Divort la Notar 2019

O casnicie se poate incheia civilizat si elegant prin alegerea divortului in fata notarului. Divortul la notar este ieftin si rapid in comparatie cu divortul in fata instantelor judecatoresti in plus prezinta si avantajul discretiei. Fie ca exista copii minori sau nu, divortul notarial este o modalitate simpla si netraumatizanta de despartire pentru toate partile implicate, prezentand toate garantiile actelor incheiate in forma autentica. Mai mult decat atat, se poate asigura o incheiere totala si completa a socotelilor casatoriei prin incheierea ulterioara si a unui act de partaj.

Divortul la notar se poate face doar cand ambii soti sunt de acord.

divort la notar
Atenție: in materia divorțurilor, notariatele au competenta teritoriala. Astfel, căsătoriile se pot desface doar la notarul/notarii care se afla:
  • fie in circumscripția judecătoriei unde s-au căsătorit soții
  • fie in circumscripția judecătoriei în care soții și-au avut ultimul domiciliu comun.
Cei căsătoriți in municipiul București sau cu ultimul domiciliu comun in municipiul București, se pot adresa oricărui birou notarial din București, indiferent de sector.

Documente necesare:

  • actele de identitate ale celor doi soţi
  • certificatele de naştere (în original sau copie legalizată)
  • certificatul de căsătorie (în original)
  • certificatul de naştere al copilului minor rezultat din căsătorie (în original sau copie legalizată) *daca e cazul

Procedura divort la notar:

In momentul in care soții se prezinta in fata notarului public cu documentele necesare, acesta înregistrează cererea de divorț și le acordă soților un termen de minim 30 de zile, numit si termen de reflecție, pentru ca soții sa se gândească asupra deciziei luate si timp in care, in cazul celor cu copii minori se întocmește si raportul de racheta psihosociala de către autoritatea tutelara competentă.

În momentul depunerii cererii, cei cu copii minori trebuie sa declare si înțelegerea in legătura cu: domiciliul minorului, programul de vizita si suma de bani cu care va contribui părintele separat de minor la creșterea si educarea acestuia. După expirarea acestei perioade, soții trebuie să se prezinte din nou în fața notarului public pentru desfacerea căsătoriei și eliberarea certificatului de divorț.

La expirarea celor  minim 30 de zile, la dată fixată de către notar (obligatoriu in acea zi), soții se prezintă împreună și personal la biroul notarial. Dacă vreunul dintre copii minori ai cuplului are peste 10 ani, acesta va fi audiat de către notar.

Cu această ocazie notarul eliberează certificatul de divorț si convenția privind minorii, dacă este cazul.

Consultatie notariala gratuita.

Stim ca sunt notari care nu va ajuta cand aveti intrebari notariale si ca majoritatea taxeaza pentru consultatie. Suntem aici sa va ajutam cu orice intrebare notariala aveti. Cea mai recenta intrebare a primit raspuns azi, miercuri 23 octombrie.

22
Intrebari si raspunsuri

Ene Mihaela

Cat costa sa bag divorțul .avem doi copii minori

Localitate
București
👑 notariate.ro

Buna ziua,
pentru Bucuresti acest notariat are cel mai mic pret, insa doar pentru o perioada limitata.
https://notariate.ro/notari/bucuresti/societate-profesionala-notariala-georgeta-popescu/?divort=Bucuresti&promo=500
Va multumim pentru intrebare.

Romaniuc

Buna seara am rugamintea sa ma ajutati in o problema de divort si anume Persoana care doreste sa divorteze a locuit in Italia de 13 ani casatorita in urma cu 22 ani in comuna Osesti Judetul Vaslui De circa 2 ani sa separat de sot din cauza sotului care facea scandal lua batai etc culminand fiind urmarita de sot in Italia unde lucra si a fot stransa de gat pe strada , ulterior depunand reclamatie la Carabinieri acum de frica sotului a fugit din Italia alaturi de fii unul de 21 de ani care sa angajat in Slovacia si unul ce implineste 18 ani in aprilie pe care il are inca in grija fiind cu ea. Acolo a inteles ca dureaza mult pana obtine un divort spera ca in Romania sa reuseasca mai repede vrea sa gaseasca loc de munca sa gaseasca unde sa locuiasca definitiv deocamdata ii este frica sa locuiasca i Osesti Vaslui deoarece a fost amenintata de fostul sot ca o va prind si va termina ce a inceput cand a stranso de gat Va rog mult sa ne ajutati cum sa procedeze

Localitate
Buftea
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Pentru a divorta in Romania prin procedura notariala in primul rand trebuie sa se prezinte ambii soti si sa fie de acord amandoi cu divortul.Apoi ca si competenta, sotii pot divorta doar la un notar de la locul casatoriei sau de ultimul domiciliu comun. Probabil sotia va trebui sa se adreseze instantelor de judecata din Romania si nu unui notar pentru divort.
Va multumim pentru intrebare.

Radu Ana

Bună seara, pentru desfacerea actului de căsătorie de către ambele părți cu copil minor, care sunt costurile totale. Va mulțumesc Ana Radu!

👑 notariate.ro

Buna ziua,
Fiecare birou notarial are propriile sale tarife. Va recomandam sa luati legatura direct cu un birou pentru a afla tarifele percepute.
Va multumim pentru intrebare.

Muresan Anca

Buna ziua, suma de bani care se stabileste in momentul divortului la notar este o suma care trebuie platita in cazul in care exista copii minori, pana la varsta de 18 ani ? In ce conditii unul din soti poate beneficia de o suma pentru intretinere?
Multumesc

Localitate
Cluj Napoca
👑 notariate.ro

Buna ziua,
In procedura notariala, suma de bani se refera strict la cheltuielile de intretinere ale minorului.
Va multumim pentru intrebare.

Tudosa Ciprian

Buna ziua. Trebuiam sa ne prezentam pe 30.08.2019 la notar pentru finalizarea divortului. Actuala sotie mi-a zis telefonic ca a anulat cererea de divort, unilateral. Este legal ca inlauntrul termenului de 30 de zile sa fie anulata cererea doar de o parte, fara consultarea celei de a doua parti?
Multumesc!

Localitate
Bacau
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Nu, cererea nu se poate anula unilateral in interiorul termenului. La termen aveti optiunea sa nu va prezentati si atunci notarul este in imposibilitatea de a mai finaliza divortul si va emite o incheiere in consecinta sau se prezinta unul dintre soti si la fel, nu se va pronunta divortul dar in incheiere se va consemna ca un sot s-a prezentat si a staruit in divort.
Va multumim pentru intrebare.

Gabriela Nica

Bună ziua!

Vreau să divorțez, nu am absolut nimic de împărțit cu soțul. Totuși, termenul de 30 de zile mă incomodează foarte tare atât din punct de vedere sufletesc (prea multă tensiune, comportament urât și imprevizibil din partea soțului), cât și în ceea ce privește organizarea timpului (învoirea succesivă de la serviciu). Exact această așteptare mă blochează și este motivul pentru care nu am reușit până acum să divorțez, m-am tot răzgândit, însă, dacă s-ar face pe loc, ar fi o certitudine și m-aș elibera de o povară. Aș dori să știu dacă se poate face o excepție, dacă există o soluție de a rezolva pe loc (sau în maximum o săptămână), având în vedere că nu există bunuri în comun. În fond, legea este făcută pentru om, ca să îl ajute, ci nu să îl împiedice.
Totodată, putem programa întâlnirea în care să aduc actele, astfel încât cererea de divorț să fie semnată (luată în considerare) în aceeași zi?

Mulțumesc!

Gabriela Nica

Localitate
București
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Termenul de 30 zile, denumit si termen de reflectie este dat tocmai din incercarea legiuitorului de a le mai acorda partilor o sansa de impacare si pentru a se gandi la gravitatea actiunii de divort. Acest termen este imperativ conform codului civil, fara nicio exceptie.
Va multumim pentru intrebare.

Tanasa Maria

Buna ziua,va rog sa ma ajutati cu un sfat ,In luna Martie ginerele si fica mea au reusit sa cumpere un ap cu credit ipotecar avansul de 15% l-am platit eu fara sa fac o hartie cu ei ,acum ei sau hotarat sa divorteze .

Localitate
Constanta
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Cu ce anume va putem ajuta?

Stanciu Larisa

Buna ziua . Doresc sa divortez de sotul meu .motiv : nepotrivire de caracter . Avem impreuna o fetita de 3 luni. Dorim sa divortam la notar . Cum pitem proceda in legatura cu pensia alimentara si domiciliul copilului. Aceste detalii le stabileste notarul sau noi trebuie sa le avem deja stabite si doar sa le comunicam notarului ?

👑 notariate.ro

Buna ziua,
In cadrul procedurii notariale partile stabilesc singure, de comun acord suma de plata si domiciliul ales si i le comunica notarului, acesta doar luand act de intelegerea partilor. Autoritatea tutelara va veni apoi la domiciliul ales si va vedea daca minorul poate locui la acea adresa.
Va mutumim pentru intrebare.

Sanda

Buna seara! Vreau sa divortez de sotul meu care acum se afla in Germania. Imi spune ca este de acord sa divortam dar nu poate veni in tara curand. Cum pot proceda in aceasta situatie ? Exista posibilitatea sa.mi trimita documente care sa ma ajute si sa ma ocup eu in absenta lui ? Mentionez ca suntem despartiti in fapt de 22 de ani, nu avem proprietati comune iar copilul este major.
Va multumesc !

👑 notariate.ro

Buna ziua, dansul poate da o procura unei alte persoane pentru depunerea actelor de divort la notar dar este obligatorie prezenta dansului la termenul de divort, care este dupa 30 de zile de la depunerea actelor. Procura ar fi bine sa o dea la ambasada sau consulat si are un continut predeterminat.
Va multumim pentru intrebare.

nickuss

Buna seara as dori sa aflu in cazul care as divorta si as avea dovezi cum ca sotia ar fi fost infidela ( poze cu covorbiri cu alti barbati si ca ar interesao fostul iubit) cum se procedeaza cine ar avea castig de cauza avem si 2 copii cu cine ar ramane copii.
Va Multumesc.

👑 notariate.ro

Buna ziua,
In cadrul divortului pe cale notariala partile cad de comun acord in privinta separatiei si asupra modului in care se exercita autoritatea parintesaca asupra minorilor (in comun). Nu exista nicio cauza sau o vina care se ia in considerare, ci doar acordul partilor. Daca doriti sa aveti autoritate parinteasca exclusiva si sa divortati din culpa sotiei va trebui sa va adresati instantelor de judecata.
Va multumim pentru intrebare

Tudor Stamate

Este de preferat sa am obligatia de intretinere in natura? Sau e mai bine sa platesc?

http://avocat-alina-szilaghi.ro/dreptul-de-folosinta-la-divort/

👑 notariate.ro

Buna ziua,
In cazul divortului notarial trebuie prevazuta o suma de bani.
Va multumim pentru intrebare