Calculator Taxe Notariale 2020

Cum sa platesti minim la Notar

CUPRINS

Pagina actualizata mai 2020. Toate informatiile despre taxele notariale sunt la zi.

Calculator taxe notariale

Calculatorul de taxe notariale

Moneda imobil:

€ sau Lei

Localitate semnare:

Bucuresti - Alta Localitate

Cumparatorul este:

Persoana fizica sau juridica

Vanzatorul este:

Persoana fizica sau juridica

Curs valutar BNR:

1€ = 4.8421 lei *

*cursul actualizat astazi joi 28 mai.

Singurul calculator de Taxe Notariale folosit de notari, care are toate formulele de calcul corecte si este la zi dupa norma privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici din Romania.

Aceste taxe notariale reprezinta minimum pe grila notariala. Mai jos puteti vedea formula de calcul folosita pentru vanzare.

Selectati alte taxe notariale pentru calculat

     

Recomandare:

Indiferent de situatia financiara a fiecaruia dintre noi, nimanui nu-i place sa plateasca mai mult decat face.

Daca tot trebuie sa mergeti la notariat, alegeti unul unde platiti minim, mai ales daca aveti de platit onorariu de sute sau mii de lei.

Consultatie gratuita pe Whatsapp pentru Bucuresti

Detalii Taxe notariale

Preturi Notari

Au toti notarii aceleasi preturi?
Taxele notariale nu sunt la fel la toate notariatele, ele difera de la un notariat la altul. Pentru acelasi act puteti plati mai mult la un notariat fata de altul. In anumite cazuri diferentele intre onorariile notariatelor sunt mici, dar in multe cazuri pot fi destul de mari. De exemplu, pentru o procura, diferentele pot fi doar de cateva zeci de lei, insa pentru vanzarea unui imobil diferentele pot depasi mii de lei. Pretul cel mai mic il gasiti la notariatele care taxeaza tariful minim pe grila notariala. Anumite notariate taxeaza minim pe grila, altele nu.

Grila notariala

Grila notariala reprezinta tariful minim garantat, pentru orice serviciu notarial. Notarii nu au voie sa taxeze mai putin decat aceasta grila, insa pot taxa oricat peste. Grila stabileste doar tarifele minime, tarifele maxime pot fi oricat de mari considera notarul.

Cine alege notarul

Vanzatorul sau cumparatorul?
Alegerea notariatului unde se fac actele, apartine intotdeauna celui care care achita onorariul, adica cumparatorului.
Cumparatorul alege intotdeauna notariatul, deoarece taxele notariale sunt in sarcina lui.

Notar scump

Pot fi obligat(a) sa merg la un notar mai scump?
Cumparatorul are dreptul legal de a alege sa plateasca tariful minim pe grila si nu poate fi obligat sa plateasca mai mult. Cumparatorul decide la ce notar se fac actele deoarece taxele notariale sunt in sarcina lui. Conform prevederilor legale vanzatorul sau banca nu poate obliga cumparatorul la ce notariat sa mearga.

Taxe minime

Cum aleg un notar cu taxe minime?
0
Aveti intrebari?x

Cand vorbim de taxe minime vorbim in general despre vanzari, unde diferentele de pret pot fi de sute sau mii de lei. Notariatele cu tarife minime taxeaza conform grilelor notariale in vigoare, identice cu cele din calculator taxe notariale.

Folosind calculatorul aflati taxele minime pe grila notariala.

Calculator taxe notariale

Aici puteti accesa calculator taxele notariale.

Calculator taxe notariale vanzare

Valoare imobil

Formula de calcul onorariu notarial

până in 15.000 lei

2,2%, dar nu mai puţin de 150 lei

intre 15.001 lei - 30.000 lei

330 lei + 1,6% pentru suma care depăşeşte 15.001 lei

intre 30.001 lei - 60.000 lei

580 lei + 1,3% pentru suma care depăşeşte 30.001 lei

intre 60.001 lei - 300.000 lei

970 lei + 0,9% pentru suma care depăşeşte 60.001 lei

intre 300.001 lei - 600.000 lei

3.130 lei + 0,65% pentru suma care depăşeşte 300.001 lei

peste 600.001 lei

5.080 lei + 0,44% pentru suma care depăşeşte 600.001 lei

Impozit catre Stat

3% din ce depaseste 450.000 lei

Taxa ANCPI-OCPI intabulare

0,15% din pretul vanzarii

Onorariu notarial

În prezent, onorariile pentru serviciile notariale sunt stabilite prin Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 46/C din data de 06.01.2011, cu modificarile si completarile ulterioare, publicat în Monitorul Oficial nr. 133/22.02.2011. În virtutea faptului că notarul public a fost învestit cu exerciţiul autorităţii de stat, a primit totodată obligaţia şi răspunderea de a colecta şi vărsa anumite taxe şi impozite pentru stat, sume care nu au legătură cu onorariul notarial.
Astfel, în funcţie de tipul actului solicitat, părţile pot plăti, pe lângă onorariul notarial şi alte sume, pe care notarul doar le încasează pentru a le vira ulterior beneficiarilor, dar care sunt denumite popular şi impropriu tot “taxe notariale”, şi anume:

 • impozitul pe venitul din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal, care, conform prevederilor art. 111 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, este datorat statului de către persoana fizică care transferă dreptul de proprietate sau dezmembrăminte ale acestuia asupra bunurilor imobile (terenuri şi construcţii);
 • tariful pentru serviciile de publicitate imobiliară furnizate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (A.N.C.P.I.), stabilite prin Ordinul Ministrului Administraţiei şi Internelor nr. 39/06.04.2009, cu modificarile si completarile ulterioare, publicat în Monitorul Oficial nr,. 253/16.04.2009;
 • taxa pe valoarea adaugată, în cuantum de 19%, cf. prevederilor art. 291 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificaile si completarile ulterioare, care se adaugă la onorariul notarial datorat;
 • tarifele pentru verificările şi înscrierile efectuate în Registrele unice administrate de U.N.N.P.R., conform dispoziţiilor Codului civil;

Intreaba Notar​

128 Intrebari
Intrebari context
Vezi toate intrebarile
5 2 voturi5 1
Voturi pagina
  X
  Asistenta Notariala Inteligenta  
  Buna, numele meu este Ani si te pot asista cu informatii notariale personalizate.
  wpChatIcon
  Calculator taxe notariale