Calculator Taxe Notariale 2019

Selectati ce taxe doriti sa calculati.

       

Calculatorul are cursul valutar oficial BNR 1€ = 4.7600 lei actualizat astazi miercuri 23 octombrie.

Singurul calculator online de Taxe Notariale folosit de notari, care are toate formulele de calcul corecte si care este la zi dupa norma privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici din Romania.

În prezent, onorariile pentru serviciile notariale sunt stabilite prin Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 46/C din data de 06.01.2011, cu modificarile si completarile ulterioare, publicat în Monitorul Oficial nr. 133/22.02.2011. În virtutea faptului că notarul public a fost învestit cu exerciţiul autorităţii de stat, a primit totodată obligaţia şi răspunderea de a colecta şi vărsa anumite taxe şi impozite pentru stat, sume care nu au legătură cu onorariul notarial.
Astfel, în funcţie de tipul actului solicitat, părţile pot plăti, pe lângă onorariul notarial şi alte sume, pe care notarul doar le încasează pentru a le vira ulterior beneficiarilor, dar care sunt denumite popular şi impropriu tot “taxe notariale”, şi anume:

  • impozitul pe venitul din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal, care, conform prevederilor art. 111 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, este datorat statului de către persoana fizică care transferă dreptul de proprietate sau dezmembrăminte ale acestuia asupra bunurilor imobile (terenuri şi construcţii);
  • tariful pentru serviciile de publicitate imobiliară furnizate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (A.N.C.P.I.), stabilite prin Ordinul Ministrului Administraţiei şi Internelor nr. 39/06.04.2009, cu modificarile si completarile ulterioare, publicat în Monitorul Oficial nr,. 253/16.04.2009;
  • taxa pe valoarea adaugată, în cuantum de 19%, cf. prevederilor art. 291 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificaile si completarile ulterioare, care se adaugă la onorariul notarial datorat;
  • tarifele pentru verificările şi înscrierile efectuate în Registrele unice administrate de U.N.N.P.R., conform dispoziţiilor Codului civil;

Consultatie notariala gratuita.

Stim ca sunt notari care nu va ajuta cand aveti intrebari notariale si ca majoritatea taxeaza pentru consultatie. Suntem aici sa va ajutam cu orice intrebare notariala aveti. Cea mai recenta intrebare a primit raspuns azi, miercuri 23 octombrie.

68
Intrebari si raspunsuri

Kovacs

Buna ziua,

Banca care ofera creditul poate obliga cumparatorul sa se duca la un notar (scump) ales de banca sa achite acolo Onorariul de contract vânzare?

👑 notariate.ro

Buna ziua,
Conform prevederilor legale banca nu va poate obliga la ce notar sa mergeti. Va poate sugera un notar cu care lucreaza in mod obisnuit dar in final alegerea este a cumparatorului, deoarece taxele sunt in sarcina lui. Cu toate acestea, este posibil ca banca sa faca presiuni sau poate chiar refuza semnarea contractului de ipoteca daca nu veti semna cu notarul agreat.
Va multumim pentru intrebare.

Kovacs

Multumesc pt raspuns,
va mai intreb daca in caz de credit ipotecar cumparatorul achita si Onorariul contract ipoteca SI Onorariul de contract vânzare?
…banuiesc ca este logic ca da…

👑 notariate.ro

Da, si vanzarea si ipoteca.

Bujor Elena

Buna ziua! Ce taxe noariale trebuie platite la cumpararea unui apartament (de fapt o jumatate) cu valoarea de 20000 euro (40000 valoare totala)? multumesc!

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Taxele minime le puteti afla utilizand calcualtorul de taxe notariale, sectiunea vanzare si introducand valoarea dvs in euro sau lei – https://notariate.ro/calculator-taxe-notariale/.
Va multumim pentru intrebare.

mititelu

buna ziua,vrem sa cumparam o casa linga braila,care sunt demersurile stiind din spusele proprietarului ca actele imobilului sunt la zi?
trebuie initiat un acord cu un avans de plata?

Localitate
braila
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Nu este obligatorie incheierea unei promisiuni de vanzare, daca toate actele sunt in regula puteti incheia direct vanzarea. Mergeti impreuna cu proprietarul la notarul unde doriti sa semnati vanzarea pentru a va comunica daca sunt in regula. Gasiti lista documentelelor necesare aici https://notariate.ro/vanzare-imobil-la-notar/.
Va multumim pentru intrebare.

Andrei

Buna ziua. As avea si eu o intrebare. Bunica mea are un teren de 4500m2. Ar dori sa imi dea si mie o parte pentru casa, in jur de 700m2. Aveti idee cam cat m-ar costa contractul vanzare-cumparare si dezmembratul terenului? Va multumesc!

Localitate
Arad
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Va rugam sa va adresati unui notar din localitatea unde doriti sa faceti vanzarea pentru a va evalua terenul si a va comunica taxele.
Va multumim pentru intrebare.

Serban

Vreau sa cumpăr o casa la țara c-o 20 000 RON . Cât va trebui sa plătesc la notar onorariul?

Localitate
Merenii de sus
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Va rugam sa folositi calculatorul de taxe notariale, sectiunea vanzare pentru a afla taxele https://notariate.ro/calculator-taxe-notariale/.
Va multumim pentru intrebare.

TIPARU MARIELA

CAT COSTA SUCCESIUNEA DE MOSTENIRE MAI MARE DE 10 ANI

Localitate
BRAILA
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Taxele se calculeaza in functie de bunurile din masa succesorala. Astfel, va trebui sa luati legatura cu un birou notarial din circumscriptia judecatoriei unde defunctul a avut ultimul domiciliu pentru a va comunica taxele, dupa evaluarea bunurilor.
Va multumim pentru intrebare.

nicolaescu emil

Fata de onorariul calculat dupa grila din anexa 3 la omj 46 pantru succesiuni, cat poate “umfla” notarul?
Mie mi l-a dublat. Nu a facut nimic care sa justifice asta, nici macar activitati care sa-i permita majorarea cu pana la 25%, cum prevede omj 3926/2018. Pot sa-i cer explicatii?

Localitate
horezu
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Acele tarife sunt minime, un maxim nu exista, astfel fiecare notar poate percepe orice tarif. In plus, acele tarife sunt fara TVA, probabil cele comunicate de notar sunt si cu tva-ul aferent.
Va multumim pentru intrebare.

Alina

Buna ziua vrem să cumpărăm un ap in valoare de 55000 euro . Puteți să îmi spuneți că ne costă taxele notariale și dacă mai sunt și alte taxe? Mulțumim

Localitate
Plopeni
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Va rugam sa folositi calculatorul de taxe notariale https://notariate.ro/calculator-taxe-notariale/ apasand pe sectiunea vanzare.
Va multumim pentru intrebare.

CRENGANIS

BUNA SEARA!
BUNICUL NOSTRU DE PE TATA A DECEDAT IN ANUL 1999, BUNICA IN ANUL 1999.
A AVUT 6 COPII ,TATAL MEU DECEDAND IN 2017.
CARE ESTE PROCEDURA PENTRU SUCCESIUNE?
MULTUMESC MULT!

Localitate
buda-blagesti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Va trebui sa va adesati unui birou notarial din circumscriptia teritoriala a judecatoriei unde bunicii si-au avut ultimul domiciliu pentru a deschide succesiunea. Notarul va va spune in functie de detaliile spetei dvs ce trebuie facut. Actele necesare le gasiti pe https://notariate.ro/succesiune/ sectiunea acte necesare.
Va multumim pentru intrebare.

Banu

Buna ziua, va rog sa-mi spuneti pretul pentru legalizarea unei copii de pe un titlu de proprietete al unui teren extravilan si a unei copii de pe un certificat de mostenitor. Mavulumesc respectuos!

Localitate
Iasi
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Trebuie sa va adresati unui birou notarial deoarece fiecare birou are tariful sau.
Va multumim pentru intrebare.

Iuliana

Buna ziua! Va rog să mă ajutați și pe mine să înțeleg următoarea situație: Ieri am cumpărat de la varul meu casele bunicului nostru. Sunt 75 mp dar nu sunt locuibile, pereții pe alocuri sunt prăbușiți. Pe langa ele mai sunt 400mp curte și gradina. Casa se afla la 10 km de Focșani, nu are nici un fel de utilitate. Prețul de vânzare convenit a fost de 9000 lei. Notarul in contractul de vânzare cumpărare a trecut suma de 20 500 de lei. A zis că e conform baremului deși nimeni in zona nu a plătit vreodată o asemenea sumă pe o casa dărâmată și cu o suprafață atât de mică de teren. Este corect ce a făcut notarul in cauza?

Localitate
Rastoaca
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Puteti sa verificati valorile conform grilelor publicate online pe http://www.unnpr.ro, la camera notarilor Galati.
Va multumim pentru intrebare.

cristian

Buna ziua,
Detin un teren langa Timisoara in suprafata de 7,5 ha pe care doresc sa-l parcelez , doresc sa aflu care sunt preturile notariale pentru aceasta operatiune.
Va multumesc anticipat.

Localitate
bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Va rugam sa luati legatura direct cu un birou notarial care va va comunica taxele in functie de numarul de loturi inc are doriti sa il impartiti.
Va multumim pentru intrebare.

Maria C

Bună seara,
Dorim sa predam un credit Prima Casa prin novatie unor alți clienți eligibili, după 2 ani și jumătate de contract. Soldul rămas din credit este de 52000 euro iar casa vrem sa o dam cu 61000 euro, tranzactie pe care o vom face în RON. După acordul băncii și toate actele ce țin de banca, care sunt pașii de făcut la notar și ce taxe trebuie sa plătim? Mulțumesc anticipat

Localitate
Iasi
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Va trebui sa va prezentati la notar cu toate acte de proprietatele, acordul bancii la instrainare, actele privind creditul initial, incheierea de intabulare, etc. Pentru calculul costurilor va rugam sa luati legatura cu un birou notarial de unde doriti semnarea pentru a va face un calcul conform spetei dvs.
Va multumim pentru intrebare.

petruc mihaela

urmeaza sa achizionez un teren de 500 m, in valoare de 19000 euro. care sunt taxele notariale platite atat de cumparato cat si de vanzator?

Localitate
iasi
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Va rugam sa folositi calculatorul de taxe, sectiunea vanzare prin introducerea pretului dvs. https://notariate.ro/calculator-taxe-notariale/
Va multumim pentru intrebare.

Dirinea

La o vanzare de 65 000 E cat costa taxele notariale?

Localitate
Oltenita
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Va rugam sa utilizati calculatorul online, sectiunea vanzare si introduceti suma https://notariate.ro/calculator-taxe-notariale/
Va multumim pentru intrebare.

Razvan

Buna seara,

Incerc sa fac actele pe un teren obtinut de la parinti iar notarul pe care l-am contactat mi-a spus ca extrasul de carte funciara dureaza undeva la 30 de zile pentru al obtine, ceva ce mi se pare putin absurd pentru ca prin alte surse/cunostinte am fost informat ca se eliberaza intre 2-3 zile.
Care ar fi cea mai buna cale de a face actele? Notarul cu care incepusem procesul ma informase ca nu putem face act de vanzare cumparare pentru ca trebuie dovedita plata prin transfer bancar . Exista o suma maxima care nu trebuie dovedita bancar? Cam cat ar costa procesul pentru complectarea actelor?

P.S: Terenul se afla in Constanta, Mamaia Nord.

Multuesc anticipat,
Razvan Bunda

Localitate
Constanta
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Probabil trebuie refacuta documentatia cadastrala si de aceea dureaza mai mult. Altfel extrasele de carte funciara se elibereaza in 3 zile. In ceea ce priveste plata, asa este nu se pot face tranzactii mai mari de 50.000 lei intre persoane fizice – diferenta numai prin transfer bancar.
Va multumim pentru intrebare.

Gaina Victorino Nicu

Buna ziua!
O procura pentru a ma reprezenta singur la SCLEP IASI, titularul de contract al imobilului (mama) este imobilizata la pat si nu poate completa anexa 11 de luare in spatiu , semnatura data in fata angajatilor SCLEP IASI.
Intrebare,- cat ma costa procura si daca se deplaseaza vreun notar acasa, ca titularul de contract al imobilului sa-si dea acordul.
Cu stima!

Localitate
Iasi
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Va rugam sa luati legatura cu un birou notarial din Iasi https://notariate.ro/notari/locatie/iasi/ pentru a va comunica diponibilitatea si preturile dansilor.
Va multumim pentru intrebare.

FLORENTINA

la un contract de vnzare- cumparare persoane fizice in afara de onoraiu si impozit la stat s mai plateste ceva?

Localitate
CLUJ NAPOC
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Vanzatorul datoreaza impozit catre stat doar daca pretul vanzarii este de peste 450.000 lei si in orice caz datoreaza plata extrasului de carte funciara pentru autentificare. Cumparatorul are in sarcina lui plata onorariului notarial si a intabularii pe numele lui a dreptului de proprietate in cartea funciara.
Va multumim pentru intrebare.

Leonard M

Care sunt taxele pentru vanzarea cumpararea unui teren in valoare de 10000 euro. Va mulțumesc

Localitate
Galati
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Taxele minime care se pot percepe le puteti afla folosind calculatorul de taxe https://notariate.ro/calculator-taxe-notariale/ dar taxele difera de la un birou la altul asa ca va sfatuim sa contactati direct si un birou notarial.
Va multumim pentru intrebare.

Ion

Cât impozit îmi ia Fiscul ptr o suma de 15 000€ in urma vânzării unei locuinte?

Localitate
Brasov
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Nu se percepe impozit decat pentru vanzarile de peste 450.000 lei.
Va multumim pentru intrebare.

lupu maria

Cat costa un act de vanzare -cumparare teren extravilan 5000m patrati

Localitate
Targoviste
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Taxele notariale se calculeaza in functie de pretul vanzarii. Introduceti pretul stabilit de dvs. in calculatorul de taxe https://notariate.ro/calculator-taxe-notariale/ sectiunea vanzare si veti afla tarifele minime ale unei vanzari.
Va multumim pentru intrebare.

Mihai Adrian

Bună ziua, care ar fi costurile pentru cumpărarea unui teren intravilan cu suprafața de 262 m2 utili la prețul de 30000 lei.Multumesc

Localitate
București
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Taxele le puteti calcula introducand pretul vanzarii in calculatorul de taxe notariale, sectiunea vanzare https://notariate.ro/calculator-taxe-notariale/
Va multumim pentru intrebare.

closca

BUNA ZIUA! CAM CE COSTURI AM DE ACHITAT CAND CUMPAR UN IMOBIL IN LEPSA CU UN TEREN DE 500 MP. VALOARE IMOBIL, IN JUR DE 35000 EURO. ESTIMATIV, VA ROG! MULTUMESC!

Localitate
BRAILA
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Costurile minime le puteti afla pe https://notariate.ro/calculator-taxe-notariale/ sectiunea vanzare iar daca doriti sa stiti exact un anume notar ce tarif are, va rugam sa contactati acel birou notarial.
Va multumim pentru intrebare.

Manea Teodora

Bună ziua,
Dacă s-a finalizat o succesiune și ulterior s-a mai constatat un depozit bancar al defunctului, ce se mai poate face ? Poate fi și acesta supus unei noi succesiuni ?

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua, puteti face un certificat de mostenitor suplimentar mergand la acelasi birou notarial unde ati dezbatut initial succesiunea.
Va multumim pentru intrebare.

Ivan Ioana

Buna ziua
In cazul unei succesiuni in care de pe urma defunctului a ramas ca masa succesorala o cota,respectiv 1/4 dintr-un teren si dintr-o cladire(1/2), incadrata ca spatiu comercial pe autorizatia de construire, la calculul taxelor notariale se are in vedere lipsa de utilitati(apa, canal, electricitate), gradul de uzura(in fctie de anul constructiei), cat si materialul din care este construita cladirea(dat fiind faptul ca in listele aferente zonelor-nu este evaluare in functie de materialul de constructie: zid, lemn, tabla ),pentru a se scadea din taxa totala datorata cat si valoarea masei succesorale?
Toate aceste aspecte expuse mai sus sunt cumva evidentiate in vreo lege a succesiunii, mai bine spus a modului de calcul notarial?

Multumesc

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Da, exista corectii in ghidurile de valori. Trebuie sa ii spuneti notarului la care veti face succesiune ca se pot aplica corectii.
Multumim pentru intrebare.

Ivan Ioana

Va multumesc, dar succesiunea s-a dezbatut deja in febr.Mai este ceva de facut?sau singura solutie este rezolvarea litigiului in instanta?

👑 notariate.ro

In acest caz nu mai este nimic de facut.

Manolache Tibi

Bun aseara,
Urmeaza sa cumpar o casa in municipiul Braila, cu un pret de vinzare de 43000Euro.
La notarul care am fost, suma solicitata pentru onorariu notar si taxa intabulare a fost de aproximativ 6000 lei.
Vraeau sa stiu daca considerati ca este o suma corecta.
Imi pare cam exagerata.
Va multumesc !

Localitate
Braila
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Aici gasiti calculatorul de taxe minime https://notariate.ro/calculator-taxe-notariale/ insa notarii pot cere orice suma peste aceasta.
Va multumim pentru intrebare.

Răducu B

Bună seara, in afară de:
– Onorariu contract vânzare
Si
-Taxa ANCPI-OCPI intabulare
Se mai plătesc și alte taxe?
Am înțeles că la locuințele cu prețul sub 200 000 lei se plictisește impozit către stat in valoare de 6000 lei. Este adevărat?

👑 notariate.ro

Buna ziua,
Cumparatorul achita doar onorariu si taxa de intabulare. Daca vanzarea este de peste 450.000 lei, se achita impozit catre stat, care este in sarcina vanzatorului.
Va multumim pentru intrebare.

Olteanu Iulian

Cât costã sã-mi adaug soţia pe actul de vânzare cumpãrare al apartamentului nostru?

👑 notariate.ro

Buna ziua,
Daca apartamentul l-ati cumparat in timpul casatoriei este si sotia coproprietara chiar daca nu a venit la semnarea contractului, Daca apartamentul era dobandit de dvs. inainte de casatorie sau ca bun propriu si doriti sa ii cedati si sotiei o parte din el va trebui sa faceti un contract de donatie. Taxele se calculeaza de catre notar in functie de valoarea apartamentului dupa analizarea actelor dvs. de proprietate.
Va multumim pentru intrebare.

Rares

Bună, am achiziționat un apartament în valoare de 24800 euro. Îmi puteți spune cam cât ar fii taxele cu tot?

👑 notariate.ro

Buna ziua,
Pentru a afla valoarea taxelor folosiți calculatorul de taxe https://notariate.ro/calculator-taxe-notariale/ selectând actul pe care doriți sa il întocmiți (vânzare, donație, ipoteca, succesiune, vânzare prin programul prima Casa, etc) si introducând suma in lei sau in euro. Veți primi exact toate taxele pe care trebuie sa le achitați, la cursul BNR la zi (atât către notar cat si către cartea funciara sau stat, daca este cazul).
Va mulțumim pentru întrebare.

jurca Eugenia

Vreau sa donez un pamant unei rude>imi puteti spune cat ma costa.Este vorba de un pamant in zona de munte a jud.Alba.

👑 notariate.ro

Buna ziua,
Pentru a afla valoarea taxelor folosiți calculatorul de taxe https://notariate.ro/calculator-taxe-notariale/ selectând actul pe care doriți sa il întocmiți (vânzare, donație, ipoteca, succesiune, vânzare prin programul prima Casa, etc) si introducând suma in lei sau in euro. Veți primi exact toate taxele pe care trebuie sa le achitați, la cursul BNR la zi (atât către notar cat si către cartea funciara sau stat, daca este cazul).
Va mulțumim pentru întrebare.

Onisie Catalina Eva

In cazul de vanzare-achizitie imobil, cine suporta cheltuielile notariale: vanzatorul sau cumparatorul?

👑 notariate.ro

Buna ziua,
Taxele notariale (onorariul notarial si taxa de intabulare in cartea funciara) sunt suportate de cumparator. Vanzatorul are de achitat extrasul de carte funciara pentru autentificare si impozit catre stat, daca pretul vanzarii este de peste 450.000 lei.
Va multumim pentru intrebare

cristea florin

detin un apartament cu 2 camere in valoare de 50.000euro si doresc sa il trec pe numele fiului meu in varsta de 10 ani.Cat ar costa aceasta tranzactie aproximativ?Multumesc

👑 notariate.ro

Buna ziua,
Pentru a afla valoarea taxelor folosiți calculatorul de taxe https://notariate.ro/calculator-taxe-notariale/ selectând actul pe care doriți sa il întocmiți (vânzare, donație, ipoteca, succesiune, vânzare prin programul prima Casa, etc) si introducând suma in lei sau in euro. Veți primi exact toate taxele pe care trebuie sa le achitați, la cursul BNR la zi (atât către notar cat si către cartea funciara sau stat, daca este cazul).
Va mulțumim pentru întrebare.

Liliana Susma

Valoarea imobilului este 57000 euro . Vânzatorul trebuie să plătească impozit la stat? Dacă da, cât ?

👑 notariate.ro

Buna ziua,
Pentru a afla valoarea taxelor folosiți calculatorul de taxe https://notariate.ro/calculator-taxe-notariale/ selectând actul pe care doriți sa il întocmiți (vânzare, donație, ipoteca, succesiune, vânzare prin programul prima Casa, etc) si introducând suma in lei sau in euro. Veți primi exact toate taxele pe care trebuie sa le achitați, la cursul BNR la zi (atât către notar cat si către cartea funciara sau stat, daca este cazul).
Va mulțumim pentru întrebare.