Dreptul la mostenire al copiilor

CUPRINS

Dreptul la mostenire al copiilor

Dreptul la mostenire al copiilor

Copii defunctului vin la moștenire in orice caz, cu excepția situației in care nu doresc sa moștenească sau sunt înlăturați parțial.

Dreptul la moștenire al copiilor

Copii defunctului, indiferent de numărul lor, vin la moștenirea părintelui fie singuri, fie împreuna cu soțul supraviețuitor al defunctului (daca exista). Daca vin singuri la moștenire ei își împart moștenirea conform numărului de copii ai defunctului, in parți egale. Daca vin la moștenire in concurs cu soțul supraviețuitor copii moștenesc, împreuna, 3/4 din bunuri.
Exista cazuri in care părintele ar vrea dezmoștenirea unui copil însa legea prevede ca un copil va avea mereu dreptul sa moștenească, numai ca i se înjumătățește cota pe care ar fi trebuit sa o primească.

Daca unul sau mai mulți dintre copii a decedat înaintea părintelui, in locul acestora urca proprii moștenitori pentru a culege cota ce li s-ar fi cuvenit daca ar fi fost in viata. Pentru a afla cine si cat mosteneste folositi calculatorul de cote succesorale de mai jos.

NOU

Procedura Online Bucuresti

Pentru a nu astepta la Notar, contactati notariatul pe Whatsapp sau Email, trimiteti actele online si veniti doar la semnare.

Contactati Notariat

Whatsapp sau Email

Trimiteti actele online

Trimiteti online documentele necesare

Veniti doar la semnare

In 5 minute semnati si plecati

Certificat de mostenitor 300lei⁺ᵗᵛᵃ

Succesiune de la 500lei⁺ᵗᵛᵃ

Succesiunea este procedura legala care presupune stabilirea moștenitorilor unei persoane care a încetat din viata, a cotelor ce ii revin fiecarui mostenitor si a bunurile mobile si imobile ce au aparținut defunctului.

Procedura succesorala se realizeaza cel mai simplu si rapid doar la notar. Mostenitorii au la dispozitie un an de la decesul defunctului pentru a-si exprima optiunea – daca doresc sau nu sa mosteneasca fara a fi obligati insa sa parcurga intreaga procedura.

Legea prevede ca bunurile mostenite sa se imparta la mostenitorii ramasi in viata in functie de gradele de rudenie. Pentru a afla cum se impart bunurile mostenite, in functie de mostenitori, folositi calculatorul de Cote Succesorale de mai jos.

Taxele notariale se impart intre toti mostenitorii, iar in cazul in care exista un singur mostenitor acesta va suporta toate taxele.

Taxele notariale se calculeaza in functie de valoarea totala a masei succesorale (pentru toate bunurile mobile si imobile).

NOU!

(GRATUIT) Consultatii Notariale Online pentru succesiuni in Bucuresti*

* valabil 11 octombrie – 26 octombrie

Notar online

* in perioada: 11 octombrie – 26 octombrie.

Aflati informatii personalizate pentru succesiunea dvs.

 • evaluare notariala a bunurilor mostenite
 • cand se poate incepe succesiunea
 • cum platiti taxe minime legale
  (Certificat de mostenitor 300lei⁺ᵗᵛᵃ)

  (Succesiune de la 500lei⁺ᵗᵛᵃ)

 • cat dureaza succesiunea
 • cine si cat mosteneste
 • documente necesare
 • greseli de evitat

Consultanta Notariala

Articole similare

Servicii notariale

Traduceri

Intrebari

4 Intrebari
votate
recente vechi
Intrebari context
Vezi toate intrebarile

Vizitind notariate.ro, sunteți de acord cu politica de confidențialitate privind cookie-urile. Mai multe detalii puteti citi aici.