Contact

Vorbeste cu Ani

Consultanta Notariala

Bucuresti

(NOU!) Consultanta Notariala pe Whatsapp pentru Bucuresti

In aceasta perioada majoritatea notariatelor sunt inchise sau au program redus cu publicul.
Pentru Bucuresti puteti primi consultanta notariala gratuita pe Whatsapp sau email.​

Alta localitate

draganescu popescu marilena

cum pot obtine o procura speciala pentru ridicarea pensiei soacrei mele ,care este f batrana (are 89 de ani),a cazut la pat si trebuie internata intr-un azil pentru ca nu ma pot ocupa de dansa ,avand in vedere ca si eu am 70 de ani si sunt si bolnava.Se inpune deplasarea la domiciliul ei ,si nu pot gasi un notar care sa faca aceasta deplasare in sect 6.Ridicarea pensiei de la posta ,in lipsa ei plus contributia mea ar acoperi cat de cat taxele cerute de camin.Va multumesc

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Doar prin intermediul unui birou notarial veți putea da procura, va recomandam sa încercați la birourile unde sunt mai multi notari asociați.
Va multumim pentru intrebare.

Adelina

Buna ziua as vrea sa știu dacă este legal sa fie emisă o împuternicire unei persoane de către un notar dacă nu i sa cerut acordul și semnatura.

Localitate
Cluj
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Persoanei care a dat procura i se ia consimțământul si semnătura in fata notarului public in mod obligatoriu. Persoanei care i se da procura, nu.
Va multumim pentru intrebare.

Ardeleanu Andrei

Buna ziua,am o urgenta pentru legalizarea unui certificat de naștere și nu dețin în prezent originalul,se poate legaliza cu o fotografie?

Localitate
Agas
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Nu, copii legalizate se fac numai după documentele originale.
Va multumim pentru intrebare.

rus viorel

Buna seara:
Urmare a decesului tatalui meu (2012) deci in urma cu 7 ani-am fost citat la notar pt dezbaterea succesiunii intre:mama,sora si eu.Mama a tot incercat sa ma convinga sa renunt la partea mea -nu am fost de acord.
Mentionez ca nu am dat declaratie de acceptare a succesiunii in termenul legal de 1 an.Acum am aflat ca la casa s-au mai construit spatii fara autorizatie-spatii care nu apar in extrasul C.F.Daca ma prezint la dezbatere ce treb sa fac ca sa fiu in legalitate? sa accept asa mostenirea?(3/16)?la partaj pot sa cer sulta pt partea mea sau deja cand se dezbate succesiunea?ce sa solicit drept garantie la sulta?ca mama zice ca ar vrea si partaj.
multumesc

Localitate
cluj
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Partajul si respectiv primirea sultei se face numai după dezbaterea succesiunii. Astfel, prima data dezbateți succesiunea, moșteniți toți iar apoi veți face ieșirea din indiviziune prin partaj, moment in care primiți si sulta in schimbul părții dvs. din proprietate. Daca nu va veți prezenta si nu veți face nicio actiune in urma citarii puteți pierde dreptul e mai moștenii.
Va multumim pentru intrebare.

Carmen Bodoroncea

Buna seara,problema mea este urmatoarea: in 2011 am cumparat o casa iar actele s-au facut cu uzufruct viager. Fiica mea proprprietar iar eu beneficiara uzufructului viager. In urma unor neintelegeri in familie ea ma ameninta oarecum ca va vinde acest imobil daca eu nu sunt de acord sa faca ce doreste cu imobilul. Si pretinde ca are acest drept. Eu am citit cat de cat legea despre acest aspect,dar doresc sa stiu inca odata daca este adevarat si daca ea poate sa instraineze acest imobil cat timp eu ,sotul si sora ei geamana locuim aici. Si daca se poate sa pot si ajunge la dumneavoastra pentru o consultatie. Mentionez ca noi platim absolut toate utilitatile inclusiv impozitul anual. Va multumesc

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Atata timp cat dansa nu este proprietar deplin, adica nu are intregul drept asupra apartamentului nu poate sa vanda decat impreuna cu dvs. sau cu acordul dvs. Totodata, dvs. locuind acolo este putin probabil ca altcineva sa cumpere in aceasta situatie apartamentul.
Va multumim pentru intrebare.

Catalin

Buna ziua. Bunicul a decedat saptamana trecuta si as dori sa stiu care sunt pasii pentru obtinerea certificatului de mostenitor si taxele percepute. Mentionez ca are doi copii – o fiica si un fiu. Multumesc

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Mostenitorii trebuie sa se prezinte la un birou notarial de la ultimul domiciliu al defunctului in vederea dezbaterii succesiunii. In principiu actele necesare le gasiti aici – https://notariate.ro/succesiune/ sectiunea acte necesare.
Va multumim pentru intrebare.

Papp Lajos

Buna ziua!
va rog sa ma ajutati cu o solutionare in cazul de mai jos.

Dupa ce a decedat tata ,inca noi nu am facut succesiunea ,si ne-am intalnit cu urmatorul caz.
Avem o remorca de transportat stupi si care la fiecare pastoral trebuie sa aiba asigurarea (RCA) ,care se intocmeste conform cartii de inmatriculare ,adica pe numele tatalui meu.
Suntem trei mostenitori,..mama ,fratele meu si cu mine,iar dorim sa -l delegam pe fiul fratelui,nepotul meu sa umble cu stupii in pastoral.
va rog sa ma invatati,care este procedura ptr rezolvarea problemei de mai sus fara sa facem succesiunea,..deocamdata.

Multumesc,
Papp Lajos

Localitate
Sf.Gheorghe
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Primul pas ar fi sa dezbateți succesiunea doar pentru acea remorca (daca nu doriți si pe alte bunuri) si apoi sa încheiați un act de partaj intre toți moștenitorii prin care doar fratele sa rămână unic prioritar si astfel sa poată merge să schimbe cartea mașinii si asigurarea pe numele dansului.
Va multumim pentru intrebare.

STEFAN DOREL

Buna ziua,
Suntem trei frati.Tata a decedat in anul 1990.Nu s-a dezbatut succesiunea.
Fratele cel mare locuieste cu mama si cei doi fii in casa construita de tata si mama.
In anul 1995 mama a obtinut,ca urmare a retrocedarilor,titlu de proprietate pe terenuri, inclusiv pe terenurile tatalui din registrul agricol.De mentionat ca fratele si cei doi fii au facut unele imbunatatiri la 1/2 din constructie.
In anul 2015,unul din fiii fratelui a obtinut in baza unui contract usufruct viager,fara clauze de intretinere,terenul din curte de 1600mp, inclusiv constructiile de pe teren pentru care nu s-a dezbatut succesiunea.In contractul de vanzare scrie clar”constructii fara acte de proprietate”.
Mama avea 85 de ani,nu exista doc.ca avea discernamant,nu se mentioneaza ca a fost intrebata daca are mostenitori,nu a semnat unicul exemplar”pentru motivul-varsta inaintata”suma din ctr.este modica in raport cu preturile din zona,nu exista doc. ca a primit suma respectiva,”declaratia mea cosntituind chitanta liberatorie”Toate actele existente, in aceasta perioada au fost ascunse de cei doi fii,nu am avut cunostinta de aceasta tranzactie pana luna trecuta.
Intrebarea este ce parere aveti dvs. si daca se poate anula acest contract?
Va multumesc!

Localitate
BUCURESTI
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Numai instanta se poate pronunța asupra validității contractului si eventual a anularii sale. Din cele relatate de dvs., toate mențiunile sunt normale si comune in practica notariala. Ar trebui sa luati legatura cu un avocat care sa va îndrume asupra oportunității si șanselor de reușita in cazul solicitării anularii.
Va multumim pentru intrebare.

mihai iolanda

Buna ziua,va rog frumos daca ma puteti ajuta cu un raspun.
Fratele meu a decedat. Cei de la cimitir ne au spus sa facem succesiune,doar pe locul de veci,pt transcrierea actului.
Ne-am adresat unui notar.La o saptamana au fost chemate partile,cumnata mea si singura fiica si doi martori.In completarea actelor de la cimitir,au cerut testamentul,noi nestiind ca exista.
Pe baza testamentului am rezolvat la cimitir,cumnata mea fiind singura mostenitoare.
Si -au facut testament unul,altuia pe toate bunurile mobile si imobile.
Nemaiavand nevoie de act pt cimitir,am hotarat retragerea dosarului de succesiune,pe locul de veci.
Cumnata mea a dat o declaratie ,scrisa de mana cu functionara de la notariat.
Acum este chemata nepoata ,sa dea o declaratie.
Va rog sa mi spuneti,are repercursiuni acest lucru?
Acum noi ,nu am dorit dezbaterea integrala a mostenirii,din cauze financiare.
Se poate relua ,dosarul succesoral,in termen de un an?
Va multumesc.

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Succesiunea se poate relua in orice moment, la notarul unde ați pus prima data dosarul pe rol. Din informațiile dvs. nu îmi pot da seama ce declarație ar fi putut da cumnata, deoarece niciuna nu se da de mana – poate doar a completat o cerere. Discutați direct cu biroul notarial unde aveți dosarul depus pentru a clarifica situația, cu siguranța o sa fa explice întreaga procedura.
Va multumim pentru intrebare.

mihai iolanda

va multumesc

Laura

Buna ziua!! As dori cateva informatii legate de o succesiune, parintii mei au decedat la scurt timp unul dupa celalalt si acum urmeaza succesiunea. Problema mea este urmatoarea: eu sunt o persoana cu dizabilitate gradul 1 (handicap fizic in uma unui accident rutier) si mai am un frate cu Sindrom Down. Am inteles ca s-ar pune problema daca fratele meu are discernamant sau nu, mentionez ca pe certificatele de handicap nu scrie diagnosticul, scrie doar gradul in care suntem incadrati ( gradul 1 amandoi). Cum procedam? Va multumesc!!

Localitate
Jimbolia
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Va recomandam sa luati legatura cu unul dintre birourile notariale competente pentru a dezbate efectiv succesiunile părinților dvs. astfel încât dânșii sa evalueze situația si sa va comunice pașii următori. In cazul fratelui dvs. notar s-ar putea sa solicite ca acesta sa fie asistat la semnare de către un angajat al departamentului de asistenta sociala din primăria de domiciliu.
Va multumim pentru intrebare.

Vicol Alexandrina

Buna seara,

Multumesc pentru raspunsul de astazi.
Mai am urmatoarea nelamurire : cine poate pune o persoana sub interdictie si cum trebuie procedat ca o alta sa fie numita curator?

Multumesc!

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Trebuie sa va adresați unui avocat care sa va reprezinte si care va poate da aceste informații.
Va multumim pentru intrebare.

sultanescu florin

Buna seara.As dori sa ma lamuriti intr-o problema de succesiune.Suntem doi frati.Tatal nostru a mai avut un frate care a decedat in 2005,sotia fratelui lui tata a decedat in 1996.Tatal nostru a decedat in 2008.Unchiul nostru nu a avut copii cu sotia in schimb sotia unchiului a avut un copil din prima casatorie.Nu a fost adoptat sau infiat.Care sunt cotele care revin fiecaruia dintre mostenitori.daca se poate puteti sa-mi spuneti in procente de%.Va multumesc.

Localitate
targoviste
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Soția fratelui a fost moștenita de fiul dânsei si de soț, iar pe unchiul dvs a fost moștenit de tatăl dvs doar (daca nu mai avea părinți in viata). Pentru aflarea cotelor va ruga sa folosiți calculatorul de cote succesorale de pe site https://notariate.ro/succesiune/#calculatorsuccesiune.
Va multumim pentru intrebare.

Vicol Alexandrina

Vicol Alexandrina

Buna ziua,

As dori sa aflu, daca se poate, ce trebuie facut in situatia in care pe socrul meu, diagnosticat cu dementa, dorim sa-l aducem din alt oras in Bucuresti? Mai exact, cum poate sotul meu, singurul fiu, (desi sotia este in viata) sa semneze in locul tatalui documentele necesare la politie (pentru mutare domiciliu), medic familie, casa de pensii (pentru mutare adresa pensie) etc., avand in vedere ca socrul meu nu este in stadiul in care sa poata semna o procura?

Multumesc,

O zi buna!

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
In situația dvs. probabil socrul trebuie pus sub interdicție pentru a fi numit un curator care sa se ocupe de toate treburile dansului.
Va multumim pentru intrebare.

Anda

Buna ziua. Am o intrebare. Bunica mea (mama tatalui meu) a decedat in 2005. Ea avea 4 locuri de veci. 2 au fost trecute pe numele tatalui meu in 1999. Celelalte 2 au ramas pe numele ei (iar actul ei in original, din 2000, este la noi). Tatal meu a decedat in acest an. El mai are un frate in viata. Fratele insista ca celelalte 2 locuri sunt ale lui. Cum si de unde putem afla daca legal acele locuri sunt ale lui? La biserica nu ni s-a aratat niciun act si nici fratele lui nu raspunde la solicitarile noastre. Multumesc frumos.

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Trebuie investigat la administrația cimitirelor/la biserica, altfel nu aveți de unde sa știți daca s-a făcut sau nu vreun act in timpul vieții bunicii.
Va multumim pentru intrebare.

salvatore aliotta

Buna ziua imi cer scuze pentru eventualele erori de scriere, ar trebui sa facem o copie a unei fapte de proprietate a unui apartament in bacau, original si degradat aproape ilizibil, cum pot face, ne-ai putea ajuta?
multumesc mult

Localitate
milano
👑 notariate.ro

Buna ziua,
In mod normal notarul vă va face copia legalizata si va face mențiune ca actul prezintă forme de uzura. Daca actul este complet de neutilizat va recomand sa obțineți un duplicat al lui de la instituția emitenta.
Va multumim pentru intrebare.

Falcă viorica

Bună seara. Va rog sa mi spuneți cât trebuie sa plătesc taxe notariale sa fac un act de vânzare cumpărare pentru un teren lângă pădure de 2500mp.multumesc.

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Taxele se calculează la prețul stabilit de dvs. Daca doriți sa știți evaluarea terenului trebuie sa mergeți la un birou notarial cu actele de proprietate.
Va multumim pentru intrebare.

Adriana G

Buna ziua, as dori, va rog, sa ma consiliati in problema urmatoare. Bunicii mei au decedat acum aprox. 40 de ani, iar in urma succesiunii au fost eliberate titluri de mostenitori (pentru cei 6 fii) asupra unui imobil, o casa cu teren de aprox. 170mp. Tatal meu impreuna cu un alt frate (2 din cei 6 fii) au ramas in imobil, ceilalti cumparandu-si casele lor. In tot acest timp nu s-a iesit din indiviziune, 5 din 6 mostenitori au decedat, inclusiv tatal meu (acum aproape 5 ani). Este posibil sa fie decedat si al 6-lea mostenitor, o matusa, care nu a tinut legatura cu niciunul din frati, deci nu pot sti sigur daca mai traieste sau nu. Nu s-a facut nici o succesiune dupa niciunul din decedati. Eu m-am nascut si am trait in aceasta casa, impreuna cu fratele meu (care a plecat la un moment dat). Am avut grija de tatal meu care a fost bolnav multi ani, fiind semiparalizat, am avut grija de casa, inclusiv dupa decesul tatalui, desi nu mai locuiesc acolo, mutandu-ma dupa casatorie. In prezent casa nu este locuita, se afla in sectorul 2. Nu tin legatura cu verii primari (copiii celor 6 mostenitori, pe… Vezi mai multe »

Localitate
BUCURESTI
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Puteți încerca in instanta printr-o actiune de uzucapiune dar trebuie sa luati legatura cu un avocat pentru a va sfatui.
Va multumim pentru intrebare.

TUDOR FLORINA

Buna ziua ! As vrea sa ma casatoresc si am o problema…In cazul in care mor , sotul meu mosteneste ceva ? Eu am o proprietate , un apartament si as vrea sa ramana ,dupa moartea mea doar fiului meu . Si ce se poate face in sensul asta ? Multumesc !

Localitate
BUCURESTI
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Da, in orice conditii, chiar daca sa zicem ca ati incheia o conventie matrimoniala, sotul are dreptul la o cota din orice bunuri ale dvs in caz de deces. In speta, 1/4 sotul si 3/4 ramane fiului. Singura solutie este sa ii donati fiului bunul dvs.
Va multumim pentru intrebare.

Mariana M

Buna ziua! As dori sa mi spuneti cat m ar costa intabularea unei garsoniere de 28 mp in cluj napoca , plus onorariul notarului! Se calculeaza procent din pretul vanzarii? Multumesc frumos!

Localitate
Cluj Napoca
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Pentru intabulare trebuie sa luati legatura cu un expert cadastral. Daca doriti sa stiti onorariul pentru o vanzare va rugam sa calculati folosind calculatorul de taxe notariale https://notariate.ro/calculator-taxe-notariale/ introducand pretul vanzarii.
Va multumim pentru intrebare.

Andras mihai

Buna ziua sant interesat de un uzufruct

Localitate
Biled
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Ce anume va intreseaza?
Va multumim pentru intrebare.

cristina

buna ziua.am o intrebare la dvs se poate incheia un antecontract de vanzare cumparare daca in extrasul de carte funciara sunt sarcini.va multumesc

Localitate
bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Trebuie sa luati legatura direct cu un birou notarial pentru a-i intreba – parerile sunt impartite si depinde ce fel de sarcini sunt inscrise in cartea funciara.
Va multumim pentru intrebare.

Sava ioan

cumpar teren intravilan in mediu rural in suprafata de 1684.021m2 cit ma costa taxa la notariat la cumparare.

Localitate
birlad
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Taxele pentru vanzare se calculeaza la pretul vanzarii declarat de parti. Puteti afla preturile minime percepute daca introduce pretul dvs. in calculatorul de taxe notariale https://notariate.ro/calculator-taxe-notariale/ sectiunea vanzare.
Va multumim pentru intrebare.

Ilie Raluca Ștefania

Bună seara! Aș vrea să știu dacă îi pot face procură surorii mele cu permisul de conducere pentru a-mi scoate un duplicat de naștere întrucât acesta îl am pierdut cât și buletinul. Eu nu pot ajunge în localitate.

Localitate
Călărași
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Din pacate permisul nu este act de identitate in Romania – puteti solicita emiterea unei carti provizorii de identitate si in baza ei sa obtineti duplicatul si ulterior sa obtineti cartea de identitate normala.
Va multumim pentru intrebare.

Mari

Buna ziua,bunicii morti ,au avut 4 fete dintre care una decedata.Cea decedata are sotul decedat si trei copii in viata care inca nu au facut sucesiunea in urma mortii parintilor.Cele trei fete in viata si cei trei nepoti a surorii decedate pot face succesiunea dupa bunici chiar daca cei trei copii a sorei decedate nu au facut succesiunea dupa parintii lor?Multumesc

Localitate
Hd
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Depinde care a fost ordinea in care au murit toti defunctii. Cel mai bine ar fi ca cei 3 copii sa obtin macar un certificat de calitate de mostenitor de pe urma mamei lor.
Va multumim pentru intrebare.

Adriana Nastasescu

Buna seara .

Am mostenit o parte dintr-o casa la tara, in zona Covasna si vreau sa o donez cumnatei mele. Am facut succesiunea, am titlul de mostenitor, dar vreau sa o dau-donez. Cam cat ar costa, sau ce taxe sunt sunt de platit ?

Va multumesc si va doresc toate cele bune !

Localitate
Craiova
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Trebuie sa lauti legatura cu un notar din zona de unde doriti sa semnati donatia pentru a va face evaluarea conform grilelor notariale a valorii bunului pe care doriti sa il donati si apoi sa va comunice si taxele.
Va multumim pentru intrebare.

Dan Valentina

Dacă plec in strainatate pot face o procura pt cineva din familie sa ii poate închide contractul de munca si indemnizatia

Localitate
Rm sarat
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Daca angajatorul va comunica ca va poate incheia contractul de munca printr-o procura, atunci puteti merge la un notar pentru intocmirea procurii.
Va multumim pentru intrebare.

Dobre Adina

Cum calculez taxa de vânzare a unui imobil de 518000 Eu, cand sunt 4 proprietari. Eu dețin din cotele stabilite prin succesiune 37,5% din proprietate. Cum calculez taxa pe proprietate in cazul meu.

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Impozitul pentru vanzarea imobilului se calculeaza ca fiind 3% din ce depaseste 450.000 lei. La suma obtinuta aplicati procentul dvs. din proprietate.
Va multumim pentru intrebare.

Staicu

Buna ziua,
mama a decedat in luna decembrie anul trecut,a vandut apartamentul si s-a mutat la sora mea,undeva in Bucuresti.Nu stiu ce s-a intamplat cu conturile ei bancare ,unde a avut conturi deschise,la ce banca.Am dat la notariat declaratia de acceptare a succesiunii si va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa procedez ca sa aflu in ce banca(banci) a avut cont(conturi) si daca mai are ,trebuie sa imputernicesc notariatul sa afle,care sunt costurile si procedura pentru rezolvare?Multumesc.

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Pentru a putea obtine informatii prin intermediul notariatului va trebui sa deschideti procedura succesorala la un birou notarial apoi dansii va vor da imputerniciri pentru a verifica la banci, insa neexistand un registru unic va trebui sa mergeti la toate bancile pentru a depune cerere de verificare a existentei unui potential cont.
Va multumim pentru intrebare.

ION GIUHAT

buna ziua

am facut succesiunea dupa tatal meu decedat (CERTIFICAT DE MOSTENITOR NR 10 /03.03.2006) la Biroul Notarial ILINCA ANNE-MARIE GEORGIANA din Tr Severin
A fost emis la succesiune un cavou.
Va rog sa imi spuneti cum trebuie sa procedez si ce acte trebuie.
Multumesc
IGiuhat

Localitate
DROBETA TR SEVERIN
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Intrebarea dvs. nu este clara si nu ne putem dam seama cu ce va putem ajuta. Va rugam sa reveniti cu clarificari.

Giuhat Ion

La succesiunea in cauza a fost omis ( neinclus in masa succesorala) un cavou.
Doresc sa extind succesiunea .
Cum trebuie procedat si ce acte trebuie ?
Multumesc

👑 notariate.ro

Buna ziua,
Trebuie sa mergeti la acelasi birou notarial unde ati dezbatut prima data succesiunea – la dansii se afla dosarul, sa solicitati suplimentarea succesiunii cu cavoul.
Va multumim pentru intrebare.

adrian kiss

buna ziua, pentru un extras de CF, de ce acte am nevoie si in cat timp se poate obtine. este pentru un apartament di Floresti in vederea cedarii drumului catre primarie

Localitate
Cluj-napoca
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Daca doriti un extras de carte funciara pentru autentificare, acestea se scot doar de catre notarul public care va va semna contractul. Daca doriti sa scoate un extras de carte funciara pentru informare puteti sa il obtineti online pe loc de la ANCPI https://epay.ancpi.ro/epay/SelectProd.action?prodId=1420
Va multumim pentru intrebare.

Niculescu V.

In 2006 am cumparat un apartament impreuna cu Sotul meu prin Notar Marina Ionescu cu adresa cabinet in Sos. Iancului. Dansa s-a pensionat, dar eu in 2018 am aflat ca in documentele de stare civila am o eroare materiala si a trebuit sa-mi adaug inca un prenume.Acum ar urma sa-mi completez contractul de cumparare si intabularea cu numele corect ( dupa … 70 ani impliniti cu vechiul nume).Rugamintea mea este sa ma indrumati, daca se poate, unde ..cui trebuie sa ma adresez… a preluat cineva arhiva dansei?, multumiri anticipate.

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Trebuie sa va adresati Camerei notarilor publici Bucuresti – http://www.cnpb.ro/ pentru a va comunica daca arhiva doamnei notar este in custodia dansilor sau a fost preluata de un alt birou notarial.
Va multumim pentru intrebare.

Lorena popescu

Buna ziua,
Am cumparat de la ICRAL o casa in baza Legii 10/2001.in prezent doresc sa o vand.
Va rog sa-mi spuneti daca la vanzare pot intampina dificlutati, ea fiind cumparata deoarec figura ca succesiune vacanta.
multumesc

Localitate
BUCHAREST
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Interdictiile de vanzare prin legea 10 s-au incheiat, totodata se pot face verificari la Primarie pentru a verifica daca mai exsita notificari sau alte cereri pe rol.
Va multumim pentru intrebare.

Vincreanu valentina

Buna ziua,
As dori sa cumpar o casa care a fost dobandita pe Legea nr. 112/1995.
Vanzatorul a cumparat-o de la ICRAL.
exista riscuri cumparand aceasta casa?
Multumesc

Localitate
bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Interdictiile de vanzare s-au incheiat dar totodata se pot face verificari la Primarie pentru a se vedea daca mai exsita notificari sau alte cereri pe rol – acestia emit o adesa in baza careia se comunica eventualele litigii.
Va multumim pentru intrebare.

Hotea Domnica

Daca s-a stabilit taxa succesoriala si este vorba despre : sotie defunct si 3 copii ai acestuia, cum se impart cheltuielile cu aceasta taxa ? La 4 , in mod egal ?

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
In cazul dvs este 1/4 fiecare, in mod normal fiecare ar trebui sa achita proportional cu cota mostenita dar nu exista o regula in acest sens, oricare mostenitor putand plati totalul singur daca doreste.
Va multumim pentru intrebare.

Alexandru

Bună ziua v-aș ruga dacă îmi puteți da un răspuns bunicii mei din parte mamei sunt decedați de peste 10 ani ei aveau 5 copii moștenitori de drept, aceștia nu au făcut succesiunea după decesul bunicilor, având o discuție cu toți cei 5 au ajuns la o înțelegere ca terenul și casa bunicilor sa mi-le lase mie, cum trebuie procedat în cazul acesta dacă nu au făcut succesiunea, cum pot dobândi eu casa și terenul de la aceștia? Va multumesc

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Trebuie sa dezbateti in primul rand succesiunea dupa bunici. In functie de speta exacta si de situatia de fapt fie pot arata ca nu au mostenit, renuntand practic toti pana ramaneti unic mostenitor, fie mostenesc toti si ulterior va vand/doneaza dvs.
Va multumim pentru intrebare.

Daniel

Va rog mult sa îmi spuneți in cazul in care doresc sa achizitionez un apartament, este dreptul meu(al cumparatorului), sa îmi aleg notarul ? Am anumite suspiciuni in privinta veridicitații “agentului imobiliar”, care printre multe alte semne mai mult sau mai putin dubioase, insista sa mearga doar la notarul sau deși inteleg ca eu il platesc. Va multumesc.

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Da, cumparatorul isi alege notarul in mod normal, tocmai datorita faptului ca el are sarcina achitarii taxelor.
Va multumim pentru intrebare.

Adrian Paraschiv

Multumesc frumos pentru excelentul raspuns si promptitudine. Intr-o Romanie in care majoritatea siteurilor de informare sunt doar formale si nu pot fi utilizate, Dvoastra demonstrati respect pentru meseria aleasa. Felicitari!
E clar ca e in avantajul meu e sa obtin un duplicat al certificatului de deces, cu toate ca e in afara Bucurestiului si va fi chinuitor fara masina. Punctele 2, 3, 4 suunt lamurite.

As mai avea o singura rugaminte privind solutiile alternative pe care nu le intrevad momentan. Ati putea cita cateva situatii intalnite in activitata Dvoastra notariala care sa ma ajute la investigarea lor. Foarte pe scurt!

Multumesc din suflet! Nu pot sa dau share pe FB pentru ca l-am inchis definitiv acum 6 luni si totusi supravietuiesc! Daca reusesc sa-mi fac un alt cont o sa dau share pentru siteul Dvoastra. E util totusi uneori.

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Multumim pentru aprecieri. In principiu, daca va intelegeti puteti ramane in indiviziune asupra imobilului dupa dezbaterea succesiunii, astfel incat sa nu fiti nevoit sa parasiti imobilul. Sau puteti incheia un partaj in care sa preluati dvs. partea fratelui cu o sulta modica sau chiar fara sulta deloc.
Va multumim pentru intrebare.

vlad pop

Buna ziua, Din pacate eu si sotia am hotarat sa vizitam notarul, pentru divort si partaj. Am convenit ca eu sa raman in domiciliul actual (imobil detinut pe numele amandurora), iar sotia sa achizitioneze un apartament, ajuntandu-se de sulta primita. Fiica noastra (16 ½ ani) vrea sa locuiasca cu mine dupa divort, dorinta agreata initial de mama. In urma cu doua zile sotia mi-a cerut brusc sa accept ca fiica noastra sa apara in acte ca va locui cu mama, fiindca …”altfel ar simti ca si-ar abandona copilul…”!? Deci, copilul si mama ar locui cu mine, inainte si putin dupa divort (o luna, doua…). Dar, dupa incheierea partajului, mama s-ar muta intr-o locuinta noua. Copilul, cel mai probabil, va alterna sederea la ambii parinti. Ma gandesc sa pun capat stress-ului tuturor si as accepta varianta asta ciudata. Apreciez insa ca exista riscul ca dupa emiterea certificatului de divort, sotia sa refuze sa mai plece din imobilul actual, mai ales daca fiica noastra ar figura ca ramane in grija ei. Plecand de la varianta asta surpriza, ma gandesc sa propun sotiei urmatorul traseu: – depunem actele de divort; scriptic, copilul va ramane cu mama, insa vor figura la acelasi domiciliu cu… Vezi mai multe »

Localitate
bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua, In principiu problema se pune in felul următor: daca depuneți actele de divorț, partajul se va face cel mai devreme simultan cu divorțul, nu înainte oricum deoarece din punct de vedere juridic, suma ce urmează a fi data sulta este încă bun comun pentru ca pana la împlinirea termenului de divorț sunteți căsătoriți cu toate implicațiile legale. Daca totuși ați vrea sa faceți acum partajul si divorțul peste 18 luni ar trebui sa încheiați un act de lichidare al regimului matrimonial, partajul si o convenție matrimoniala de separație de bunuri astfel încât fiecare din bunurile dobândite ulterior sa fie bunurile fiecăruia dintre soți. Totodată, conform codului civil autoritatea tutelara se exercita in comun oricum de ambii parinti, deci mama nu ar avea de ce sa considere ca si-ar abandona copilul. Cel mai bine ar fi ca părțile sa declara situația adevărata deoarece cei de la serviciul de autoritate tutelara vor veni pentru ancheta la adresa declarata de dvs unde vor dori sa vada conditiile in care efectiv locuiește minorul. Fiica dvs având 16 ani, va veni si in fata notarului pentru a fi audiata in legătura cu locuința pe care va dori sa o aibă. Mai mult, daca… Vezi mai multe »

Dumitru

Am buletinul expirat, sunt in germania acum, o sa vin in tara sa reinoiesc buletinul dar plec imediat, se poate sa inputernicesc people sora mea sa ridice buletinul, inputernicirea said o fac cu pasaportul de example?

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Conform legii cetatenii romani cu domiciliul in Romania (adica in pasaport apare la domiciliu o localitate din Romania) nu se pot identifica decat cu cartea de identitate sau o carte de identiate provizorie pentru intocmirea actelor, si nu cu pasaportul.
Va multumim pentru intrebare.

Adrian Paraschiv

Buna ziua, O situatie simpla dar cu unele ramificatii neclare dupa succesiune si apelez la un sfat calificat pentru pasii urmatori. Parintii au divortat in 1970: tata a murit acum cativa ani si a pus totul pe numele fiicei vitrege si mama a murit in martie 2019 lasind celor doi frati mostenitori un apartament de 2 camere nedecomandat(vezi nedivizibil) si un loc de veci oarecum divizibil(1.5 locuri fiecare). Eu locuiesc legal in casa mamei de 6 ani si am acum posibilitati financiare la limita subsistentei. Fratele este la pensie, foarte lejer financiar si cu spate solid de la fiul sau care are bani destul de multi. E clar ca la succesiune vom imparti la 2 bunurile imobile si nu exista bunuri mobile. Am contribuit egal la cheltuielile cu mama in ultimii 6 ani si in cei 20 de ani anteriori am contribuit cu 75% din cheltuielile mari ale casei si ale mamei plus ajutor de mii de euros dat fratelui meu si familiei lui( se pare ca nu a contat). Agoniseala mea de o viata s-a dus in ultimii 6 ani! Toate documentele casei au fost sustrase de frate din casa mamei cand eram plecat, nu vrea sa-mi dea copii… Vezi mai multe »

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua, 1. In principiu nu se poate face mostenirea fara ca dvs. sa stiti deoarece veti fi citat de catre notar atat la ultimul domiciliu al defunctei cat si la domiciliul dvs, deci doar daca fratele ar spune ca nu mai exista niciun alt mostenitor s-ar putea frauda succesiunea. Apoi, aveti dreptul sa obtineti un certificat de deces al mamei si sa mergeti cu el la un notar pentru acceptarea mostenirii. Cel mai bine este sa o faceti pana in martie 2020 si apoi sa stati linistit pana in 2021 privind dezbaterea efectiva. 2. Nu stiu sa va spun detaliie partajului in instanta deoarece nu este especializarea noastra, trebuie sa discutati cu un avocat aceste aspecte. 3. In fapt, vanzarea se semneaza de catre toate partile in fata notarului dar acesta nu o autentifica. Se face plata – in numerar sau prin OP si abia apoi notarul semneaza vanzarea astfel incat sa se asigure ca toate partile au semnat si s-a facut si plata. 4. Va trebui sa faceti un partaj privind cei 0,5 din locul de veci si oricum trebuie reemis actul de concesiune in urma dezbaterii succesiunii. 5. Solutii ar fi mute dar totul depinde si de… Vezi mai multe »

Ana Maria

Bună seara ! Se poate face procura de călătorie de la sot fără pasaport?

Localitate
Gherăești
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Daca va referiti fara pasaportul minorului, raspunsul este nu.
Va multumim pentru intrebare.

Eduart

Buna ziua! Am intalnit o speta relativ curioasa, dar as vrea sa ma asigur. La vanzarea unui imobil s-a facut un antecontract. Suma platita in avans de catre cumparator a fost 42500euro (100% din valoarea de cumparare). Taxele pentru antecontract au fost de aproximativ 2900 lei, in conformitate cu sumele stipulate (zice notarul). Dupa semnarea antecontractului si plata taxelor, notarul ne anunta ca si la contractul de vanzare-cumparare vom plati aceleasi sume, pentru ca se calculeaza in functie de sumele stipulate, nu de tranzactii. Tinand cont ca tranzactia in momentul semnarii contractului final este de ZERO lei/euro, cat de corect este sa platim inca o data taxa respectiva? Multumesc!

Localitate
Targoviste
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Da, este corect deoarece exista formule de calcul diferite pentru stabilirea onorariului unei promisiuni si a unei vanzari. Iar aceste sume se calculeaza la avansul data, respectiv la pretul vanzarii stabilirii, indiferent ca el a fost platit anterior sau nu. Totodata, pana in octombrie 2018 se scadea din onorariul stabilit pentru vanzare onorariul platit la promisiune insa s-a schimbat legea si se platesc sume diferite acum.
Va multumim pentru intrebare.

Staiciu Ionel

Am o bunica de 92 de ani care a moștenit o casa si un teren de la soț.
Bunica nu are copii cu acesta.
Bunicul are o fata infiata in schimb.
Bunica are si ea 2 copii dintr-o casatorie anterioară căsătoriei cu bunicul decedat.
Cu cine va merge bunica la succesiune?!

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Bunica il mosteneste pe sot impreuna cu fata infiata de sot. Apoi, bunica va fi mostenita, la decesul dansei de catre cei 2 copii din alta casatorie.
Va multumim pentru intrebare.

Daniel

Buna ziua

Am si eu o intrebare : mi sa retinut certificatul masini si numerele iar proprietar era mama care a decedat ce trebuie sa fac sa le pot ridica

Localitate
Prigoria
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Va trebui dezbatuta succesiunea de pe urma dansei si cuprinsa masina in masa succesorala.
Va multumim pentru intrebare.

Lacramioara

Bună ziua! Sunt în Germania, mama este la mine și vreau sa o împuternicim pe ea pentru a scoate certificatul de naștere romanesc al bebelușului nostru. Cum sa procedez și ce acte sunt necesare pentru a nu întâmpină probleme în tara? Mulțumesc!

Localitate
Aachen
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Cel mai bine ar fi sa mergeteti la ambasada sau consulatul Romaniei cel mai apropriat de dvs. pentru a da procura. Daca veti merge la un notar din Germania procura va trebui apostilata si apoi tradusa si legalizata traducerea in Romania. Pentru actele necesare la starea civila va sugerez sa le accesati paginile de internet unde enumera ce documente trebuie sa prezentati pentru diverse proceduri.
Va multumim pentru intrebare.

Popescu Dan

La onorariile notariale se aplica si TVA?

Multumesc,

Localitate
Bacau
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Daca notarul este inregistrat ca platitor de TVA, da.
Va multumim pentru intrebare.

Raluca

In 2004 am mostenit o casa cu teren. In 2010 impreuna cu sotul am construit inca o casa pe terenul mostenit de mine. Sotul a decedat si la succesiune vine si copilul lui din prima casatorie. Am vrut sa-l despagubesc pentru partea lui din casa dar nu vrea. Vrea acte pe partea lui. Poate avea pretentia asta daca constructia este pe terenul meu ?

Localitate
Galati
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Copilul are dreptul la cota sa doar din constructie, nu si din teren, care este doar al dvs.
Va multumim pentru intrebare.

Daniela

Sunt stabilita in strainatate de 20 ani. Am procura de la consulat pt mama mea pt a inregistra sentinta de divort si schimare de nume de familie. Apostilate si traduse. Eu am decat un titlu de calatorie pe fostul nume ca act romanesc. E indeajuns ?

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Va trebui sa ii transmiteti actul de identitate al dvs actual, cel din tara in care locuiti, titlul de calatorie nu este act de identitate.
Va multumim pentru intrebare.

Adi

Este normal ca un cumparator sa plateasca 750 ron la o vanzare a unui teren in valoare de 1800 euro tva inclus?

Adica ce onorarii are notarul respectiv de se ajunge la suma asta?

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Onorariile notariale impuse conform legii sunt minime. Fiecare notar isi poate stabili orice onorariu peste acesta.
Multumim pentru intrebare.

C.B

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu cateva raspunsuri daca se poate. tatal meu a decedat acum 4 luni. In urma casatoriei cu mama am rezultat eu si sora mea.
Trebuie efectuata succesiune dupa tatal meu, o casa cu act de vanzare cumparare pe numele mamei dobandit in timpul casatoriei cu valoare declarata de 10.000 lei si o garsoniera in valoare de 24.500 euro.
Care ar fi costurile pentru a incheia succesiunea dupa tatal meu. Ce taxe trebuiesc achitate.

Va multumesc anticipat

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Taxele minime le puteti calcula utilizand calculatorul de taxe https://notariate.ro/calculator-taxe-notariale/
Va multumim pentru intrebare.

  X
  Asistenta Notariala Inteligenta  
  Buna, numele meu este Ani si te pot asista cu informatii notariale personalizate.
  wpChatIcon

  Solicitarile de consultatie notariala NU primesc raspuns aici.
  Acest formular este doar pentru alte informatii legate de site.
  Pentru consultanta notariala contactati notariate de pe site.

  Notificare 29 martie!

  In aceasta perioada majoritatea notariatelor au program redus sau sunt inchise.

  *In Bucuresti programari urgente si consultanta notariala gratuita pe Whatsapp sau email.