Succesiune la Notar 2019

Procedura succesorala se realizeaza cel mai simplu si rapid la notar. Mostenitorii au la dispozitie un an de la decesul defunctului pentru a-si exprima optiunea – daca doresc sau nu sa mosteneasca fara a fi obligati insa sa parcurga intreaga procedura.

Calculatoare Succesiune

Singurele calculatoare online de succesiune folosite de notari, care sunt corecte si la zi dupa norma privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici din Romania.

Selectati ce doriti sa calculati.

Pentru a afla care sunt taxele ce trebuiesc platite la succesiune folositi calculatorul de taxe succesiune, iar pentru a afla cine si cat mosteneste folositi calculatorul de cote succesorale.

  

Intrebari frecvente:

Este gratuita succesiunea?

Succesiunea nu este gratuita, cu anumite mici expectii. Detalii aici.

Cat costa o succesiune? Folositi Calculatorul Taxe Succesiune de mai sus.

Costurile presupun o serie de taxe, care se calculeaza in functie de valoarea bunurilor, dupa analiza si evaluarea tuturor bunurilor detinute de defunct.
Desi poate fi facuta si mai tarziu, va recomandam ca dezbaterea succesiunii sa aiba loc in termen de 2 ani de la data decesului defunctului, intrucat in acest caz nu se mai percepe un impozit catre stat de 1% din valoarea bunurilor imobile ce compun masa succesorala.

Cine şi cât moşteneşte?
Pentru a afla care sunt moştenitorii legali şi ce cote moşteneşte fiecare, folositi Calculatorul de Cote Succesorale de mai sus.

Cat dureaza o succesiune?

Procedura succesiunii dureaza in functie de numarul de mostenitori, de bunurile din masa succesorala si in functie de cat de repede se obtin documentele solicitate de notar.

Ce documente sunt necesare?

Documentele necesare variaza in functie de bunurile cuprinse in masa succesorala

Documente necesare:

1. Certificat de deces
2. Acte de stare civila mostenitori – certificate de nastere, casatorie, divort (daca este cazul)
3. Acte de identitate mostenitori + procura de reprezantare succesiune si act de identitate mandatar (daca este cazul)
4. Acte de proprietate imobile (daca este cazul)
5. Extrase de cont bancare (daca este cazul)
6. Certificate de actionar (daca este cazul)
7. Talon si carte auto (daca este cazul)
8. Act de concesiune loc de veci (daca este cazul)
9. Certificat de atestare fiscala Anaf de la sectorul unde a avut domiciliul
10. Certificat de atestare fiscala DITL (pentru imobilele care sunt incluse in masa succesorala)
11. 2 martori care sa-l fi cunoscut pe defunct
 * 9 si 10 se obtin dupa punerea dosarului pe rol si emiterea de biroul notarial a unei adrese
Atentie: in materie succesorala, notarii au competenta teritoriala.
Astfel succesiunea unui defunct se poate dezbate doar la notarul/notarii care se afla in circumscriptia judecătoriei în care defunctul şi-a avut ultimul domiciliu (cel trecut in certificatul de deces). Pentru cei decedati in municipiul București, succesiunea se poate dezbate la orice notar din municipiul București, indiferent de sector.

21
Intrebari si raspunsuri

Bună ziua. După moartea părinților au rămas 2 apartamente de 2 camere. Suntem 2 frați moștenitori. Cum se împart cele 2 apartamente. Mulțumesc.

Buna ziua, puteti imparti cum doriti: ori fiecare din dintre frati sa preia un apartament ori unul sa le ia pe ambele si sa il despagubeasca pe celalalt.
Va multumim pentru intrebare

Mulțumim pentru răspuns. O zi frumoasă.

Mama decedata, tatal traieste; noi 3 copii-masa succesorala: o casa si terenuri arabile la tara; cine stabileste valoarea masei s. ;daca eu deschid sucesiunea ( copilul3), este obligatoriu prezenta celorlanti; cit dureaza , casa nu are carte funciara-terenurile nu au ridicarile topo daca nu ne intelegem tata are 87 ani.. multumesc m-ati ajuta cu procedura, pasi pe care ii avem de facut

Buna ziua,

Valoarea masei succesorale este stabilita de catre notarul la care mergeti pentru deschiderea succesiunii (de la ultimul domiciliu al defunctei).
Succesiunea poate fi deschisa doar de catre unul dintre mostenitori dar este obligatoriu ca ceilalti sa isi exprime si ei optiunea daca vor sau nu sa mosteneasca. Daca nu va intelegeti notarul va va indruma catre instanta de judecata.
Pentru succesiune nu este obligatorie carte funciara iar ca si durata va trebui sa discutati cu notarul la care va veti prezenta (difera in functie de disponibilitatea fiecaruia).
Va multumim pentru intrebare

Buna ziua,

Va rog, daca parintii sotului au decedat amandoi, mama in 2016 iar tatal luna trecuta – mai 2019, si sotul este si el trecut pe actul de proprietate al casei respective (actul de cumparare al casei este pe numele celor trei: mama, tatal si sotul), ce pasi trebuie sa mai urmeze acum?
Succesiunea dupa mama nu a fost facuta in 2016.
Va rog sa ne ajutati cu pasii care trebuie urmati si costurile approximative implicate in process.

Va multumesc!

Buna ziua, Va trebui deschisa succesiunea dupa ambii parinti si se va face o asa numita succesiune succesiva. Pentru cota mamei se va achita un impozit catre stat in valoarea de 1% din masa succesorala deoarece au trecut mai multi de 2 ani de la deces. Sotul dvs, ca si mostenitor, va trebui sa mearga la un notar din raza teritoriala a ultimului domiciliu al defunctilor (oriunde in municipiul Bucuresti, daca au avut ultimul domiciliu in Bucuresti) si sa depuna cererea pentru deschiderea succesiunii. Costurile succesiunii se calculeaza in functie de valoarea bunurilor din masa succesorala. Daca defunctii au avut… Vezi mai multe »

Va mulțumesc pentru răspunsul prompt! Da, cei doi locuiau în București, sector 2.

Inca ceva: soțul nu este moștenitor, este coproprietar….

Buna ziua,
As dori sa stiu si eu cat ma costa sa fac succesiunea dupa bunica mea, mentionez ca este vorba de o mostenire a unui apartament cu 3 camere si un teren de 350 mp in valoare totala estimata de 90000 euro.
Va multumesc.

Buna ziua, pentru aflarea taxelor va rugam sa folositi calculatorul https://notariate.ro/succesiune/#calculatorsuccesiune
Va multumim pentru intrebare

Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti cat costa taxele pentru deschiderea succesiunii dupa tatal defunct?
Suntem doi frati si daca eu renunt in favoarea fratelui meu mai platesc ceva?
Mentionez ca in momentul decesului tatal nu era casatorit.
Multumesc

Buna ziua,
Taxele se calculeaza in functie de valoarea bunurilor cuprinse in masa succesorala. Daca renuntati veti achita numai costul declaratiei de renuntare.
Va multumim pentru intrebare

Multumesc.

Buna ziua ,
Va rog sa-mi dati un raspuns la intrebarea ; suntem 4 frati , am facut succesiunea ptr. o cota parte din masa succesorala (cote egale ptr. toti patru frati ).
Acuma vrem sa facem succesiune ptr. cota ramasa ( o padure ) si unul din frati vrea sa renunte la partea lui si sa nu mai participe la succesiune .
ESTE POSIBIL ?
Multumesc mult.

Buna ziua,
Din pacate, toti cei ce au mostenit la inceput, la prima succesiune, vor mosteni si oricand se vor face suplimente la acea succesiune. Veti mosteni toti si ulterior, prin partaj, fratele care nu vrea sa primeasca le cedeaza celorlalti.
Va multumim pentru intrebare

Util aspunsul.e
Multumesc mult .

Buna ziua ,
Sora mea nu vrea sa participle la sucesiune
Va rog sa-mi spuneti cum pot face sucesiunea in acest caz?

Multumesc

Buna ziua,
Daca nu vrea sa mosteneasca poate da o declaratie de renuntare si atunci mostenesc ceilalti frati.
Va multumim pentru intrebare

Buna ziua. Mama are act de mostenitor in urma succesiunii dupa bunicul meu. Ea vrea sa-mi doneze(vanda) mie acest act, desi mai am 3 frati. Este nevoie si de acordul lor? Multumesc.

Buna ziua, v-am trimis raspunsul pe adresa de email. Va multumim pentru intrebare

Intreaba Notar

7

Intreaba Notar despre:

Birou Notarial angajeaza

vezi detalii >