Divort la Notar 2020

CUPRINS

O casnicie se poate incheia civilizat si elegant prin alegerea divortului in fata notarului. Divortul la notar este ieftin si rapid in comparatie cu divortul in fata instantelor judecatoresti in plus prezinta si avantajul discretiei. Fie ca exista copii minori sau nu, divortul notarial este o modalitate simpla si netraumatizanta de despartire pentru toate partile implicate, prezentand toate garantiile actelor incheiate in forma autentica. Mai mult decat atat, se poate asigura o incheiere totala si completa a socotelilor casatoriei prin incheierea ulterioara si a unui act de partaj.

Divortul la notar se poate face doar cand ambii soti sunt de acord.

divort la notar

Acte necesare

 • actele de identitate ale celor doi soţi
 • certificatele de naştere (în original sau copie legalizată)
 • certificatul de căsătorie (în original)
 • certificatul de naştere al copilului minor rezultat din căsătorie (în original sau copie legalizată) *daca e cazul

Competenta teritoriala

In materia divorțurilor, notariatele au competenta teritoriala. Astfel, căsătoriile se pot desface doar la notarul/notarii care se afla:

 • fie in circumscripția judecătoriei unde s-au căsătorit soții
 • fie in circumscripția judecătoriei în care soții și-au avut ultimul domiciliu comun.

Cei căsătoriți in municipiul București sau cu ultimul domiciliu comun in municipiul București, se pot adresa oricărui birou notarial din București, indiferent de sector.

Cat costa divortul

Fiecare birou notarial poate practica tarife variabile. Pentru Bucuresti va recomandam notariatul de mai jos care practica tariful minim pe grila notariala, 500lei+TVA.

Procedura divortului

In momentul in care soții se prezinta in fata notarului public cu documentele necesare, acesta înregistrează cererea de divorț și le acordă soților un termen de minim 30 de zile, numit si termen de reflecție, pentru ca soții sa se gândească asupra deciziei luate si timp in care, in cazul celor cu copii minori se întocmește si raportul de racheta psihosociala de către autoritatea tutelara competentă.

În momentul depunerii cererii, cei cu copii minori trebuie sa declare si înțelegerea in legătura cu: domiciliul minorului, programul de vizita si suma de bani cu care va contribui părintele separat de minor la creșterea si educarea acestuia. După expirarea acestei perioade, soții trebuie să se prezinte din nou în fața notarului public pentru desfacerea căsătoriei și eliberarea certificatului de divorț.

La expirarea celor  minim 30 de zile, la dată fixată de către notar (obligatoriu in acea zi), soții se prezintă împreună și personal la biroul notarial. Dacă vreunul dintre copii minori ai cuplului are peste 10 ani, acesta va fi audiat de către notar.

Cu această ocazie notarul eliberează certificatul de divorț si convenția privind minorii, dacă este cazul.

Divortul notarial se finalizează într-un timp mai scurt decât în instanță iar costurile totale sunt reduse și asigură o mai bună protecție a vieții private față de ședința publică din sala de judecată.

Notarul va redacta încheierea de admitere a cererii de divorț, prin care constată desfacerea căsătoriei şi va dispune eliberarea certificatului de divorţ. Încheierea este semnată de ambii soți și de notar. Fiecare dintre soți primeste câte un exemplar al certificatului de divorț. Certificatul de divorţ nu o sa conţina nicio menţiune cu privire la culpa vreunuia dintre soţi, niciun sot neavand culpa.

Redactarea şi semnarea încheierii finale de către toate părţile si obţinerea numărului certificatului de divorț au loc în aceeaşi zi. Redactarea si eliberarea certificatului de divorț are loc la termenul acordat pentru desfacerea căsătoriei (dupa 30 de zile). Astfel, soții se vor prezenta doar de două ori la notariat.

Divortul cu copii minori

 1. Soţii depun împreună cererea de divorţ la notar.
 2. Notarul acordă un termen de reflecţie de 30 de zile, solicita ancheta autoritatii tutelare si audiaza minorul (daca este cazul).
 3. Soţii se prezintă personal la notar la expirarea termenului de 30 de zile.*

Efectuarea anchetei psiho-sociale care se realizează în mod obligatoriu și gratuit prin serviciul de autoritate tutelară al primăriei la sesizarea notarului public, indiferent de vârsta minorului, la adresa unde soții au stabilit de comun acord că va locui copilul (locuința poate fi și închiriată) şi audierea minorului care a împlinit vârsta de 10 ani în condiţiile art. 264 din Noul Cod Civil.

Toate procedurile care se vor îndeplini în cadrul divorţului cu minori se vor desfăşura în prezenţa ambilor soţi, astfel minorul va fi însoţit de ambii părinţi si va fi audiat în prezenţa ambilor părinţi, semnand alături de părinţii săi declaraţia consemnată de notarul public.

*Dacă până la termenul fixat nu i s-a comunicat biroului notarial raportul de anchetă psihosocială şi, din motive întemeiate, nu s-a putut audia minorul, soţii pot solicita acordarea termenului pentru îndeplinirea celor două condiţii. În consecinţă, încheierile prin care se acordă un alt termen pot fi motivate doar prin lipsa anchetei psihosociale sau imposibilitatea audierii minorului.

Obligaţia de întreţinere

Stabilirea cuantumului obligației de întreținere este obligatorie. Notarul nu poate introduce în convenţiile care stau la baza certificatelor de divorţ clauze prin care unul dintre părinţi sau amândoi renunţă la drepturile acestuia la întreţinere. Criteriile de stabilire a pensiei de întreţinere sunt reglementate de textele de lege din art. 529–533 din noul Cod civil.

 • pensia de întreţinere se plăteşte în rate periodice, la termenele convenite de părţi
 • întreţinerea datorată de părinte se stabileşte până la 1/4 din venitul său lunar net pentru un copil, 1/3 pentru 2 copii şi 1/2 pentru 3 sau mai mulţi copii
 • cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat
 • obligaţia de întreţinere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului şi, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învăţătură şi pregătire profesională
 • dacă obligaţia de întreţinere nu se execută de bunăvoie, în natură, instanţa de tutelă dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreţinere, stabilită în bani
 • pensia de întreţinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul net lunar al celui care datorează întreţinere
 • dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, instanţa de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micşora pensia de întreţinere sau poate hotărî încetarea plăţii ei.

Partajul bunurilor

În cazul în care, pe lângă divort, soții doresc și împărțirea amiabilă a bunurilor dobândinte în timpul căsătoriei prin act de partaj notarial, aceștia pot depune actele necesare pentru partaj în același timp cu cele de divorț.

Partajul se poate realiza în aceeași zi cu eliberarea certificatului de divorț sau ulterior, bunurilor comune fiind împărțite conform înțelegerii soților (de exemplu, unul dintre soți poate primi o sumă de bani, iar celălalt soț să rămână cu un imobil/masina). Soții pot împărți prin contractul de partaj notarial inclusiv datoriile comune (credite), însă doar cu acordul scris al băncii creditoare în acest sens.

Imposibilitate divort

Cand nu se poate divorta la notar

 • unul dintre soți nu este de acord cu divorțul
 • vă adresați unui birou notarial din altă localitate decât cea în care ați încheiat căsătoria sau în care ați avut ultimul domiciliu comun
 • soții nu se prezintă personal la notariat pentru ridicarea certificatului de divorț la termenul stabilit
 • v-ati adresat si unei alte institutii pentru divort (instanta sau primarie)

Intrebari divort

Ene Mihaela
Vot pagina :
     

Cat costa sa bag divorțul .avem doi copii minori

Localitate
București
👑 notariate.ro

Buna ziua,
pentru Bucuresti acest notariat are cel mai mic pret, insa doar pentru o perioada limitata.
https://notariate.ro/notari/bucuresti/societate-profesionala-notariala-georgeta-popescu/?divort=Bucuresti&promo=500
Va multumim pentru intrebare.

Marian
Vot pagina :
     

Bună ziua! În cazul în care cei doi soți au un credit ipotecar în desfășurare, se mai poate înainta divorțul la notar? Dacă da, ce se va întâmpla cu creditul?

Localitate
Buzău
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Da, soții pot divorța si daca au credit. Ulterior divorțului se va face una act de partaj intre foști soți, cu acordul băncii creditoare prin care unul dintre soți va prelua întregul imobil si creditul aferent.
Va multumim pentru intrebare.

Georgiana
Vot pagina :
     

Fostul sot avea o casa cumparata de parintii acestuia pe numele lui inainte de casatorie, dupa nunta casa a fost renovata complet plus o constructie (un grajd pt animale) nu am acte doveditoare renovarii casei, am doar o lista cu darul fiecarei familii prezente la nunta. Am dreptul la partaj in acest caz? Am fost casatoriti un an si jumatate.

Localitate
Brasov
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Din punct de vedere nu cred ca aveți ce sa partajați – doar daca soțul este de acord sa zicem sa va remită suma de bani pe care dvs. spuneți ca ați investit-o. Altfel, trebuie sa mergeți in instanta sa va solicitați partea si sa furnizați acolo dovezi.
Va multumim pentru intrebare.

ispir ana maria
Vot pagina :
     

Viitorul meu sot are 3 copii 2 minori 1 major sotia lui e la bicaz izvorul muntelui judetul neamt el vrea sa dea divort in lipsa cat îl costa si cum poate da mai repede

Localitate
iasi
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Pentru divorțul notarial ambele părți trebuie sa se prezinte la notar si sa fie de acord, nu se poate in lipsa.
Va multumim pentru intrebare.

Daniela Gudi
Vot pagina :
     

Bună ziua. Suntem de acord cu divorțul notarial, dar el nu locuiește în România, poate sa-mi facă procură pt a deschide divorț iar el sa vină doar pt a semna la sfârșit? Multumesc frumos.

Localitate
Tulcea
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Da, soțul poate da o procură speciala pentru depunerea cererii de divorț in care sa mandateze pe altcineva decat pe dvs. dar este obligat sa se prezinte personal la finalizare.
Va multumim pentru intrebare.

Ciobanu Sorina
Vot pagina :
     

Buna ziua . Sunt casatorita de 6 ani . Avem si 2 copii de 6 ani respectiv 3 ani. Avem un credit la prima casa incheiat dupa casatorie . As vrea sa divortez pe cale amiabila insa sotul nu e de acord. Motivul infidelitate violenta verbala umilinte o atmosfera in casa greu de suportat. Ce e de facut in cazul acesta ?

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Din pacate daca nu va intelegeti si dansul nu este de acord sa se prezinte in fata notarului pentru a semna actele nu puteti divorta decat in instanta. Divortul notarial este bazat strict pe dorinta ambilor soti de a divorta, fara a fi culpa vreunuia dintre ei.
Va multumim pentru intrebare.

Nicoleta
Vot pagina :
     

Buna ziua un divorț cu minor în constanța cam cit ar costa
Multumesc

Localitate
Constanta
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Va rugam sa luati legatura direct cu birourile notariale din Constanta. https://notariate.ro/notari/locatie/constanta/
Va multumim pentru intrebare.

Brindusa
Vot pagina :
     

Cind ambii soti sunt de acord si nu sunt copii impreuna, din motive personale urgente , se poate finaliza divortul la urgenta in termen foarte scurt adica de cateva zile si cu o plata adecvata urgentei??? Multumesc.

Localitate
Suceava
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Conform codului civil acest termen este obligatoriu si nu se poate deroga sub nicio forma.
Va multumim pentru intrebare.

Lucica S.
Vot pagina :
     

Vreau sa cumpar partea de casa ce se cuvine sotului dupa divort. Sotul este de acord. Mai am nevoie de certificat energetic si certificat fiscal ?

Localitate
Iasi
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Da, de certificat fiscal veti avea nevoie. Certificatul energetic nu este obligatoriu dar s-ar putea ca unii notari sa il ceara.
Va multumim pentru intrebare.

Romaniuc
Vot pagina :
     

Buna seara am rugamintea sa ma ajutati in o problema de divort si anume Persoana care doreste sa divorteze a locuit in Italia de 13 ani casatorita in urma cu 22 ani in comuna Osesti Judetul Vaslui De circa 2 ani sa separat de sot din cauza sotului care facea scandal lua batai etc culminand fiind urmarita de sot in Italia unde lucra si a fot stransa de gat pe strada , ulterior depunand reclamatie la Carabinieri acum de frica sotului a fugit din Italia alaturi de fii unul de 21 de ani care sa angajat in Slovacia si unul ce implineste 18 ani in aprilie pe care il are inca in grija fiind cu ea. Acolo a inteles ca dureaza mult pana obtine un divort spera ca in Romania sa reuseasca mai repede vrea sa gaseasca loc de munca sa gaseasca unde sa locuiasca definitiv deocamdata ii este frica sa locuiasca i Osesti Vaslui deoarece a fost amenintata de fostul sot ca o va prind si va termina ce a inceput cand a stranso de gat Va rog mult sa ne ajutati cum sa procedeze

Localitate
Buftea
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Pentru a divorta in Romania prin procedura notariala in primul rand trebuie sa se prezinte ambii soti si sa fie de acord amandoi cu divortul.Apoi ca si competenta, sotii pot divorta doar la un notar de la locul casatoriei sau de ultimul domiciliu comun. Probabil sotia va trebui sa se adreseze instantelor de judecata din Romania si nu unui notar pentru divort.
Va multumim pentru intrebare.

Radu Ana
Vot pagina :
     

Bună seara, pentru desfacerea actului de căsătorie de către ambele părți cu copil minor, care sunt costurile totale. Va mulțumesc Ana Radu!

Localitate
iasi
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Fiecare birou notarial are propriile sale tarife. Va recomandam sa luati legatura direct cu un birou pentru a afla tarifele percepute.
Va multumim pentru intrebare.

Muresan Anca
Vot pagina :
     

Buna ziua, suma de bani care se stabileste in momentul divortului la notar este o suma care trebuie platita in cazul in care exista copii minori, pana la varsta de 18 ani ? In ce conditii unul din soti poate beneficia de o suma pentru intretinere?
Multumesc

Localitate
Cluj Napoca
👑 notariate.ro

Buna ziua,
In procedura notariala, suma de bani se refera strict la cheltuielile de intretinere ale minorului.
Va multumim pentru intrebare.

Tudosa Ciprian
Vot pagina :
     

Buna ziua. Trebuiam sa ne prezentam pe 30.08.2019 la notar pentru finalizarea divortului. Actuala sotie mi-a zis telefonic ca a anulat cererea de divort, unilateral. Este legal ca inlauntrul termenului de 30 de zile sa fie anulata cererea doar de o parte, fara consultarea celei de a doua parti?
Multumesc!

Localitate
Bacau
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Nu, cererea nu se poate anula unilateral in interiorul termenului. La termen aveti optiunea sa nu va prezentati si atunci notarul este in imposibilitatea de a mai finaliza divortul si va emite o incheiere in consecinta sau se prezinta unul dintre soti si la fel, nu se va pronunta divortul dar in incheiere se va consemna ca un sot s-a prezentat si a staruit in divort.
Va multumim pentru intrebare.

Gabriela Nica
Vot pagina :
     

Bună ziua!

Vreau să divorțez, nu am absolut nimic de împărțit cu soțul. Totuși, termenul de 30 de zile mă incomodează foarte tare atât din punct de vedere sufletesc (prea multă tensiune, comportament urât și imprevizibil din partea soțului), cât și în ceea ce privește organizarea timpului (învoirea succesivă de la serviciu). Exact această așteptare mă blochează și este motivul pentru care nu am reușit până acum să divorțez, m-am tot răzgândit, însă, dacă s-ar face pe loc, ar fi o certitudine și m-aș elibera de o povară. Aș dori să știu dacă se poate face o excepție, dacă există o soluție de a rezolva pe loc (sau în maximum o săptămână), având în vedere că nu există bunuri în comun. În fond, legea este făcută pentru om, ca să îl ajute, ci nu să îl împiedice.
Totodată, putem programa întâlnirea în care să aduc actele, astfel încât cererea de divorț să fie semnată (luată în considerare) în aceeași zi?

Mulțumesc!

Gabriela Nica

Localitate
București
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Termenul de 30 zile, denumit si termen de reflectie este dat tocmai din incercarea legiuitorului de a le mai acorda partilor o sansa de impacare si pentru a se gandi la gravitatea actiunii de divort. Acest termen este imperativ conform codului civil, fara nicio exceptie.
Va multumim pentru intrebare.

Tanasa Maria
Vot pagina :
     

Buna ziua,va rog sa ma ajutati cu un sfat ,In luna Martie ginerele si fica mea au reusit sa cumpere un ap cu credit ipotecar avansul de 15% l-am platit eu fara sa fac o hartie cu ei ,acum ei sau hotarat sa divorteze .

Localitate
Constanta
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Cu ce anume va putem ajuta?

Stanciu Larisa
Vot pagina :
     

Buna ziua . Doresc sa divortez de sotul meu .motiv : nepotrivire de caracter . Avem impreuna o fetita de 3 luni. Dorim sa divortam la notar . Cum pitem proceda in legatura cu pensia alimentara si domiciliul copilului. Aceste detalii le stabileste notarul sau noi trebuie sa le avem deja stabite si doar sa le comunicam notarului ?

Localitate
iasi
👑 notariate.ro

Buna ziua,
In cadrul procedurii notariale partile stabilesc singure, de comun acord suma de plata si domiciliul ales si i le comunica notarului, acesta doar luand act de intelegerea partilor. Autoritatea tutelara va veni apoi la domiciliul ales si va vedea daca minorul poate locui la acea adresa.
Va mutumim pentru intrebare.

Sanda
Vot pagina :
     

Buna seara! Vreau sa divortez de sotul meu care acum se afla in Germania. Imi spune ca este de acord sa divortam dar nu poate veni in tara curand. Cum pot proceda in aceasta situatie ? Exista posibilitatea sa.mi trimita documente care sa ma ajute si sa ma ocup eu in absenta lui ? Mentionez ca suntem despartiti in fapt de 22 de ani, nu avem proprietati comune iar copilul este major.
Va multumesc !

Localitate
cluj
👑 notariate.ro

Buna ziua, dansul poate da o procura unei alte persoane pentru depunerea actelor de divort la notar dar este obligatorie prezenta dansului la termenul de divort, care este dupa 30 de zile de la depunerea actelor. Procura ar fi bine sa o dea la ambasada sau consulat si are un continut predeterminat.
Va multumim pentru intrebare.

nickuss
Vot pagina :
     

Buna seara as dori sa aflu in cazul care as divorta si as avea dovezi cum ca sotia ar fi fost infidela ( poze cu covorbiri cu alti barbati si ca ar interesao fostul iubit) cum se procedeaza cine ar avea castig de cauza avem si 2 copii cu cine ar ramane copii.
Va Multumesc.

Localitate
iasi
👑 notariate.ro

Buna ziua,
In cadrul divortului pe cale notariala partile cad de comun acord in privinta separatiei si asupra modului in care se exercita autoritatea parintesaca asupra minorilor (in comun). Nu exista nicio cauza sau o vina care se ia in considerare, ci doar acordul partilor. Daca doriti sa aveti autoritate parinteasca exclusiva si sa divortati din culpa sotiei va trebui sa va adresati instantelor de judecata.
Va multumim pentru intrebare

Tudor Stamate
Vot pagina :
     

Este de preferat sa am obligatia de intretinere in natura? Sau e mai bine sa platesc?

http://avocat-alina-szilaghi.ro/dreptul-de-folosinta-la-divort/

Localitate
bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
In cazul divortului notarial trebuie prevazuta o suma de bani.
Va multumim pentru intrebare

Vot pagina (4.89 / 19)
X
Asistenta Notariala Inteligenta  
Buna, numele meu este Ani si te pot asista cu informatii notariale personalizate.
wpChatIcon

Aveti intrebari?

Intrebati Notar.