Sotia legitima are dreptul la mostenirea primita de sot de la parintii lui

CUPRINS

Sotia legitima are dreptul la mostenirea primita de sot de la parintii lui

Sotia legitima are dreptul la mostenirea primita de sot de la parintii lui

Atunci când un individ moare și lasă în urma sa o moștenire, adesea apar întrebări legate de modul în care bunurile respective sunt distribuite. În acest context, este important de știut că soția legitimă are anumite drepturi asupra moștenirii primite de soț de la părinții săi. Vom explora în continuare aspectele legale relevante și vom detalia drepturile pe care le are soția în această situație.

Sotia legitima are dreptul la mostenirea primita de sot de la parintii lui

Dreptul la o cota din bunurile moștenite:

Dacă la momentul decesului defunctul era căsătorit în mod legitim, soțul/sotia supraviețuitoare are dreptul la o cota din toate bunurile defunctului, indiferent de modul în care acesta le-a dobândit. Cu toate acestea, cota pe care o primește soțul supraviețuitor depinde de ceilalți moștenitori cu care vine în concurs. Acești moștenitori pot fi copii, frați, verișori și alți membri ai familiei.

Moștenirea în cazul căsătoriei desfăcute prin divorț:


În situația în care căsătoria s-a desfăcut prin divorț, bunurile moștenite nu intră în discuție la partaj, iar soțul neavând niciun drept asupra bunurilor celuilalt. Astfel, dacă unul dintre soți primește o moștenire în timpul căsătoriei și divorțează ulterior, bunurile respective rămân în proprietatea exclusivă a persoanei care le-a moștenit.

Moștenirea în cazul decesului soțului care a primit moștenirea:

În situația în care căsătoria a încetat prin decesul soțului care a primit bunurile în moștenire, soțul supraviețuitor are dreptul la moștenirea soțului decedat, inclusiv la bunurile moștenite anterior de acesta. Acest drept este recunoscut prin lege și asigură protecția și securitatea financiară a soției legitime într-un moment dificil. Astfel, moștenirea este transferată soției supraviețuitoare, împreună cu ceilalți posibili moștenitori.

Importanța documentării și consultării cu un specialist:

Pentru a avea o înțelegere clară a drepturilor și obligațiilor legate de moștenire, este recomandat ca persoanele implicate să se documenteze și să solicite consultanță legală specializată. Un notar poate oferi informații și asistență în procesul de moștenire, asigurându-se că toți cei implicați în proces înțeleg în mod corect și complet drepturile și obligațiile lor.

Procedură Online Ilfov

Pentru a nu pierde timpul pe mai multe drumuri la notar folosiți procedura online și mergeți o singură dată, doar la semnare.

Ca să nu așteptați la notar, contactați notariat pe Whatsapp sau Email, aflați costul și trimiteți actele online.

Cum sa platesti taxe notariale minime

Indiferent de situatia financiara a fiecaruia dintre noi, nimanui nu-i place sa plateasca mai mult decat face.

Cand trebuie sa mergeti la notariat, alegeti sa platiti tarif minim legal, mai ales daca aveti de platit onorariu de sute sau mii de lei.

Afla taxele notariale minime vizitand pagina de calculator taxe notariale minime. Cauta taxe notariale pe google si acceseaza notariate.ro

Succesiune Ilfov*

Succesiune in Ilfov*

* valabil doar daca defunctul a avut ultimul domiciliu in localitatile:
Bragadiru, Clinceni, Cornetu, Ciorogarla, Domnesti, Magurele, Jilava, Darasti-Ilfov, 1 Decembrie, Copaceni, Vidra, Berceni, Popesti Leordeni, Glina, Dobroesti, Pantelimon, Cernica, Branesti

NOU!

(GRATUIT) Consultatii Notariale Online pentru succesiuni in Ilfov*

* valabil 10 mai – 27 mai in localitatile: Bragadiru, Clinceni, Cornetu, Ciorogarla, Domnesti, Magurele, Jilava, Darasti-Ilfov, 1 Decembrie, Copaceni, Vidra, Berceni, Popesti Leordeni, Glina, Dobroesti, Pantelimon, Cernica, Branesti

* in perioada: 10 mai – 25 mai.

Aflati informatii personalizate pentru succesiunea dvs.

 • evaluare notariala a bunurilor mostenite
 • cand se poate incepe succesiunea
 • cum platiti taxe minime legale
  (Certificat de mostenitor 300lei⁺ᵗᵛᵃ)

  (Succesiune de la 500lei⁺ᵗᵛᵃ)

 • cat dureaza succesiunea
 • cine si cat mosteneste
 • documente necesare
 • greseli de evitat

Informatii suplimentare

Certificat de mostenitor 300lei⁺ᵗᵛᵃ
Succesiune de la 500lei⁺ᵗᵛᵃ

Afla mai multe detalii despre Sotia legitima are dreptul la mostenirea primita de sot de la parintii lui

Succesiunea este procedura legala care presupune stabilirea moștenitorilor unei persoane care a încetat din viata, a cotelor ce ii revin fiecarui mostenitor si a bunurile mobile si imobile ce au aparținut defunctului.

Procedura succesorala se realizeaza cel mai simplu si rapid doar la notar. Mostenitorii au la dispozitie un an de la decesul defunctului pentru a-si exprima optiunea – daca doresc sau nu sa mosteneasca fara a fi obligati insa sa parcurga intreaga procedura.

Legea prevede ca bunurile mostenite sa se imparta la mostenitorii ramasi in viata in functie de gradele de rudenie. Pentru a afla cum se impart bunurile mostenite, in functie de mostenitori, folositi calculatorul de Cote Succesorale de mai jos.

Taxele notariale se impart intre toti mostenitorii, iar in cazul in care exista un singur mostenitor acesta va suporta toate taxele.

Taxele notariale se calculeaza in functie de valoarea totala a masei succesorale (pentru toate bunurile mobile si imobile).

București-Ilfov

Consultație Notarială Gratuita Online*

Whatsapp

Email

*valabil Bucuresti-Ilfov
in luna mai

*Consultanța notarială se concentrează pe asistența și îndrumarea în vederea încheierii actelor notariale și poate să nu se aplice în mod automat la alte birouri notariale. Fiecare situație legală este unică, iar interpretarea și aplicarea legii într-un anumit context poate varia în funcție de circumstanțele specifice.

Alegeti metoda preferata de contact:*

Whatsapp

Email

*valabil doar in Bucuresti-Ilfov.

*Valabil doar defunctul a avut ultimul domiciliu in:
Bragadiru, Clinceni, Cornetu, Ciorogarla, Domnesti, Magurele, Jilava, Darasti-Ilfov, 1 Decembrie, Copaceni, Vidra, Berceni, Popesti Leordeni, Glina, Dobroesti, Pantelimon, Cernica, Branesti.

Whatsapp

Email

-19%

Taxe cu 19% reducere*

Platiti cu 19% mai putin taxe notariale pentru vanzari imobile/terenuri.

Notariat neplatitor de TVA

Programari limitate

*valabil Bucuresti-Ilfov
doar in luna mai

Vizitând notariate.ro, sunteți de acord cu politica de confidențialitate privind cookie-urile. Mai multe detalii puteti citi aici.

;