Cand se pierde dreptul la mostenire

CUPRINS

Cand se pierde dreptul la mostenire

În primul rând, trebuie sa precizam ca nimeni nu poate fi obligat sa moștenească daca nu dorește dar dacă o persoană doreşte să devină moştenitor, trebuie să accepte succesiunea în termenul legal de opţiune succesorală. Dreptul de opţiune succesorală se exercită în termen de un an de la data deschiderii moştenirii, adica de la data decesului defunctului.

Cand se pierde dreptul la mostenire

Ca o excepție la renunțarea in mod expres, este prezumat, până la proba contrară, că a renunţat la moştenire cel care, deşi cunoştea deschiderea moştenirii şi calitatea lui de succesibil, nu şi-a exercitat dreptul de opţiune succesorală, prin acceptarea moştenirii sau renunţarea expresă la moştenire, în termenul de un an.
Prezumţia de renunţare operează, după împlinirea termenului de un an de la deschiderea moştenirii, dacă moștenitorul, citat în condiţiile legii, nu face dovada exercitării dreptului de opţiune succesorală.

Procedura Online Bucuresti

Pentru a nu astepta la notar, contactati notariat pe Whatsapp sau Email, trimiteti actele online si veniti doar la semnare.

Contactati Notariat Online

Whatsapp sau Email

Trimiteti actele online

Trimiteti online documentele necesare

Veniti doar la semnare

In 5 minute semnati si plecati

Certificat de mostenitor 300lei⁺ᵗᵛᵃ

Succesiune de la 500lei⁺ᵗᵛᵃ

Cand se pierde dreptul la mostenire

Succesiunea este procedura legala care presupune stabilirea moștenitorilor unei persoane care a încetat din viata, a cotelor ce ii revin fiecarui mostenitor si a bunurile mobile si imobile ce au aparținut defunctului.

Procedura succesorala se realizeaza cel mai simplu si rapid doar la notar. Mostenitorii au la dispozitie un an de la decesul defunctului pentru a-si exprima optiunea – daca doresc sau nu sa mosteneasca fara a fi obligati insa sa parcurga intreaga procedura.

Legea prevede ca bunurile mostenite sa se imparta la mostenitorii ramasi in viata in functie de gradele de rudenie. Pentru a afla cum se impart bunurile mostenite, in functie de mostenitori, folositi calculatorul de Cote Succesorale de mai jos.

Taxele notariale se impart intre toti mostenitorii, iar in cazul in care exista un singur mostenitor acesta va suporta toate taxele.

Taxele notariale se calculeaza in functie de valoarea totala a masei succesorale (pentru toate bunurile mobile si imobile).

NOU!

(GRATUIT) Consultatii Notariale Online pentru succesiuni in Bucuresti*

* valabil 22 noiembrie – 7 decembrie

Notar online

* in perioada: 22 noiembrie – 7 decembrie.

Aflati informatii personalizate pentru succesiunea dvs.

 • evaluare notariala a bunurilor mostenite
 • cand se poate incepe succesiunea
 • cum platiti taxe minime legale
  (Certificat de mostenitor 300lei⁺ᵗᵛᵃ)

  (Succesiune de la 500lei⁺ᵗᵛᵃ)

 • cat dureaza succesiunea
 • cine si cat mosteneste
 • documente necesare
 • greseli de evitat

Consultanta Notariala

Vizitind notariate.ro, sunteți de acord cu politica de confidențialitate privind cookie-urile. Mai multe detalii puteti citi aici.