Dreptul de uzufruct este dreptul unei persoane de a se bucura de bunurile (mobile sau imobile) ce sunt proprietatea altuia și de a le culege fructele
naturale, industriale și civile, întocmai ca însuși proprietarul lor, însă cu îndatorirea de a le conserva substanța (art.703 Cod civil).
Dreptul de uzufruct este un dezmembrământ al dreptului de proprietate, întrucât titularul acestuia deține numai o parte din atributele dreptului de proprietate si anume posesia si folosința.
Proprietarul bunului păstrează practic numai dreptul de a dispune de bun în sens juridic, respectiv ar putea încheia, teoretic, un contract de vânzare cu privire la bun dar noul proprietar nu se va putea bucura e bun in deplinătatea sa fără posesie si folosință.
In termeni juridici, proprietarul care cedează dreptul de folosință se numește nudul proprietar, în timp ce acela care primește dreptul de a folosi bunul, dar și de a culege fructele bunului (veniturile în cazul în care îl dă în chirie) se numește uzufructuar (usus = a folosi, fructus = a culege fructele, în situația unui imobil, este vorba de chirie).
Părțile pot alege să încheie un contract de întreținere cu rezerva uzufructului ceea ce înseamnă ca Vânzătorul/beneficiar al întreținerii transfera proprietatea comparatorului/creditorului obligației de întreținere in schimbul îngrijiri oferite si își si poate rezerva dreptul de a locui in locuința ce se înstrăinează.
Termenul de viager se refera la durata de existenta a uzufructului si anume pe toată durata vieții beneficiarului, stingându-se prin decesul acestuia. Atenție! Dreptul de uzufruct nu se moștenește de către moștenitorii uzufructuarului
Pot noii proprietari sa atace uzufructul asumat către foștii proprietari?
Nu, atâta timp cat au fost de acord ca foștii proprietari sa beneficieze de uzufruct si au semnat contractul așa, nu se pot răzgândi ulterior. Uzufructul se poate anula doar cu acordul ambelor parti.
Procedura Online Bucuresti
Trimiteti online documentele necesare
In 5 minute semnati si plecati
Cum sa platesti taxe notariale minime
Indiferent de situatia financiara a fiecaruia dintre noi, nimanui nu-i place sa plateasca mai mult decat face.
Cand trebuie sa mergeti la notariat, alegeti sa platiti tarif minim legal, mai ales daca aveti de platit onorariu de sute sau mii de lei.
Afla taxele notariale minime vizitand pagina de calculator taxe notariale minime. Cauta taxe notariale pe google si acceseaza notariate.ro
NOU!
(GRATUIT) Consultatii Notariale Online pentru uzufruct in Bucuresti*
* valabil 30 martie – 14 aprilie
* in perioada: 30 martie – 14 aprilie.
Beneficii consultatie notariala – Uzufruct:
Un notar bun nu doar rezolva probleme, ci te ajuta sa le si eviti. Costa 0 lei sa alegi un notar bun.
Te poate costa foarte mult daca nu alegi un notar bun. Recomandarile clientilor te ajuta sa alegi.
Bucuresti-Ilfov
Cumparati / vindeti
un imobil sau teren
in Bucuresti-Ilfov?
Consultatie Notariala Gratuita*
Vanzari – Cumparari imobiliare
*valabil Bucuresti-Ilfov luna aprilie