Succesiune la Notar 2019

Procedura succesorala se realizeaza cel mai simplu si rapid doar la notar. Mostenitorii au la dispozitie un an de la decesul defunctului pentru a-si exprima optiunea – daca doresc sau nu sa mosteneasca fara a fi obligati insa sa parcurga intreaga procedura.

Calculatoare Succesiune

Singurele calculatoare online de succesiune folosite de notari, care sunt corecte si la zi dupa norma privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici din Romania.

Pentru a afla cine si cat mosteneste dati click pe Calculator cote succesorale de mai jos.

Atentie:

Valoarea bunurilor mostenite (masei succesorale) se evalueaza de notar, conform grilelor notariale.

Exemplu: Un apartament sau o casa nu poate avea o valoare de 1000 de lei.
Evaluarea bunurilor se face la pretul pietei, conform grilelor notariale.

Intrebari frecvente: (pentru alte intrebari vedeti sectiunea de Intrebari si raspunsuri de mai jos)

Este gratuita succesiunea?

Succesiunea nu este gratuita, cu foarte mici expectii. Detalii aici.

Cat costa o succesiune? Folositi Calculatorul Taxe Succesiune de mai sus.

Costurile presupun o serie de taxe, care se calculeaza in functie de valoarea bunurilor, dupa analiza si evaluarea tuturor bunurilor detinute de defunct.
Desi poate fi facuta si mai tarziu, va recomandam ca dezbaterea succesiunii sa aiba loc in termen de 2 ani de la data decesului defunctului, intrucat in acest caz nu se mai percepe un impozit catre stat de 1% din valoarea bunurilor imobile ce compun masa succesorala.

Cine şi cât moşteneşte?
Pentru a afla care sunt moştenitorii legali şi ce cote moşteneşte fiecare, folositi Calculatorul de Cote Succesorale de mai sus.

Cat dureaza o succesiune?

Procedura succesiunii dureaza in functie de numarul de mostenitori, de bunurile din masa succesorala si in functie de cat de repede se obtin documentele solicitate de notar.

Ce documente sunt necesare?

Documentele necesare variaza in functie de bunurile cuprinse in masa succesorala

Mentiune: in materie succesorala, notarii au competenta teritoriala.

Astfel succesiunea unui defunct se poate dezbate doar la notarul/notarii care se afla in circumscriptia judecătoriei în care defunctul şi-a avut ultimul domiciliu (cel trecut in certificatul de deces).

Documente necesare:

1. Certificat de deces
2. Acte de stare civila mostenitori – certificate de nastere, casatorie, divort (daca este cazul)
3. Acte de identitate mostenitori + procura de reprezentare succesiune si act de identitate mandatar (daca este cazul)
4. Acte de proprietate imobile (daca este cazul)
5. Extrase de cont bancare (daca este cazul)
6. Certificate de actionar (daca este cazul)
7. Talon si carte auto (daca este cazul)
8. Act de concesiune loc de veci (daca este cazul)
9. Certificat de atestare fiscala ANAF de la localitatea/sectorul unde a avut domiciliul
10. Certificat de atestare fiscala DITL (pentru imobilele care sunt incluse in masa succesorala)
11. 2 martori care sa-l fi cunoscut pe defunct
 * 9 si 10 se obtin dupa punerea dosarului pe rol si emiterea de biroul notarial a unei adrese

Consultatie notariala gratuita.

Stim ca sunt notari care nu va ajuta cand aveti intrebari notariale si ca majoritatea taxeaza pentru consultatie. Suntem aici sa va ajutam cu orice intrebare notariala aveti. Cea mai recenta intrebare a primit raspuns azi, miercuri 23 octombrie.

243
Intrebari si raspunsuri

Cornel

Buna ziua, doresc sa va expun urmatoarea situatie: tatal meu a decedat in 1991 si am facut succesiunea impreuna cu fratele meu pentru un teren arabil si un loc de veci. Pentru teren am facut separat succesiunea deoarece acesta era pe acelasi titlul de proprietate cu fratii tatalui meu. In schimb, pentru locul de veci, dupa ce a decedat si mama mea, anul acesta, am observat pe certificatul de mostenitor ca a fost dezbatuta la notar succesiunea pentru 1/2 din acesta, cealalta jumatate ramanand in posesia mamei. Adica eu si fratele meu avem fiecare 1/4 din acesta. Am convenit impreuna cu fratele meu sa ii las lui locul de veci, adica sa renunt la mostenirea din partea lui tata (inclusiv la partea lui mama). Dar mama mai avea si un teren arabil de 1 ha. La jumatatea mea din acest teren nu doresc sa renunt. Intrebarea mea este: daca in cazul in care doresc sa deschidem succesiunea la notar si renut la locul de veci ca mostenire, imi poate ramane 1/2 din terenul arabil? Sau daca renut la locul de veci acest lucru insemna ca renunt la toate mostenirea de la mama? Multumesc.

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
La succesiunea mamei nu renuntanti, mosteniti impreuna cu fratele si ulterior incheiati un act de partaj asupra locului de veci prin care ii cedati lui cota dvs.
Va multumim pentru intrebare.

VLĂDUȚ ELISAVETA

Bună seara! Sunt unic moștenitor al părinților mei. Mama a decedat în anul 2003, având domiciliul în localitatea în care se află moștenirea (nu am făcut succesiune după moartea mamei), iar tata a decedat în decembrie 2017, având ultimul domiciliu în altă localitate.
ÎNTREBARE: Unde trebuie depuse actele pentru succesiune, dat fiind faptul că părinții au avut domicilii diferite și nu aparțin de aceeași circumscripție teritorială?
Multumesc!

Localitate
REȘIȚA
👑 notariate.ro

Buna ziua,
In cazul moştenirilor succesive, moştenitorii pot alege competenţa oricăruia dintre notarii publici care îşi desfăşoară activitatea într-un birou individual sau într-o societate profesională din circumscripţia teritorială a judecătoriei în care şi-a avut ultimul domiciliu acela dintre autori care a decedat cel din urmă deci in cazul dvs. tatal.
Va multumim pentru intrebare.

Alexandru

De exemplu este o familie unde parintii sunt decedati. Sunt 5 adulti(fii). Daca 3 din ei semneaza sa vina pamantul pe numele unuia, iar al 5 semneaza si el, dar dupa face figuri. Poate retrage semnatura?

Localitate
Pascani
👑 notariate.ro

Buna ziua,
In mod normal nu se poate ‘retrage’ semnatura data pe un act autentic. Daca persoana respectiva doreste anularea actului poate merge in instanta pentru a intenta proces.
Va multumim pentru intrebare.

Florin

Bunaziua .vreau să întreb,pentru a face cadastru si intabulare la casă si teren , se poate face fară a fi dezbătut succesiune. Tatăl a decedat . Mama trăiește, suntem trei frați, ce se poate face. Mulțumesc.

Localitate
București
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Nu se poate face intabularea pe numele unei persoane decedate, deci va trebui mai intai sa faceti succesiunea si apoi intabularea.
Va multumim pentru intrebare.

Maria

Buna seara. Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: bunica decedata, bunicul in viata.Au avut 3 copii, dintre care 1 decedat. Nepotii din partea copilului decedat sunt stabiliti in strainatate, nu mai au acte valabile romanesti. Toti au renuntat in favoarea bunicului (care doreste sa vanda), mai putin cei stabiliti in strainatate. Nu vor sa se prezinte la notariat pentru a se dezbate succesiunea pe motivul ca nu pot veni in tara, neavand acte valabile romanesti. In cazul in care se apeleaza la instanta o sa fie acceasi problema.Cum ar trebui sa procedam?
Multumesc anticipat!

Localitate
Botosani
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Nu trebuie sa aibe acte romanesti, se poti identifica si prezenta cu actele din tarile lor. Apoi, pot da declaratie de renuntare in acele tari – fie la ambasada sau consulatul Romaniei, fie la un notar de acolo, apostilata si trimisa in Romania pentru traducere si legalizare. In ultima instanta vor fi citati de catre notar si daca nu se prezinta vor fi considerati renuntatori.
Va multumim pentru intrebare.

Ciprian

Bună ziua, Bunicul din partea mamei a decedat în 2005 avânnd 4 descendenţi din care 3 descedenți în viață și un descendent predecedat în 2008 având la rândul său un descedent în viață), Titlul de proprietate este pe numele bunicului dobândit prin căsătoria cu bunica) bunica este în viață nu are titluri de propietate pe numele ei, succesiunea nu a fost dezbătută după bunicul de 15 ani.. ( Mama a dat declarația de neaccepare a mostenirii) Bunica vrea să îmi facă mie Testament universal și vreau să știu ce cot voi primi daca nu este nici un titlul de propietate pe numele bunici? Vă rog să primesc un răspuns ce cotă îmi revine mie după testametul făcut de bunica dacă succesiunea după bunicu nu se dezbate cât este bunica în viată?

Localitate
Iași
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Dupa decesul bunicii oricum trebuie facuta succesiunea si dupa bunic pentru ca si dansa este mostenitoare. Cota dvs. va depinde si daca ceilalti mostenitori ai bunicii, vor cere sau nu reductiunea testamentului – adica niciunul dintre ei nu poate fi dezmostenit prin testamentul universal care vi se da dvs.
Va multumim pentru intrebare.

Matache Gheorghe

Buna ziua! Vă rog să-mi spuneți cum pot ataca un act de succesiune de la care am fost îndepărtat? Va mulțumesc.

Localitate
București
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Luati legatura cu un avocat care va va indruma spre instanta competenta si va va comunica actele necesare.
Va multumim pentru intrebare.

Lupse

Bună ziua
Mama a decedat anul acesta. Ea figurează în registrul agricol cu niște case și terenuri arabile, fânețe, păduri după care plătea impozit anual. Nu deține titlu de proprietate pe ele. Sunt moștenite de la părinții mamei, un unches prin testament i au fost lăsate. Doar la o casa batraneasca cu terenul aferent moștenire de la bunica în extrasul cf figurează mama și o verișoara de a mea. Ca sa intabulez terenuri, păduri și casa cum procedez? Ma adresez u ui notar? Sau unui topograf și încerc sa întru în posesie în 3 ani(conform noiilegi)
Am găsit 2 titluri de proprietate pe niște păduri unul pe numele unchiului care nu are moștenitori doar un testament în care lasă mamei tot și un titlu de proprietate pe numele bunicii. De unde încep ca să pot intabulat?

Localitate
Baia mare
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Discutati cu unexpert cadastral prima data care sa va puna actele in ordine si sa va spuna exact ce va mai lipseste pentru fiecare imobil. Apoi, in functie de ce va comunica puteti merge la notar pentru succesiuni, declaratii, etc.
Va multumim pentru intrebare.

Ionut

Buna seara! In speranta ca voi gasi un raspuns de la cineva specializat, si daca nu va deranjeaza si nu va rapesc prea mult timp din timpul dvs pretios, am nevoie de ajutor,si va rog sa imi iertati mesajul lung,dar m.am panicat si m.am speriat destul de rau! Am mai postat eu o nelamurire a mea legata de taxe si impozite, atunci cand se vorbea pe la stiri de legea aia cu inchisoarea pentru cei ce nu au platit impozitele. Azi, cei de la primarie, mi.au trimis o instiintare, ceva de genul, cu mai multe taxe si impozite sa le platesc eu, Impozitele in valoare de 900 si ceva de lei, intravilan, casa, etc, si extravilan 2000 si ceva de lei, dar extravilanul chiar nu il cunosc, eu nu stiu acest extravilan, banuiesc ca fratele meu il foloseste. Si amenzi din 2011, 2012, in valoare de 4000 si ceva de lei, dar la total scrie 7000 si ceva de lei, banuiesc ca penalitatile, sau nu stiu. Acele amenzi din 2011, nu ar fi trebuit sa se amortizeze, sau ceva, in atatia ani de zile? Sunt amenzi de circulatie. Eu din cate stiu, numai 2 am neplatite. Restul sunt amenzi date… Vezi mai multe »

Localitate
Cruset
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Din pacate nu suntem specialisti in fiscalitate, mai ales ca taxele locale sunt diferite de la o localitate la alta. In mod normal, da, aveti dreptate, daca nu sunteti proprietara nu aveti de ce sa platiti impozitele. Cel mai bine ar fi sa discutati la primaria dvs. sa va comunice exact ce si in ce baza se percep taxele. Chiar daca ati fi acceptat tacit mostenirea, ca sa fiti efectiv numita mostenitoare trebuia sa se emita un certificat de mostenitor care nu se putea emite fara sa fiti prezenta fizic.
Va multumim pentru intrebare.

ZODILĂ RADU

CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ MOSTENITORII – NU au declarat la NOTAR partea din Patrimoniu reprezentând Dreptul la DESPĂGUBIRI conf. Legea nr. 10/2001 STIPULATE în Dispozitii /Decizii emise de autoritățile competente cu mai mult de 3 ani în urmă ?
cu stimă.

Localitate
GIURGIU
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Mostenitorii vor merge din nou la notarul unde au dezbatut prima data mostenirea si vor solicitarea unui certificat de mostenitor suplimentar pentru despagubiri.
Va multumim pentru intrebare.

Simona

Stimată Doamnă,
Stimate Domnule,

Mă numesc Simona Fruntz, născută in Sibiu, domiciliată in Germania din anul 1994.
Mă adresez la Dumnavoastră in speranța că mă puteți ajuta.
Am o Mătușa care dorește să îmi prescrie partea ei din pământurile moștenite de la părinți dumneaei si mi-a spus ca trebuie mai întîi făcută succesiunea.
Mătușa mai are încă trei frați .
Întrebarea mea este de ce acte mai am nevoie inafară de titlu de proprietate si cine trebuie să suporte costurile respectiv cum se împart acestea in cazul in care mătușa dorește să se facă succesiunea.Dumneaei ma rugat pe mine să mă informez fiindcă Dînsa nu mai poate din cauza vîrstei avansate de 87 de ani.
Sau ajunge dacă venim la Dumneavoastră pentru a ne face o procură in care Mătușa mea declară că îmi moștenește mie partea de pămînt ce i se aparține?

Sper că mă puteți ajuta cu informațiile necesare înainte de a ma face pe drum spre România.

Vă mulțumesc anticipat
Cu stimă si respect
Simona Fruntz

Localitate
Sibiu
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Exista mai multe proceduri ce vor fi facuta: prima data mostenirea de pe urma parintilor dansei banuiesc, ceea ce inseamna ca printre mostenitori vor fi si parintii dvs. Apoi, va trebui intocmit cadastru si intabulare si probabil in final dansa va va dona partea aceasta mostenita de catre dansa. Documentele necesare pentru succesiune le gasitit aici https://notariate.ro/succesiune/ la subsemnatiunea documente necesare. Dansa ar putea sa va dea si o procura sa o reprezentati la succesiune si sa va ocupati de diverse formalitati in numele dansei. Oricum, cel mai bine este la luati legatura cu un birou notarial din circumscriptia judecatoriei unde defunctii au avut ultimul domiciliu, care este competent pentru dezbaterea succesiunii.
Va multumim pentru intrebare.

Kun Corina Gabriela

Bună ziua. Soțul meu e decedat de un an și 2 luni.a rămas o masina care e pe numele lui. La cat sar ridica costurile succesiunii la Aceasta dacă mașina e din 2001 și și am cumpărat-o cu 900euro?mulțumesc

Localitate
Cuci jud mured
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Va trebui sa va adresati unui notar de la ultimul domiciliu al sotului pentru a va comunica taxele percepute.
Va multumim pentu intrebare.

Sorin Țene

Bună ziua,
Am 2 întrebări:
1-Pentru a afla care este masa succesorală (de exemplu, dacă defunctul a avut bani depuși într-o bancă) de ce acte am nevoie la notar?
2-Onorariul este fix pentru acest serviciu sau variază de la notar la notar?
Mulțumesc anticipat pentru lămuriri!
O zi bună!

Localitate
CONSTANTA
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Notarul va va da o adresa cu care sa mergeti la diversele banci pentru a afla informatii privind conturile. Onorariile difera de la notar la notar si se calculeaza in functie de valaorea bunurilor.
Va multumim pentru intrebare.

nadina

Buna seara
Sfatuiti-ma, va rog, in urmatoarea situatie.
Bunicul din partea tatalui a decedat anul acesta in aprilie.
Bunica traieste si sufera de dementa. ( nu s-a mentionat acest lucru in momentul in care notarul a venit acasa pt intocmirea documentelor).
Bunicii au avut 2 copii, dintre care unul este tatal meu. Unchiul a decedat.
S- a facut actul de succesine si tatal meu a renuntat la drepturile lui, facand o intelegere amiabila cu cealalta parte. Insa ce s-au inteles verbal, nu mai este respectat.

Ce mai putem face in aceasta situatie?
Avem vreo sansa sa invalidam actul pe motiv ca bunica principala mostenitoare nu era in deplinatatea facultatilor mentale?

Multumesc,

Localitate
birlad
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Trebuie sa luati legatura cu un avocat cu care sa discutati despre posibilitatea de a desfiinta certificatul de mostenitor.
Va multumim pentru intrebare.

banu vasilica

Buna ziua!

Am un frate care a decedat acum 3 luni. Mentionez ca nu a fost casatorit si nu are copii.Noi suntem 3 frati in viata si unul care a decedat cu 7 luni in urma si care are 2 copii. In afara de cei 3 frati in viata ,cei doi copii al celui decedat cu 7 luni in urma ,trebuie chemati si ei la succesiune?
Pretul succesiunii facute in primile 6 luni este mai mic decat daca se face peste 6 luni?

Localitate
braila
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Da, vor veni la mostenire si mostenitorii fratelui predecedat. Taxele sunt mai mici daca dezbateti succesiunea in primii 2 ani de la deces, nu 6 luni.
Va multumim pentru intrebare.

Staiciu Ionel

Buna seara.
Soacra mea împreună cu cele trei fete ale dumneaei dețin 3 hectare de pământ moștenite prin decesul socrului meu.
Exista binenteles un singur titlu.
Mama soacră împreună cu două dintre fete doresc sa isi vândă partea de pământ. Cea de a treia fata nu dorește sa vanda partea ei.
În acest caz va trebui totuși să meargă și ea la notar in ziua cand se va merge la notar pentru încheierea tranzacției?!
Si 2;-Pentru ea se va emite cumva un alt titlu pentru restul de pământ care a mai ramas după vânzare…?!

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
In primul rand trebuie facut cadastru si intabulare pentru intregul imobil. Soacra si cele 2 fiice vor putea vinde partile lor, daca gasesc un cumparator care va dori sa fie coproprietar cu cea dea 3a fiica. In orice caz, nu se va emite un nou titlu, ea va fi proprietara conform titlului ei initial, care se va reflecta si in incheierea de intabulare.
Va multumim pentru intrebare.

TIPARU MARIELA

BUNA ZIUA MAMA MEA A DECEDAT IN 2010 CAT MA COSTA ACUM DEZBATEREA DE MOSTENIRE

Localitate
BRAILA
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Taxele se calculeaza in functie de bunurile din masa succesorala. Astfel, va trebui sa luati legatura cu un birou notarial din circumscriptia judecatoriei unde mama dvs. a avut ultimul domiciliu pentru a va comunica taxele, dupa evaluarea bunurilor.
Va multumim pentru intrebare.

TIPARU MARIELA

ARE 2 CAMERE BATRINESTI ATAT EVALUATE LA CEL MAI MIC PRET

👑 notariate.ro

Buna ziua,
Trebuie sa luati legatura cu un notar de la ultima locuinta a defunctei, sa mergeti cu actele de proprietate si va va comunica taxele pe care trebuie sa le platiti.
Va multumim pentru intrebare.

BOANCA DANUT

Buna ziua.Suntem 4 frati. Mama a decedat de curand (2 luni). Detine un apartament (in care am locuit si locuiesc ) impreuna cu tata, care a decedat acum 15 ani si nu am facut succesiunea.Intrebarea mea este, trebuiesc facute 2 succesiuni acum? Multumesc frumos.

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Da, se vor face doua succesiuni, succesive, adica se va emite un singur certificat de mostenitor pentru ambele succesiuni.
Va multumim pentru intrebare.

Cătălin Mitrea

Doresc sa fac succesiunea după ambii părinți decedați… tata acum 7 ani și mama acum 10 zile…Sunt unicul moștenitor….Ce trebuie să fac? Mulțumesc…

Localitate
București
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Daca parintii au avut ultimul domiciliu in Bucuresti va puteti prezenta la orice birou notarial din Bucuresti https://notariate.ro/notari/locatie/municipiul_bucuresti/ pentru deschiderea succesiunii. Documentele necesare le gasiti la sectiunea documente necesare https://notariate.ro/succesiune/.
Va multumim pentru intrebare.

IOSIFESCU MARIANA

Buna ziua.Mama mea a decedat de curand.Este divortata de tata dar nu s-a facut partajul.Am actele de la imobilele pe care le detin.Suntem doar doua surori.Ma intereseaza ce acte trebuie sa scot de la circa finanaciara si de prin alte alte parti.Multumesc.Astept cu mare interes raspunsul dumneavoastra.

Localitate
BUCURESTI
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Actele necesare le gasiti pe https://notariate.ro/succesiune/ subsectiunea acte necesare. Ca si idee veti avea nevoie de certificat de atestare de la ANAF pentru defuncta si de la DITL pentru imobilele si autoturismele detinute de dansa.
Va multumim pentru intrebare.

ALBU AURELIA

Buna seara,
tatal meu a murit acum 2 ani, suntem trei frati dar nu stim decat ca a locuit in Deva,nu stim exact domiciliul pentru ca parintii au divortat cu mult timp in urma si tatal nu ne-a mai cautat, dar cu siguranta detinea un apartament in oras. Intrebarea mea este cum as putea afla adresa unde a lucuit tatal, cui ar trebui sa ma adresez pentru a afla adresa apartamentului si daca acesta ni s-ar cuveni noua dupa decesul tatalui?

Localitate
BUCURESTI
👑 notariate.ro

Buna ziua,
La directia de evidenta a persoanei din Deva si la serviciul de stare civila. In prima faza veti avea nevoie de certificatul dansului de deces care se obtine de la starea civila. In cuprinsul certificatului de deces este trecut si ultimul domiciliu al defunctului, astfel veti putea trece la pasul urmator.
Va multumim pentru intrebare.

Elena

Buna ziua soțul meu a decedat, am fost căsătoriți 7 ani nu am avut copii; am fost la un notar și mi-sa zis ca au dreptu părinți și. Frați ; toți mi-au dat semnătura doar un frate nu vrea ce. Am de făcut mai departe trebe sa. Îl dau in judecată sau. Dacă ceilalți mi-au semnat cum se împarte între soție și fratele ce nu a semnat sau fratelui ii vine doar partea lui? Va multumesc

Localitate
Timis
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Succesiunea se imparte intre dvs. si fratele care vrea sa mosteneasca. Puteti folosi calculatorul de cote de pe https://notariate.ro/succesiune/#calculatorsuccesiune pentru a afla cat mosteniti efectiv. Daca nu vrea sa se prezinte la notar pentru a dezbate succesiunea va trebui sa va adresati instantei.
Va multumim pentru intrebare.

Aldea

Buna ziua,va mai deranjez cu o intrebare. Dacă succesiunea dupa tataia se face între mamaia si cei doi copii,ulterior mamaia poate sa lase ce a moștenit ea unuia din copii fara ca celălat sa afle?

Localitate
Braila
👑 notariate.ro

Buna ziua,
II va putea face un act de donatie pentru partea mostenita de ea, daca doreste.
Va multumim pentru intrebare.

Margareta

Sotul meu a decedat in anul 2018. Am facut succesiunea pt apartam din Bucuresti . Mostenitori suntem eu si fiul nostru. Parintii sotului au decedat : tata in 1991 si mama in 1993 . Ei au avut 4 copii, 3 baieti si o fata. Baietii au murit ,unul in1996 ,altul in 2012 si sotul in 2018,fata este in viata.In acest an am dezbatut succesiunea dupa parinti la un notariat unde isi aveau domiciliul cei decedati in afara de sotul meu ca avea alt domiciliu. Am fost la notariatul unde am facut succesiunea in Bucuresti cu certificatele de mostenire ale socrilor pentru un certificat de mostenire suplimentar .Ce taxe se mai percep? Mentionez ca este vorba de terenuri. Apoi vom face partajul cu ceilalti mostenitori,sora si nepoti.

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Taxele se calculeaza in functie de valoarea bunurilor, care vor fi evaluate de catre notarul la care veti face suplimentarea (trebuie sa mergeti la acelasi birou unde ati dezbatut prima data succesiunea dupa sotul dvs).
Va multumim pentru intrebare.

Aldea

Buna seara,daca a murit tataia si au ramas moștenitori mamaia si 2 copii,cand se fac actele, mamaia poate sa renunte la partea ei si sa primească cei 2 copii parti egale?Sau prima dată e musai să se împartă la 3 ?

Localitate
Braila
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Bunica poate renunta la cota pe care ar fi mostenit-o ea de pe urma bunicului (dar nu si la cota pe care o are dansa ca si coproprietar cu bunicul) si ea se va imparti la cei doi copii.
Va multumim pentru intrebare.

Miron Alina

Pentru succesiune, motenitorii sunt chemati de o autoritate publica sau trebuie sa se prezinte ei la un notar ?

Localitate
Cluj-Napoca
👑 notariate.ro

Buna ziua,
In mod normal mostenitorii merg singuri la notar pentru a dezbate succesiunea dar exista cazuri (de exemplu daca defunctul avea datorii la Primarie, la ANAF, etc.) cand institutiile solicita dezbaterea mostenirii.
Va multumim pentru intrebare.

Dan

Am o bucata de pământ unde am inceput sa construiesc o casă dar nu este pe numele nostru este casa batraneasca cum ar veni acum frați nu vor sa dea semnătura sa trecem pe numele nostru cum procedăm?

Localitate
Calafat
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Va trebui sa intrati in legalitate ca si prorpietari ai terenului daca doriti sa construiti o casa pe acel teren. Daca nu va intelegeti sa mergeti la notar veti putea merge in instanta.
Va multumim pentru intrebare.

Margarit

Buna ziua , am un autoturism de la tata, decedat in febr anul acesta! Singurul bun și sunt și singurul copil! Aveți idee cam cât ar costa și ce acte? Menționez ca părinții sunt divorțați și bunul a fost achiziționat după divorț . Va mulțumesc

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Va trebui sa va adresati unui birou notarial din circumscriptia judecatoriei unde si-a avut ultimul domiciliu defunctul pentru a dezbate mostenirea si a afla taxele. Actele necesare le gasiti pe https://notariate.ro/succesiune/ sectiunea acte necesare.
Va multimim pentru intrebare.

Luca Liana

Buna ziua! Am urmatoarea speta. Tata a decedat. Am hotarat sa facem succesiune eu cu mama , mentionez ca nu mai am frati. Am dat declaratie la notar ca renunt in favoarea mamei S_au facut actele pt apartament pe numele mamei. Intrebarea mea este in cazul decesului mamai , imi ramane mie de drept apartamentul , fiind unicul copil sau mai vine cineva la impartire?Multumesc mult

Localitate
Craiova
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Daca nu mai aveti frati veti veni singura la mostenire. Va trebui totusi sa mergeti la notar pentru obtinerea certificatului de mostenitor dar altcineva nu va veni la mostenirea mamei dvs.
Va multumim pentru intrebare.

Ionel Dicu

Salut , am făcut o succesiune parțială la un notar acum 7 ani, dar după aceea să dovedit că tata mai avea un fiu,
Am incercat sa fac suscesiunea pe restul dar nu m-ai avem placerea sa lucram cu același notar.
Cum putem muta dosarul la alt notar ..

Localitate
Târgoviște
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Succesiunea se poate muta de la un birou la altul cu acordul ambilor notari (si fostul si viitorul) si procedura trece prin camera notarilor de care apartin notarii.
Va multumim pentru intrebare.

Ana

Buna ziua.Am o situație:verișoara mea a decedat nu a avut copii doar o soră și cu mine.Sotul ei a decedat înainte de a se face succesiunea.Ea a avut un apartament cumpărat înaintea căsătoriei. El are doi copii din alta căsătorie care sunt majori.Cine devine moștenitor? Va multumesc

Localitate
Râmnicu Vâlcea
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Daca sotii nu si-au lasat testamente in timpul vietii (situatie in care sotul a mostenit toata averea si pe sot l-au mostenit copii sai), atunci o parte este mostenita de dvs si sora iar partea sotului de catre copii sai.
Va multumim pentru intrebare.

Florin Neag

Buna ziua, mama mea dorește sa faca o succesiune dar situația este putin mai complicată. Bunica mea si fratele ei au deținut împreună o casa, fratele bunicii a murit de în urma cu mai bine de 30 de ani, bunica a decedat in urma cu 5 ani. Mama mea dorește sa faca succesiunea pentru aceasta casa, dar , fratele bunicii a avut 2 sau 3 copii dintre care doar unul mai este în țară, restul fiind plecați din anii 90 in Germania. Deasemenea mama a mai avut un frate care a decedat în urma cu cativa ani, acesta a avut 5 copii. Mama mea a fost la notar sa vada ce este de facut si de ce acte are nevoie, si acesta ia dat o listă cu actele necesare si ia zis ca are nevoie de o declaratie de la toate aceste persoane, a spus că declarația poate fi trimisă si pe mail împreună cu o copie după actul de identitate. Intrebarea mea este , acea declarație nu trebuie data in prezenta notarului? Exista un model de astfel de declarație? Este corect ceea ce ni sa cerut sau ar trebui să apelăm la un alt notar? Va rog sa ma… Vezi mai multe »

Localitate
Calan
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Da, declaratia trebuie sa fie in forma autentica data ori in fata unui notar din tara respectiva, apostilata si apoi tradusa si legalizata in Romania sau data direct la o reprezentanta diplomatica a Romaniei. Daca nu se gasesc toti mostenitorii sau in lipsa declaratiilor notarul va va indruma catre instanta.
Va multumim pentru intrebare.

Stela Furis

Buna seara,
Santem doi frati, iar tatal nostru a murit anul trecut.Mama vitrega cu care a fost casatorit legal, dorestese succesiunea si renuntarea din partea noastra in favoarea ei, deoarece vrea sa vanda si sa se mute in alt oras.
Mentionez ca nu are alti copiii ai ei sau ai ei cu tatal nostru…spunandu.ne ca o sa lase viitoarea locuinta cumparata, noua…
Intrebarea este: cum ar trebui sa procedam ca sa faca si ea acest pas si in acelasi timp, nici noi sa nu fim pacaliti..
Multumim!

Localitate
Craiova
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Daca renuntati dvs nu inseamna ca va mostenii dansa. In locul dvs. vor venii copii dvs, in lipsa lor fratii defunctului, nepotii de frate si tot asa pana la gradul 4 inclusiv. De abia dupa ce vor renuntat toate rudele defunctului va putea sa mosteneasca dansa singura. Nu aveti nicio garantie ca dupa ce va mostenii va va lasa prin testament bunul nou cumparat.
Va multumim pentru intrebare.

Nita Ileana

Buna ziua! Avem de dezbatut o successione dupa un frate mort de doi ani. Suntem 5 frati mostenitori pentru ca el nu a fost casatorit si nu are fii. 3 frati au renuntat la mostenire. Am ramas 2. Am prezentat toate documentele necesare la notariat. As dori sa stiu cam ce termen trebuie sa imi dea notarul pentru a incheia aceasta succesiune si daca exista vreun mod de a grabi succesiunea. Vreo taxa pentru urgenta. Multumesc!

Localitate
Brevi Prahova
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Nu exista niciun termen, fiecare birou notarial lucreaza in ritmul sau si cu tarifele sale.
Va multumim pentru intrebare.

Vladescu Cristian

Buna ziua
Multumesc pentru raspuns. Totusi as vrea sa stiu ce taxe se plătesc pentru declarația de renunțare? Comisionul notarului este egal cu cel de la succesiune? Cum se calculează? Impozitul către stat( avind in vedere ca au trecut 13 ani) este la fel ca la succesiune?

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Fiecare notar isi stabileste tariful pentru declaratii iar taxele pentru succesiune le puteti afla folosind calculatorul de taxe notariale https://notariate.ro/calculator-taxe-notariale/.
Va multumim pentru intrebare.

Barcu Gherghina

Actele originale (contract casa, apartament) se depun la notariat si se lasa acolo pe toata perioada cat dureaza succesiunea? Sau numai se prezinta si notarul isi face copii.
Va multumesc !

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Depinde de fiecare notar in parte, nu exista o regula.
Va multumim pentru intrebare.

aroneta

Sunt infiata de bunica mea care a decedat in anul 1998. Bunica a mai avut un copil pe tatal meu care a decedat in 1990.Tata are o fiica in viata care are dreptul la mostenire din partea bunicii.Vreau sa dezbat succesiunea cu sora mea pe proprietatile bunicii. Pentru proprietatile bunicii avem titlul de proprietate pentru teren dar nu detinem acte de proprietate pentru casa si terenul aferent : curte constructie. Am facut cadastru :prima inregistrare imobilunitati aferente. Am toate actele emise de la primaria unde se afla proprietatile bunicii mele. Notarul la care m-am prezentat m-a informat ca nu se poate face succesiunea datorita lipsei actului de proprietate pentru casa si terenul aferent : curte constructie. Ce trebuie sa fac sa pot rezolva problema. Precizez sora mea a dat declaratie notariala ca renunta la mostenirea din partea bunicii Multumesc anticipat pentru amambilitate

Localitate
pitesti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Va trebui sa luati legatura cu Primaria unde se afla imobilul fara acte de proprietate si sa incercati intrarea in legalitate a constructiei.
Va multumim pentru intrebare.

Cerasela Iancio

Cum pot gasi toti mostenitorii DACA nu cunosc numele acestora
DACA doresc SA fac succesiunea unei proprietati?
Nu cunosc decit adresa, nu am certification de deces dar pot demonstra can sunt unul dintre mostenitorii.
Multumesc anticipat

Localitate
Busteni
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Va trebui sa discutati cu un notar competent sa dezbata succesiunea si care va fi de acord sa va ajute cu obtinerea diverselor documente care va lipsesc si cu informatii de la Directia de Evidenta a Persoanei pentru citarea celorlalti mostenitori.
Va multumim pentru intrebare.

Istrate Constantina

Buna ziua,va rog ajutati-ma cu un raspuns.Tatal meu avea doua surori,cea mare a decedat in 2004,cealalta sora a obtinut CM fara stirea tatalui meu la un notar din alt oras.In 2009 a decedat si tata iar in 2014 a decedat si ultima sora a tatalui,aceasta avand un singur fiu necasatorit si fara copii.Care sunt pasii de urmat pt dezbatere de mostenire dupa urma matusii si a fiului ei.Multumesc

Localitate
Medgidia
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Va trebuie sa prezentati cu certificatele de deces ale dansilor si cu toate actele de stare civila si de proprietate la un notar din cicrcumscriptia teritoriala a judecatoriei unde dansii au avut ultimul domiciliu.
Va multumim pentru intrebare.

Vladescu Cristian

Buna ziua, suntem doi frați si vrem sa facem succesiunea dupa tata, decedat de 13 ani, căsătorit la data decesului cu mama. Mama este dispusă sa dea renunțare la parte ei. Întrebari:ce taxe se plătesc ? Declarația de renunțare se taxează?
Multumesc

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Taxele se calculeaza in functie de bunurile cuprinse in masa succesorala, pe baza unei evaluari facute de notarul la care va veti adresa. Declaratia de renuntare se taxeaza.
Va multumim pentru intrebare.

Buțu Elena

Bună ziua părinți mei au decedat acum 11 ani și nu am dezbătut o taxa de succesiune. Iar acum vreau sa o dezbat iar sora nu vrea… Se poate și fără acordul ei? Va mulțumesc

Localitate
Dr Tr Severin
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Daca sora dvs. nu este de acord sa dezbateti succesiuna la notar va trebui sa va adresati instantei de judecata.
Va multumim pentru intrebare.

Rada Nicolae

După decesul mamei în 1995,nu am făcut succesiunea cei trei copii împărțind bunurile la bună înțelegere,înregistrându-ne în registrul agricol al comunei. În anul 1999 doi frați am cedat bunurile mobile,975 acțiuni SIF celui de-al treilea frate care trăiește.Primăria emite o adeverință că este unic moștenitor pentru aceste acțiuni.Notarul a emis Certificat de moștenitor pe numele fratelui, pentru acțiuni,bunurile imobile-nu au fost declarate,nefăcând obiectul cererii și acceptului nostru.În anul 2019 dorind să donăm statului Român terenul curții ni s-a spus că adeverința emisă de primărie în 2003 în care se specifica că unul din frați este înregistrat în Registrul comunei cu terenul casei și casa drept moștenire de la părinți nu poate sta la baza întocmirii Cărții Funciare, întrucât nu s-a făcut succesiunea după mamă.În anul2012 a decedat unul dintre frați care și-a primit drepturile de moștenire de la părinți în timpul vieții.Prezentându-ne cei doi frați în viață la notarul care a emis Certificatul de moștenitor pentru acțiuni ne-a respins solicitarea de succesiune pe motiv că trebuie să facem succesiunea după fratele decedat care are doi nepoți fiul lui fiind decedat. Cum putem să finalizăm Certificatul de moștenitor suplimentar,dacă nepoții după fratele decedat refuză să se prezinte la notar.(notarul are obligația… Vezi mai multe »

Localitate
Sibiu
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Va puteti indrepta instantei de judecata pentru a solutiona cauza succesorala daca nu puteti de comun acord cu nepotii.
Va multumim pentru intrebare.

ispas

am mostenit o casa la tara ,in buzau in urma unui proces cu ceilalti comostenitori.sentinta de judecata hotaraste:se anuleaza actul de mostenitor emis initial,iar casa ramane in indiviziune la toti cei 6 mostenitori. INTREBARE? sentinta tine loc de act de mostenire ?(intrucat nu s-a eliberat alt act de mostenire in locul celui anulat). multumesc de raspuns.

Localitate
bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Depinde exact exprimarea din sentinta, daca inteleg bine din cele scrise de dvs. s-a facut succesiunea si cei 6 mostenitori sunt in indiviziune, adica nu s-a facut si partaj. Ar trebui sa va adresati unui coleg notar pentru a citi si interpreta hotararea judecatoreasca.
Va multumim pentru intrebare.

Claudia

Buna ziua
Tata a decedat in 2019, am ramas doar eu (singura fiica) si mama (sotia supravietuitoare).
In anul 2015 am infiintat o firma in apartamentul parintilor (ambii sunt proprietari), iar acum urmeaza sa expire actul aditional la contractul de comodat (vreau sa prelungesc sediul social al firmei in acelasi loc, respectiv apartamentul parintilor). Este necesara realizarea succesiunii pentru a putea face un contract nou de comodat? Sau se accepta la Registrul Comertului o declaratie notariala?
Multumesc

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Contractul de comodat a fost probabil incheiat sub semnatura privata si nu in forma notariala, astfel poate doar mama sa incheie/prelungeasca contractul de comodat fara succesiune, ca si coproprietara.
Va multumim pentru intrebare.

Mihai

Buna seara, suntem 5 frati vrem sa facem succesiunea dupa ambii parinti ma intereseaza daca unul din frati nu vrea sa vina se poate continua si fara el ,inpartirea se face la 5 normal in discutie sunt doar doua hectare de pamant vine cate 40 ari de fiecare.

Localitate
ION CREANGA JUDETUL NEAMT
👑 notariate.ro

Buna ziua,
La succesiune va fi chemat si cel de-al cincilea frate, va fi citat de catre notar si va fi decazut din drept daca nu vrea sa mosteneasca sau daca nu va intelegeti veti fi directionati catre instanta pentru a solutiona mostenirea.
Va multumim pentru intrebare.

Alexandra

Buna, avem urmatoarea situatie.
Sot si sotie.
Sotul a decedat acum 7 ani. Sotia a crezut ca a facut mostenirea dupa sot, dar nu este efectuata corect. A efectuat ceva la acea vreme dar nu a terminat. Imi puteti spune va rog care este procedura si pasii corecti si care sunt actele necesare ? Multumesc anticipat !! 🙂

Localitate
Suceava
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Daca sotia pus dosarul pe rolul unui birou notarial la acea vreme sau a obtinut un certificat de calitate de mostenitor, trebuie sa mearga in continuare la acelasi birou notarial pentru a continua sau la biroul notarial care a preluat arhiva notarului, daca acesta nu mai este in functie.
Va multumim pentru intrebare.

Ioana

Se da urmatoarea situatie:
* Mama decedata in 2010 – succesiunea a fost realizata atunci de catre cei trei mostenitori legali – sotul si doi copii;
* Tatal a decedat in 2019 – Unul dintre copii a declarat prin notariat ca accepta succesiunea, iar cel de-al doilea a declarat ca renunta la succesiune;

Cand poate fiul care a acceptat succesiunea sa solicite dezbaterea acesteia?
Multumesc

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Oricand, deoarece unul dintre cei doi nostenitori a renuntat si nu isi mai poate retrage declaratia de renuntare.
Va multumim pentru intrebare.

Marius

Buna ziua, bunici mei au ramas de la parinti lor cu o casa si mult teren bunici mei fiind 3 frati, din cate am inteles toti cei trei frati au dreptul sau urmasi lor toata mostenirea este la iasi iar noi suntem din brasov este neaparat sa facem actele de mostenire la iasi sau se pot face si in brasov? Va multumesc mult.

Localitate
Brasov
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Succesiunile se vor dezbate la un notar din circumscriptia teritoriala a judecatoriei de la locul ultimului domiciliu al defunctilor. Toti fratii sau urmasii lor au dreptul la mostenirea bunicilor.
Va multumim pentru intrebare.

Moldoveanu Angela

Tatal meu a decedat acum un an dumnealui a avut ca propietate un moped si act de concesiune de doua locuri de veci in cimitir .intrebarea mea este ,suntem trei mostenitori dar doi dintre ei nu vor sa facem succesiunea ce se intampla atunci cu acel act de concesiune si mopedul

Localitate
Constanta Cumpana
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Nu se intampla nimic pana la dezbaterea succesiunii. Daca nu va intelegeti si doriti totusi sa dezbateti succesiunea, va trebui sa mergeti in instanta.
Va multumim pentru intrebare.

radu

Buna ziua!Am decis impreuna cu mama,sora si cei doi frati sa dezbatem succesiunea dupa tatal nostru decedat in anul 2005.Tata a avut doi frati si o sora.Cei doi frati au decedat,matusile la fel.Nici unul dintre ei nu au avut copii.Este in viata sora tatalui nostru care are un copil.Fratele cel mare al tatalui meu a decedat inaintea matusii,lasandu i acesteia un testament .La fel ,matusa a lasat testament unei persoane din afara familie.Mentionez ca atat tata cat si cei doi frati si sora lui nu au acte de proprietate pentru bunurile imobile.Fiecare dintre ei are rol la primaria comunei.Se poate deschide succesiunea si pentru cei doi unchi decedati in acelasi timp ?Persoana care are testament de la matusa noastra ce calitate are?

Localitate
Brasov
👑 notariate.ro

Buna ziua,
La succesiunea fratelui care a lasat testament nu aveti dreptul. El a fost mostenit numai de sotia sa si aceasta numai de mostenitorul din afara familiei. In schimb aveti la cea a fratelui care nu a lasat testament. Puteti deschide succesiunea dupa acesta si dupa tata dvs. Notarul la care va veti adresa va va comunica si situatia bunurilor imobile si aactelor necesare.
Va multumim pentru intrebare.