Succesiune la Notar 2020

CUPRINS

Ce este succesiunea

Succesiunea este procedura legala care presupune stabilirea moștenitorilor unei persoane care a încetat din viata, a cotelor ce ii revin fiecarui mostenitor si a bunurile mobile si imobile ce au aparținut defunctului.
Procedura succesorala se realizeaza cel mai simplu si rapid doar la notar. Mostenitorii au la dispozitie un an de la decesul defunctului pentru a-si exprima optiunea – daca doresc sau nu sa mosteneasca fara a fi obligati insa sa parcurga intreaga procedura.
Legea prevede ca bunurile mostenite sa se imparta la mostenitorii ramasi in viata in functie de gradele de rudenie. Pentru a afla cum se impart bunurile mostenite, in functie de mostenitori, folositi calculatorul de Cote Succesorale de mai jos.

Taxe Succesiune

Taxele notariale se impart intre toti mostenitorii, iar in cazul in care exista un singur mostenitor acesta va suporta toate taxele. Taxele notariale se calculeaza in functie de valoarea totala a masei succesorale (pentru toate bunurile mobile si imobile). Pentru bunurile imobile, valoarea este stabilita de Grila Notariala, asa ca evaluarea unui imobil (casa, teren, apartament, spatiu comercial etc.) se face doar conform acestor grile.
Pentru a afla taxele notariale pentru succesiunea dvs. folositi calculatorul de taxe succesiune de mai jos introducand valoarea bunurilor mostenite.

Impozitul catre stat

In cazul in care succesiunea se dezbate in mai putin de 2 ani de la deces, NU se plateste impozit la stat. In cazul in care succesiunea se dezbate dupa 2 ani de la deces, se plateste 1% impozit din valoarea bunurilor imobile.

Calculatoare Succesiune

Aceste calculatoare sunt singurele calculatoare online de succesiune folosite de notari, care sunt corecte si la zi conform normelor privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici din Romania.

Cine si cat mosteneste

Pentru a afla cine si cat mosteneste dati click pe Calculator cote succesorale de mai jos.

Mentiuni succesiune:

Valoarea bunurilor mostenite (masei succesorale) se evalueaza de notar, conform grilelor notariale.

Competenta teritoriala

In materie succesorala, notarii au competenta teritoriala.

Astfel succesiunea unui defunct se poate dezbate doar la notarul/notarii care se afla in circumscriptia judecătoriei în care defunctul şi-a avut ultimul domiciliu (cel trecut in certificatul de deces).

Cat costa succesiunea

Fiecare birou notarial poate practica tarife variabile. Pentru Bucuresti va recomandam notariatul de mai jos care practica tarifele minime pe grila notariala, in functie de valoarea bunurilor mostenite.

Este gratuita succesiunea?

Succesiunea nu este gratuita, cu foarte mici exceptii. Detalii aici.

Costurile presupun o serie de taxe, care se calculeaza in functie de valoarea bunurilor, dupa analiza si evaluarea tuturor bunurilor detinute de defunct. Desi poate fi facuta si mai tarziu, este recomandat ca dezbaterea succesiunii sa aiba loc in termen de 2 ani de la data decesului defunctului, intrucat in acest caz nu se mai percepe un impozit catre stat de 1% din valoarea bunurilor imobile ce compun masa succesorala. Pentru a calcula taxele puteti folositi Calculatorul Taxe Succesiune de mai sus.

Cat dureaza succesiunea

Procedura succesiunii dureaza in functie de numarul de mostenitori, de bunurile din masa succesorala si in functie de cat de repede se obtin documentele solicitate de notar.

Acte necesare succesiune

1. Certificat de deces
2. Acte de stare civila mostenitori – certificate de nastere, casatorie, divort (daca este cazul)
3. Acte de identitate mostenitori + procura de reprezentare succesiune si act de identitate mandatar (daca este cazul)
4. Acte de proprietate imobile (daca este cazul)
5. Extrase de cont bancare (daca este cazul)
6. Certificate de actionar (daca este cazul)
7. Talon si carte auto (daca este cazul)
8. Act de concesiune loc de veci (daca este cazul)
9. Certificat de atestare fiscala ANAF de la localitatea/sectorul unde a avut domiciliul
10. Certificat de atestare fiscala DITL (pentru imobilele care sunt incluse in masa succesorala)
11. 2 martori care sa-l fi cunoscut pe defunct
 * 9 si 10 se obtin dupa punerea dosarului pe rol si emiterea de biroul notarial a unei adrese

Intrebari succesiune

Constantinescu Florin
Vot pagina :
     

Bună ziua. Cine trebuie să anunțe pe toți potențialii moștenitori (cei nemenționați în testament) în vederea prezentării la succesiune? Moștenitorii trecuți în testament, sau notarul la care este deschisă succesiunea?

Localitate
Buzău
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Persoana care deschide succesiunea va indica in cuprinsul cererii toți moștenitorii testamentari si legali ai defunctului, iar daca parțile nu se înțeleg pentru a se anunța reciproc privind venirea la notar, atunci ei vor fi citați oficial de notar.
Va multumim pentru intrebare.

Vlad Iulian
Vot pagina :
     

Buna ziua, se poate face succesiunea daca bunicul a murit de 15 ani, mama vrea sa faca insa mai are doi frati care nu doresc , care sunt pasi pentru aceasta?

Multumesc!

Localitate
Cismele
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Daca părțile nu se înțeleg va trebui sa va adresați instantei. Procedura notariala presupune consensul părților.
Va multumim pentru intrebare.

Crucin Mihaela
Vot pagina :
     

Buna ziua. As dori sa stiu, daca la masa succesorala bunuri mobile – terenuri, cum se poate imparti? Sau, cum ete mai bine:se impart terenurile in cote parti sau per total. Mentionez ca suntem 3 surori si as dori sa stiu cum este mai bine sa facem. Multumesc.

Localitate
Timisoara
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Cotele succesorale sunt la fel indiferent daca moșteniți bunuri mobile sau imobile. Cum le partajați este la latitudinea dvs, notarul nu intervine in partajare.
Va multumim pentru intrebare.

Zamora Maria
Vot pagina :
     

Buna ziua! am facut succesiunea dupa tatal meu eu impreuna cu mama si fratele meu, insa am omis un teren in suprafata de 3270 mp din care 974 curti constructii iar 2296 arabil. va rog daca se poate sa imi spuneti la ce pret ajung cu pentru succesiune. Va multumesc anticipat!

Localitate
Vintu de Jos
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Trebuie sa va adresați biroului notarial unde ați dezbătut succesiunea, deoarece numai dânșii pot face un supliment la prima succesiunea.
Va multumim pentru intrebare.

Cristina
Vot pagina :
     

Bună ziua, tatăl este decedat mama și copilul trăiește dar în acte sunt trecuți toți 3 cum se procedează sa rămână proprietar doar copilul?

Localitate
Comuna Soldanu
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Trebuie sa se dezbata succesiunea după tata, iar partea tatalui va fi moștenita de copil si mama. Ulterior, mama poate sa ii doneze partea ei.
Va multumim pentru intrebare.

Petrisor Dragos
Vot pagina :
     

Se poate dezbate succesiunea numai pe o parte din masa succesorala? In speta, un teren extravilan, in vederea instrainarii, aflat pe raza altei UAT, decat cea in care a avut ultimul domiciliu, defuncta?!

Localitate
Calaft-Dolj
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Da, se poate dezbate succesiunea numai pentru un bun din masa succesorala. Totodată, nu contează unde este situat bunul.
Va multumim pentru intrebare.

Marin Florin
Vot pagina :
     

Bunicii au murit , au avut doi copii , unul este in viata si are doi copii iar celalalt este decedat si are un copil . Cum se imparte mostenirea?

Localitate
Dalboset
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Bunicii vor fi moșteniți de fiul încă in viata si de nepotul de la fiul decedat.
Va multumim pentru intrebare.

dumitru doina
Vot pagina :
     

cum se calculaza punctele din decizia de compensare ,bucuresti sector 1,zona baneasa,multumesc frumos

Localitate
Bucharest
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Valoarea punctelor este stabilita de ANRP, după procedurile dânșilor.
Va multumim pentru intrebare.

Negoita Gheorghe
Vot pagina :
     

Buna seara .In urma decesului cumnatului a ramas un copil minor si o sotie si un apartament.La acest apartament are drept de mostenire si fratele decedatului?

Localitate
Galati
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Nu, la moștenire are dreptul doar soția supraviețuitoare si copilul defunctului.
Va multumim pentru intrebare.

Alice
Vot pagina :
     

Bună seara, am si eu o întrebare dacă tatăl meu a murit si fratele meu nu vrea sa imi dea actele! Pot face succesiunea?

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Veți avea nevoie de documente originale pentru a deschide succesiunea. Cel mai bine ar fi sa obțineți duplicat după certificatul de deces măcar.
Va multumim pentru intrebare.

Gavril
Vot pagina :
     

Ce inseamna “Mostenitorii au la dispozitie un an de la decesul defunctului pentru a-si exprima optiunea – daca doresc sau nu sa mosteneasca” ? Ce se intampla dupa un an ?

Cu multumiri anticipate,
Gavril

Localitate
Timisoara
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Vă va fi mai greu sa arătați ca ați acceptat tacit moștenirea si veti putea fi înlăturat de moștenire mai ușor.
Va multumim pentru intrebare.

Gabi Gorea
Vot pagina :
     

Bună ziua! Succesiunea se poate dezbate doar pentru o parte din masa succesorală?

Localitate
Toplița
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Da, succesiunea poate fi dezbătuta si doar pentru o parte din bunuri.
Va multumim pentru intrebare.

Daniela Licuta
Vot pagina :
     

As dori sa stiu daca se poate refuza notarul ales de un frate.Sintem 3copii,2 surori si un frate,care ameninta de a scoate la casa in licitatie,vrea bani ,fara sa se stie valoarea apartamentului,nu avem incredere in notarul ales de el.Putem schimba notarul?

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Daca aveți un dosar succesoral pe rol puteți muta dosarul la un alt notar cu acordul ambelor birouri notariale si prin Camera notarilor competenta.
Va mulțumim pentru întrebare.

georgeta
Vot pagina :
     

se poate face succesiunea in lipsa unui mostenitor ambii parinti au decedat

Localitate
navodari
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Nu se poate face succesiunea in lipsa unuia dintre moștenitori fără sa fi fost citat si fără sa se facă o anumita procedura.
Va multumim pentru intrebare.

Angelica
Vot pagina :
     

Bună ziua. Revin cu o specificație. Copiii unchiului decedat au mers în fata unui notar dinBucuresti, unde a avut ultimul domiciliu defunctul și unde au completat și eliberat declarațiile de renuntare la moștenire. Este valabila și buna respectiva declarație, fără a mai fi nevoie de succesiune dupa tatăl lor? De asemenea, doresc sa știu ce acte ne sunt necesare la succesiune? Va mulțumesc anticipat!

Localitate
Bucuresti
Angelica
Vot pagina :
     

Bună ziua. În titlu de proprietate sunt menționate 3 persoane ce sunt decedate,doi dintre aceștia având ultimul domiciliu în Giurgiu, iar cel de al treilea în București. Pentru demararea succesiunii as dori sa știu următoarele lucruri:
1. Este necesar succesiunea după fiecare defunct și în ordinea în care au decedat?

2. Dacă succesiunea se face pt fiecare defunct la ultimul domiciliu?
3. Este necesar sa se obțină certificat de moștenitor?
4. Daca copiii unuia dintre decedați nu dorește succesiune nelocuiind în casa respectiva și neavând pretenții la moștenire, se poate sa facem noi cei interesați succesiunea după ceilalți doi decedați (decedați fiind bunica și tatăl meu,respectiv unchiul, fratele tatălui.) Și Daca se poate cum trebuie sa procedam? Menționez, ca este vorba despre o casa la tara si un teren intra și extravilan în suprafață totală de 3000 mp.
5. Care ar costul succesiunii, măcar estimativ, dacă se poate, va rog. Mulțumesc!

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
1. Este necesara succesiunea dupa fiecare defunct din titlu, nu neaparat in ordinea in care au murit.
2. Fiecare succesiune se deschide la un notar din circumscripția ultimului domiciliu
3. Chiar daca au renuntat la mostenire, cineva trebuie sa moștenească aceste imobile, deci probabil veti fi chemați dvs, sa il moșteniți, dar succesiunea trebuie sa fie dezbătuta.
4. Pentru calculul taxelor trebuie sa luati legatura direct cu un birou notarial.
Va multumim pentru intrebare.

Lungu Camelia
Vot pagina :
     

buna ziua,

va rog sa imi spuneti ce documente imi trebuie daca doresc sa obtin un certificat pentru calitatea de mostenitor
este vorba de o mostenire din Basarabia si care este pe rol intr-un proces cu Autoritatea Nationala de Restituire a Proprietatilor
suntem 5 mostenitori
3 dintre mostenitori nu sunt in Bucuresti, dar pot face procura
proprietarii sunt decedati
in afara de ce documente sunt necesare, va rog sa imi spuneti care este taxa pentru aceasta procedura
va multumesc

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Lista documentelor cuprinse pe pagina https://notariate.ro/succesiune/ secțiunea documente necesare este aceeași si pentru certificatul de calitate, mai puțin documentele privind bunuri.
Va multumim pentru întrebare.

Ela
Vot pagina :
     

Buna ziua, Ca multi alti oameni am si eu un necaz. Santem 3 surori si tata a murit in 1996. Sora mai mare nu a locuit niciodata in acest apartament dar are dreptul la successiune dupa tata. Ea locuieste langa blocul nostru. Eu si sora cea mica am locuit si crescut in acest apartament. Acum locuim la drese differite si mama locuieste singura. In cursul anului 1997, prin diferite pretexte, minciuni si subterfugii, mama ne-a cerut la toate trei, in scris, sa renuntam la dreptul de successiune dupa tata. Atunci nu am dat importanta si am semnat ce ne-a rugat, iar acum, dupa 23 ani avem probleme mari cu mama care, la varsta de 82 de ani, are dementa senila, este violenta si agresiva. Mama vrea sa semneze un contract de intretinere cu oameni straini, care nu au ajutat-o cu nimic vreodata. Eu am ajutat-o pa mama in ultimii zece ani, cu tot ce a avut nevoie – bani, mancare, lucruri in casa, reparatii, vizite la doctor, operatie pe inima (stent) operatie de cataracta la ambii ochi, medicamente, calatorii si cate si ma cate. Ea nu si-a atins pensia in ultimii 10 ani pentru ca eu am platit pentru tot.… Vezi mai multe »

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Din păcate, daca ați făcut la acel moment declarații autentice la notar, nu le puteți retracta. Daca dansa are totuși dementa, exista șanse mici ca vreun notar sa ii autentifice contractul de întreținere fără a avea o expertiză de la medic, care nu o va obține daca dansa este așa cum spuneți dvs. Daca totusi se va intampla asta veti putea încerca desfiintarea actului in instanta.
Va multumim pentru intrebare.

ioan surducan
Vot pagina :
     

cat costa procura reprezentare succesiune

Localitate
jibou jud salaj
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Va rugam sa luați legătura direct cu birourile notariale pentru a întreba ce tarife percepe fiecare.
Va mulțumim pentru întrebare.

Pakular Ana
Vot pagina :
     

Buna ziua!Mama si fratele ei au facut succesiunea in urma decesului parintilor lor .A rezulta ca mama are 31% din mostenire.Au hotarat de comun acord sa inchirieze apartamentul si sa ia fiecare o parte din chirie. Acum avand nevoie de bani mama i a cerut fratelui fie sa vanda apartamentul fie sa ii dea banii care i se cuvin pe partea ei.Fratele refuza sa vanda si spune ca nu are bani pentru a i da mamei partea ei.ce este de facut in acest caz? Va multumesc

Localitate
Brasov
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Daca nu se inteleg nu pot decat sa mearga in instanta, respectiv mama dvs sa solicite fratelui partajarea bunului si primirea unei sulte in schimb. Dansul nu poate fi obligat sa vanda intregul bun si probabil nici mama dvs. nu va gasi un cumparator care sa doreasca doar cota ei de proprietate.
Va multumim pentru intrebare.

carmen badea
Vot pagina :
     

matusa mea doreste sa faca succesiunea dupa sotul decedat asupra unui teren agricol.Exista un certificat de mostenitor eliberat dupa un titlu de proprietate de un cabinet notarial,dar i se solicita si un supliment CM cu datele titularului proprietate.Nimeni nu contesta acest certificat mostenitor si nu inteleg ce este acest supliment.Pt o persoana f batrana care locuieste in alt judet e f greu .Notarul nu explica exact.

Localitate
tandarei
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Atata timp cat bunul nu a fost inclus initial in certificatul de mostenitor, se face suplimentare cu bunul care nu a fost cuprins initial, acest lucru facandu-se tot la biroul unde s-a emis primul certificat. Cel mai bine ar fi sa rugati notarul care v-a cerut acest supliment sa va comunice exact ce doreste.
Va multumim pentru intrebare.

Felicia
Vot pagina :
     

A decedat fratele meu, necasatorit, fara copii. Acum am vazut ca in certificatul lui de nastere mama este RUCSANDA, iar in al meu mama este RUXANDA. Intrebarea este daca am probleme la succesiune si ce trebuie sa fac. Multumesc.

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Ar trebui sa rectificati certificatul de nastere care este intocmit gresit sau sa mergeti la un birou notarial impreuna cu 2 martori sa declare ca stiu ca Ruxandra si Rucsandra X sunt una si aceasi persoana.
Va multumim pentru intrebare.

Talaban Carmen
Vot pagina :
     

Buna ziua,
Cum se poate face act de vanzare cumparare intre mama si fiica, fara a fi atacata de ceilalti frati ( copii)cu intretinerea mamei.

Multumesc.

Localitate
Campulung Muscel Arges
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Fiica va plati in mod adevarat pretul vanzarii, astfel actul nu va putea fi atacat.
Va multumim pentru intrebare.

Robert
Vot pagina :
     

Buna ziua,
Din pacate la mine este o situatie foarte complictata fapt pt care va rog din sufet sa ma ajutati. In mai 2018 a murit mama:
1) pot sa deschid mostenirea partial? doar pt apart de la oras atata timp cat mama nu a facut succesiune pe bunica si la tara situatia nu este difinitivata (si apare la cumun cu fratii ei)?
2) daca ap a fost cumparata de ambii parinti, succesiunea se face doar pe partea mamei (doar din 50% din apart) sau din intreg imobil?
3) am citit ca este este un impozit de platit , pt ca nu am deschis succesiunea impreuna cu fratele si tatal meu in cursul unui an de la deces? ce procent ar fi?
4) eu locuiesc intr-un ANL, daca deschid succesiunea, si accept mostenirea se poate sa-mi rezilieze contractul si sa fiu data afara? chiar daca mostenirea este o cota parte , si nu este intreaga propietatea (ma refer la apart de la oras care este clar)?

Localitate
Roman
👑 notariate.ro

Buna ziua,
1. Da, puteti face succesiunea doar pentru anumite bunuri si pe altele nu.
2.Da, succesiunea se face doar pe jumatatea mamei
3. Impozitul este de 1% din valoarea bunului (jumatatea mamei)
4. Pentru acest aspect trebuie sa luati legatura cu cei de la ANL, cum considera mostenirea.
Va multumim pentru intrebare.

Pakular Ana
Vot pagina :
     

Buna ziua.Urmeaza sa facem succesiunea in urma decesului tatalui meu.Tata si mama au cumparat impreuna locuinta,numele amandurora figureaza pe contract.Parintii mei au divortat in urma cu 15 ani insa nu s a facut un partaj si amandoi au continuat sa locuiasca in aceeasi casa.Eu mai am o sora vitrega, fiica tatalui meu.Actele de succesiune au venit pe numele meu si so surorii mele.As vrea sa stiu in acest can ce procent din proprietate ii apartine mamei.De asemenea parintii mei au un teren luat in concesiune de la primarie.Ce se intampla cu acest teren in cazul succesiunii?Cum se imparte? In cazul in care eu vreau sa ii dau bani surorii mele pentru partea care i se cuvine se va calcula si acest teren?Multumesc

Localitate
Brasov
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Daca spuneti ca aveti actele de succesiune pe numele dvs, in cadrul lor se precizeaza si cotele pe care le aveti si din cat, adica daca din total sau din alta cota parte. Daca maia veti alte bunuri aceastea vor fi parte dintr-un certificat de mostenitor suplimentar care se imaprte la fel ca si primul. Daca doriti sa ii dati bani surorii va trebui sa faceti un act de partaj cu dansa.
Va multumim pentru intrebare.

Mihailescu Meri
Vot pagina :
     

Buna ziua .
Daca am 2 copii si fiecare are cate un copil cum pot lasa apt detinut cu sotul meu celor 2 nepoti.
Pot renunta copii si eu in favoarea nepotilor la succesiune?

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Daca renunta copii la mostenire, bunul le revine nepotilor.
Va multumim pentru intrebare.

Matei Ionel
Vot pagina :
     

Bună ziua,
Sunt 4 frați cărora le-au murit părinții bătrâni, aceștia din urmă fiind îngrijiți de noi. Ca drept răsplată doresc sa ne doneze casa părintească. Care sunt pașii ca sa ajung proprietar cu acte în regulă. Bineinteles eu voi suporta cheltuielile. Mentionez ca nu au dezbătută moștenirea.
Va multumesc mult!

Localitate
Bârlad
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Mai intai trebuie sa dezbata succesiunea, apoi sa intabuleze si sa faca documentatia cadastrala iar apoi va vor putea dona.
Va multumim pentru intrebare.

Pomana Georgiana
Vot pagina :
     

Buna ziua! Cat dureaza succesiunea daca este un singur moștenitor, iar actele sunt in regula?

Localitate
Rm.Valcea
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Succesiunile dureaza in functie de specificul spetei si de disponibilitatea notarului la care va adresati.
Va multumim pentru intrebare.

Nora B
Vot pagina :
     

Buna ziua !
Suntem doi frati ce urmeaza sa facem succesiunea dupa mama. Eu locuiesc in Constanta iar fratele in Germania si nu poate veni oricând. Este posibil sa se realizeze succesiunea cu procură? Care ar fi modalitatea de rezolvare ?
Vă multumim !

Localitate
Constanta
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Fratele poate da procura de reprezentare la succesiune fie la ambasada/consulatul Romaniei, fie poate da procura la un notar german, urmata de apostila si apoi trimisa in tara pentru a fi tradusa si legalizata.
Va multumim pentru intrebare.

Palaga Ioan
Vot pagina :
     

Bună ziua! Tatăl nostru a decedat în 1994 iar mama a făcut dezbaterea de moștenire, în 2015 a decedat și ea,suntem 6 frati toți majori și căsătoriți in afară de unul și acum ne-am hotărât să vindem apartamentul cu 4 camere ,ne interesează care sunt pașii de urmat pentru a vinde bunul imobil! Vă mulțumesc din inimă!

Localitate
Vaslui
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Prima data trebuie sa faceti succesiunea si de pe urma mamei, apoi cadastru si intabulare si in cele din urma veti putea vinde.
Va multumim pentru intrebare.

Marin Carmen
Vot pagina :
     

Buna ziua. Sunt tutore pentru fratele meu (interzis judecatoresc) si doresc sa fac mostenirea dupa tata (decedat 2015). Mama are probleme psihice la fel ca fratele, dar nu are documente in acest sens ptr. ca refuza sa mearga la dr.psihiatru.
Cum pot sa aflu daca imobilul ce urmeaza sa intre la masa susccesorala mai figureaza pe numele ambilor parinti ? In prezent mama este jupuita in mod regulat de bani si bunuri de catre un avocat care pretinde ca ii este prieten, deci ma astept sa nu mai aibe nimic pe numele ei si mai tarziu sa fie data si afara in strada.
Ptr. frate taxele notariale se platesc la fel ca pentru mine? Stiu ca eu sau notarul tb. sa numeasca un curator din oficiu, avand in vedere faptul ca intru in conflict de interese cu el , ca mostenitori ai tatalui, eu avand si calitatea de tutore.

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Da, numirea curatorului va fi facuta de dvs -desemnarea lui, si aprobata de catre autoritatea tutelara. Fratele va urma sa plateasca taxele la fel ca si dvs. In ceea ce priveste bunurile, daca nu au avut care funciara si intabualre este destul de greu de aflat. Ar trebui sa va interesati la Biroul de carte funciara de care apartine imobilul daca s-a intocmi docuemntatie cadastrala si sa cercetati cine figureaza ca si proprietar.
Va multumim pentru intrebare.

Viorel
Vot pagina :
     

Buna ziua,as dori sa stiu daca taxa notariala pentru o succesiune este aceeasi in ambele cazuri: 1.cu testament , 2.fara testament. Va multumesc si va doresc o zi placuta!

Localitate
Panciu
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Daca persoana care a primit testamentul nu este ruda in grad succesibil cu defunctul, taxa se majoreaza cu 25%. Altfel, taxele sunt la fel.
Va multumim pentru intrebare.

Florina
Vot pagina :
     

Buna ziua. Mama are un apartament pe numele ei și santem 3 copii cum și ce putem face ca ea vrea să ne puna și pe noi în contractul de proprietate?
Multumesc.

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Mama va poate dona la fiecare cate o cota, astfel incat sa fiti toti coproprietari.
Va multumim pentru intrebare.

Decu Raluca
Vot pagina :
     

Buna ziua! Dupa moartea tatălui am facut succesiunea si 3/4 din mostenire este deținută de sora mea si 1/4 de mama. Suntem trei frați și eu cu fratele meu am renunțat la mostenirea din partea tatalui. Anul trecut a decedat si mama . Voiam să vă întreb dacă eu si fratele mai avem dreptul la mostenirea din partea mamei. Este obligatorie optiunea succesorala cea care se face pana intr un an? Mai este o lună până la împlinirea anului si fratii mei sunt in strainatate si nu pot face declarațiile ca nu au certificatul de deces. Daca ne intelegem putem sa facem succesiunea la notar si fara aceste declaratii dupa trecerea termenului de un an? Va multumesc!

Localitate
Calarasi
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Sigur, aveti in continuarea dreptul de a o mostenii pe mama, inclusiv cota pe care ea a mostenit-o de la tata. Daca va intelegeti puteti dezbate succesiunea si fara declaratiile de optiune.
Va multumim pentru intrebare.

Szocs Laszlo
Vot pagina :
     

Buna ziua ,in citeva zile trebuie sa merg la proces de succesiune ,este vorba de un apartament care a fost cumparat de mama mea dar trecut pe numele amandorura (asa fiind legea in 2011).In cazul care sotia mea a divortat anul trecut (si-a schimbat si numele , nu a intentat proces de partaj pentru ca era constienta ca nu are nici un drept la apartament ) si la scurt timp a decedat , avem doua fiice care sunt in Germania dar au un imputernicit (unchiul ) pentru succesiune .Intrebarea mea este :
-daca nu am fost instiintat oficial este obligatoriu sa ma prezint ?
-ce acte ar trebui sa prezint
-trebuie sa ma prezint si cu martori
Va multumesc pt, atentie

Localitate
Sf Gheorghe
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Daca trebuie sa va prezentati in instanta la acest proces va rugam sa luati legatura cu un avocat, procedura succesorala notariala nu are nimic in comun cu cea din instanta.
Va multumim pentru intrebare.

Maria
Vot pagina :
     

Tatal decedat in 1994 cu o singura fiica si cu proprietate doar certificat de actionar,cum se face succesiunea si ce costuri sunt?

Localitate
timisoara
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Trebuie sa va adresati unui notar din circumscriptia teritoriala a judecatoriei unde defunctul a avut ultimul domiciliu iar costurile va vor fi comunicate de respectivul notar in functie de valoarea bunurilor, respectiv a actiunilor.
Va multumim pentru intrebare.

Costache Mircea
Vot pagina :
     

Buna ziua, in vederea deschiderii procedurii de succesiune se poate prezenta o copie a recipisei de consemnare reprezentand sulta intr-un dosar? originalul nu reusim sa il gasim si nu stim ce am facut cu el. Daca nu se poate, ce ne sfatuiti?
Va multumesc anticipat.

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Decizia de a va accepta sa nu copia o are notarul care veti merge efectiv sa dezbateti succesiunea. Probabil daca nu va fi de acord, va trebui sa obtineti un duplicat al recipisei.
Va multumim pentru intrebare.

cretu felicia
Vot pagina :
     

buna ziua…sotul meu a fost infiat de bunici ..ei au decedat are drept de mostenire? actul care atesta ca a fost dat de instanta bunicilor s-a pierdut …mai putem face ceva?

Localitate
suceava
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Daca certificatul dansului de nastere ii indica pe bunici ca si parinti ii va mostenii ca si fiu. Actul de adoptie poate fi obtinut de la instanta care l-a emis.
Va multumim pentru intrebare.

Vintila Marian
Vot pagina :
     

Bunicii morți, au avut doi băieți morți și ei, am rămas doi nepoți cite unul de la fiecarefiu al bunicilor. Cum procedam pt a face succesiunea după ei, neexistând nici o succesiune făcută după moartea lor.

Localitate
Giurgiu
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Va adresati unui birou notarial de la ultima locuinta a acestora si solicitati deschiderea succesiunii.
Va multumim pentru intrebare.

TUDORITA
Vot pagina :
     

Buna ziua am si eu o intrebare mama mea a decedat acum 7 anı avind in vedere ca traiesc in strainatate si nu am purut veni des in tara ce trebuie sa fac pentru a ma inscrie kontratı de kasa este pe numele name-i mele sinyal doi frati

Localitate
TULCEA
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Trebuie sa mergeti la un notar de la ultima locuinta a mamei dvs si sa dezbateti succesiunea de pe urma mamei dvs.
Va multumim pentru intrebare.

Cornel
Vot pagina :
     

Buna ziua, doresc sa va expun urmatoarea situatie: tatal meu a decedat in 1991 si am facut succesiunea impreuna cu fratele meu pentru un teren arabil si un loc de veci. Pentru teren am facut separat succesiunea deoarece acesta era pe acelasi titlul de proprietate cu fratii tatalui meu. In schimb, pentru locul de veci, dupa ce a decedat si mama mea, anul acesta, am observat pe certificatul de mostenitor ca a fost dezbatuta la notar succesiunea pentru 1/2 din acesta, cealalta jumatate ramanand in posesia mamei. Adica eu si fratele meu avem fiecare 1/4 din acesta. Am convenit impreuna cu fratele meu sa ii las lui locul de veci, adica sa renunt la mostenirea din partea lui tata (inclusiv la partea lui mama). Dar mama mai avea si un teren arabil de 1 ha. La jumatatea mea din acest teren nu doresc sa renunt. Intrebarea mea este: daca in cazul in care doresc sa deschidem succesiunea la notar si renut la locul de veci ca mostenire, imi poate ramane 1/2 din terenul arabil? Sau daca renut la locul de veci acest lucru insemna ca renunt la toate mostenirea de la mama? Multumesc.

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
La succesiunea mamei nu renuntanti, mosteniti impreuna cu fratele si ulterior incheiati un act de partaj asupra locului de veci prin care ii cedati lui cota dvs.
Va multumim pentru intrebare.

VLĂDUȚ ELISAVETA
Vot pagina :
     

Bună seara! Sunt unic moștenitor al părinților mei. Mama a decedat în anul 2003, având domiciliul în localitatea în care se află moștenirea (nu am făcut succesiune după moartea mamei), iar tata a decedat în decembrie 2017, având ultimul domiciliu în altă localitate.
ÎNTREBARE: Unde trebuie depuse actele pentru succesiune, dat fiind faptul că părinții au avut domicilii diferite și nu aparțin de aceeași circumscripție teritorială?
Multumesc!

Localitate
REȘIȚA
👑 notariate.ro

Buna ziua,
In cazul moştenirilor succesive, moştenitorii pot alege competenţa oricăruia dintre notarii publici care îşi desfăşoară activitatea într-un birou individual sau într-o societate profesională din circumscripţia teritorială a judecătoriei în care şi-a avut ultimul domiciliu acela dintre autori care a decedat cel din urmă deci in cazul dvs. tatal.
Va multumim pentru intrebare.

Alexandru
Vot pagina :
     

De exemplu este o familie unde parintii sunt decedati. Sunt 5 adulti(fii). Daca 3 din ei semneaza sa vina pamantul pe numele unuia, iar al 5 semneaza si el, dar dupa face figuri. Poate retrage semnatura?

Localitate
Pascani
👑 notariate.ro

Buna ziua,
In mod normal nu se poate ‘retrage’ semnatura data pe un act autentic. Daca persoana respectiva doreste anularea actului poate merge in instanta pentru a intenta proces.
Va multumim pentru intrebare.

Florin
Vot pagina :
     

Bunaziua .vreau să întreb,pentru a face cadastru si intabulare la casă si teren , se poate face fară a fi dezbătut succesiune. Tatăl a decedat . Mama trăiește, suntem trei frați, ce se poate face. Mulțumesc.

Localitate
București
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Nu se poate face intabularea pe numele unei persoane decedate, deci va trebui mai intai sa faceti succesiunea si apoi intabularea.
Va multumim pentru intrebare.

Maria

Buna seara. Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: bunica decedata, bunicul in viata.Au avut 3 copii, dintre care 1 decedat. Nepotii din partea copilului decedat sunt stabiliti in strainatate, nu mai au acte valabile romanesti. Toti au renuntat in favoarea bunicului (care doreste sa vanda), mai putin cei stabiliti in strainatate. Nu vor sa se prezinte la notariat pentru a se dezbate succesiunea pe motivul ca nu pot veni in tara, neavand acte valabile romanesti. In cazul in care se apeleaza la instanta o sa fie acceasi problema.Cum ar trebui sa procedam?
Multumesc anticipat!

Localitate
Botosani
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Nu trebuie sa aibe acte romanesti, se poti identifica si prezenta cu actele din tarile lor. Apoi, pot da declaratie de renuntare in acele tari – fie la ambasada sau consulatul Romaniei, fie la un notar de acolo, apostilata si trimisa in Romania pentru traducere si legalizare. In ultima instanta vor fi citati de catre notar si daca nu se prezinta vor fi considerati renuntatori.
Va multumim pentru intrebare.

Ciprian

Bună ziua, Bunicul din partea mamei a decedat în 2005 avânnd 4 descendenţi din care 3 descedenți în viață și un descendent predecedat în 2008 având la rândul său un descedent în viață), Titlul de proprietate este pe numele bunicului dobândit prin căsătoria cu bunica) bunica este în viață nu are titluri de propietate pe numele ei, succesiunea nu a fost dezbătută după bunicul de 15 ani.. ( Mama a dat declarația de neaccepare a mostenirii) Bunica vrea să îmi facă mie Testament universal și vreau să știu ce cot voi primi daca nu este nici un titlul de propietate pe numele bunici? Vă rog să primesc un răspuns ce cotă îmi revine mie după testametul făcut de bunica dacă succesiunea după bunicu nu se dezbate cât este bunica în viată?

Localitate
Iași
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Dupa decesul bunicii oricum trebuie facuta succesiunea si dupa bunic pentru ca si dansa este mostenitoare. Cota dvs. va depinde si daca ceilalti mostenitori ai bunicii, vor cere sau nu reductiunea testamentului – adica niciunul dintre ei nu poate fi dezmostenit prin testamentul universal care vi se da dvs.
Va multumim pentru intrebare.

Matache Gheorghe

Buna ziua! Vă rog să-mi spuneți cum pot ataca un act de succesiune de la care am fost îndepărtat? Va mulțumesc.

Localitate
București
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Luati legatura cu un avocat care va va indruma spre instanta competenta si va va comunica actele necesare.
Va multumim pentru intrebare.

Lupse

Bună ziua
Mama a decedat anul acesta. Ea figurează în registrul agricol cu niște case și terenuri arabile, fânețe, păduri după care plătea impozit anual. Nu deține titlu de proprietate pe ele. Sunt moștenite de la părinții mamei, un unches prin testament i au fost lăsate. Doar la o casa batraneasca cu terenul aferent moștenire de la bunica în extrasul cf figurează mama și o verișoara de a mea. Ca sa intabulez terenuri, păduri și casa cum procedez? Ma adresez u ui notar? Sau unui topograf și încerc sa întru în posesie în 3 ani(conform noiilegi)
Am găsit 2 titluri de proprietate pe niște păduri unul pe numele unchiului care nu are moștenitori doar un testament în care lasă mamei tot și un titlu de proprietate pe numele bunicii. De unde încep ca să pot intabulat?

Localitate
Baia mare
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Discutati cu unexpert cadastral prima data care sa va puna actele in ordine si sa va spuna exact ce va mai lipseste pentru fiecare imobil. Apoi, in functie de ce va comunica puteti merge la notar pentru succesiuni, declaratii, etc.
Va multumim pentru intrebare.

Ionut

Buna seara! In speranta ca voi gasi un raspuns de la cineva specializat, si daca nu va deranjeaza si nu va rapesc prea mult timp din timpul dvs pretios, am nevoie de ajutor,si va rog sa imi iertati mesajul lung,dar m.am panicat si m.am speriat destul de rau! Am mai postat eu o nelamurire a mea legata de taxe si impozite, atunci cand se vorbea pe la stiri de legea aia cu inchisoarea pentru cei ce nu au platit impozitele. Azi, cei de la primarie, mi.au trimis o instiintare, ceva de genul, cu mai multe taxe si impozite sa le platesc eu, Impozitele in valoare de 900 si ceva de lei, intravilan, casa, etc, si extravilan 2000 si ceva de lei, dar extravilanul chiar nu il cunosc, eu nu stiu acest extravilan, banuiesc ca fratele meu il foloseste. Si amenzi din 2011, 2012, in valoare de 4000 si ceva de lei, dar la total scrie 7000 si ceva de lei, banuiesc ca penalitatile, sau nu stiu. Acele amenzi din 2011, nu ar fi trebuit sa se amortizeze, sau ceva, in atatia ani de zile? Sunt amenzi de circulatie. Eu din cate stiu, numai 2 am neplatite. Restul sunt amenzi date… Vezi mai multe »

Localitate
Cruset
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Din pacate nu suntem specialisti in fiscalitate, mai ales ca taxele locale sunt diferite de la o localitate la alta. In mod normal, da, aveti dreptate, daca nu sunteti proprietara nu aveti de ce sa platiti impozitele. Cel mai bine ar fi sa discutati la primaria dvs. sa va comunice exact ce si in ce baza se percep taxele. Chiar daca ati fi acceptat tacit mostenirea, ca sa fiti efectiv numita mostenitoare trebuia sa se emita un certificat de mostenitor care nu se putea emite fara sa fiti prezenta fizic.
Va multumim pentru intrebare.

ZODILĂ RADU

CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ MOSTENITORII – NU au declarat la NOTAR partea din Patrimoniu reprezentând Dreptul la DESPĂGUBIRI conf. Legea nr. 10/2001 STIPULATE în Dispozitii /Decizii emise de autoritățile competente cu mai mult de 3 ani în urmă ?
cu stimă.

Localitate
GIURGIU
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Mostenitorii vor merge din nou la notarul unde au dezbatut prima data mostenirea si vor solicitarea unui certificat de mostenitor suplimentar pentru despagubiri.
Va multumim pentru intrebare.

Vot pagina (4.96 / 53)
X
Asistenta Notariala Inteligenta  
Buna, numele meu este Ani si te pot asista cu informatii notariale personalizate.
wpChatIcon

Aveti intrebari?

Intrebati Notar.