“Din greseli invata omul” este vorba care te poate ajuta sa eviti cheltuieli inutile, atata timp cand inveti din greselile altora.
Cand vine vorba de vanzarea sau cumpararea unui imobil majoritatea sunt bucurosi ca urmeaza sa primeasca bani sau un imobil in urma tranzactiei. Putini insa se gandesc la toate aspectele implicate sau la eventualele probleme ascunse.
Sunt bine de stiut eventuale probleme costisitoare, inainte de a semna contractul de vanzare, pentru a putea fi evitate. Contractul odata semnat este prea tarziu ca sa mai fie ceva evitat.
Mai jos sunt cele mai dese si mai costisitoare 6 greseli de evitat la vanzarea/cumpararea unui imobil.
Din diferite motive, majoritatea oamenilor achita un avans mare la antecontract, insa nu stiu ca taxele notariale se platesc in functie de suma avansului si nu se scad din taxele contractului de vanzare. Deci practic le platesc de doua ori.
Sunt cazuri frecvente in care proprietarul a facut modificari importante in imobil fara autorizatie de constructie (modificat pereti, daramat nise etc.) si fara sa refaca schita apartamentului (cadastru), astfel incat actele nu se mai potrivesc cu realitatea. Mai ales in cazul celor care cumpără prin credite bancare, evaluatorul băncii va observa acest lucru si va putea respinge dosarul pentru credit.
Fiecare imobil are facturi lunare care pot avea restante (curent, gaz, intretinere etc). Chiar daca nu sunt restante, cumpărătorii trebuie sa aibă in vedere ca intre momentul cumparării imobilului si predarea efectiva, pot exista diferențe de câteva luni, iar facturile către utilități vor fi in mod cert venite cu un decalaj.
In cazul asociatiilor de proprietari, periodic se fac reparatii/investitii in imbunatatirea blocului (izolatie acoperis, anvelopare bloc, modernizare lift, reparatii subsol, inlocuit instalatii etc.) care presupun cheltuieli suplimentare semnificative pentru noul proprietar. Aceste cheltuieli pot modifica pretul vanzarii pe care este dispus sa il plateasca cumparatorul.
In situatia imobilelor vechi exista posibilitatea de incadrare a cladirii ca monument istoric sau sa fie expertizata ca avand risc seizmic (imobil cu bulina). Daca imobilul este monument istoric, vânzătorul este obligat sa ofere apartamentul spre vânzare statului roman si daca acesta nu il dorește, il poate vinde pe piața libera. Totodată, unui monument istoric i se pot aduce modificări numai cu acordul ministerului culturii. Daca imobilul este încadrat ca având risc seismic, există posibilitatea ca acesta sa intre in reconsolidare. Astfel, proprietarii trebuie sa suporte costurile consolidării si sa fie mutați de către Primărie in locuințe de necesitate.
Trebuie reținut că aproape orice imobil vine la pachet cu vecini, iar vecinii din proximitate pot crea probleme (inundații, zgomot, mirosuri, scandaluri etc.) care în timpul vizionării imobilului nu pot fi observate. Având în vedere că vecinii nu pot fi schimbați, iar vecinii problematici pot strica zilnic atmosfera de locuit este vital să luați în calcul importanța acestui factor care din păcate este omis de mulți.
București-Ilfov
Consultație Notarială Gratuita Online*
*valabil Bucuresti-Ilfov
in luna septembrie
*Consultanța notarială se concentrează pe asistența și îndrumarea în vederea încheierii actelor notariale și poate să nu se aplice în mod automat la alte birouri notariale. Fiecare situație legală este unică, iar interpretarea și aplicarea legii într-un anumit context poate varia în funcție de circumstanțele specifice.
-19%
Taxe cu 19% reducere*
Platiti cu 19% mai putin taxe notariale pentru vanzari imobile/terenuri.
Notariat neplatitor de TVA
Programari limitate
*valabil Bucuresti-Ilfov
doar in luna septembrie
Vizitând notariate.ro, sunteți de acord cu politica de confidențialitate privind cookie-urile. Mai multe detalii puteti citi aici.