intrebare.

Laptica Carmen

Buna ziua …..As dori sa aflu care este taxa /onorariul pentru un acord matrimonial? La mijloc sunt doua imobile (casa si apartament) si un autoturism…Se calculeaza in procent din valoarea bunurilor, ca la vanzare-cumparare? Multumesc anticipat pentru raspuns.

Localitate
Slatina
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Va rugam sa luati legatura direct cu birourile notariale pentru a va comunica taxele pe care le percep. Dar ca regula generala conventiile matrimoniale au tarif fix, indiferent de bunurile cuprinse in el.
Va multumim pentru intrebare.

  X
  Asistenta Notariala Inteligenta  
  Buna, numele meu este Ani si te pot asista cu informatii notariale personalizate.
  wpChatIcon
  Notificare 29 martie!

  In aceasta perioada majoritatea notariatelor au program redus sau sunt inchise.

  *In Bucuresti programari urgente si consultanta notariala gratuita pe Whatsapp sau email.