Succesiune la Notar

CUPRINS

Fiecare succesiune difera in functie de numarul mostenitorilor, valoarea bunurilor mostenite, perioada de la deces, ultimul domiciliu etc. Pentru a afla procedura pentru cazul dvs. click pe SUCCESIUNE PERSONALIZATA.

Succesiune

Succesiunea este procedura legala care presupune stabilirea moștenitorilor unei persoane care a încetat din viata, a cotelor ce ii revin fiecarui mostenitor si a bunurile mobile si imobile ce au aparținut defunctului.

Procedura succesorala se realizeaza cel mai simplu si rapid doar la notar. Mostenitorii au la dispozitie un an de la decesul defunctului pentru a-si exprima optiunea – daca doresc sau nu sa mosteneasca fara a fi obligati insa sa parcurga intreaga procedura.

Legea prevede ca bunurile mostenite sa se imparta la mostenitorii ramasi in viata in functie de gradele de rudenie. Pentru a afla cum se impart bunurile mostenite, in functie de mostenitori, folositi calculatorul de Cote Succesorale de mai jos.

Competenta teritoriala

In materie succesorala, notarii au competenta teritoriala.
 
Astfel succesiunea unui defunct se poate dezbate doar la notarul/notarii care se afla in circumscriptia judecătoriei în care defunctul şi-a avut ultimul domiciliu (cel trecut in certificatul de deces).

Pentru localitatile: Bragadiru, Clinceni, Cornetu, Ciorogarla, Domnesti, Magurele, Jilava, Darasti-Ilfov, 1 Decembrie, Copaceni, Vidra, Berceni, Popesti Leordeni, Glina, Dobroesti, Pantelimon, Cernica, Branesti contactati notariatul de mai jos.

Procedura Online Ilfov*

Succesiune in Ilfov*

* valabil doar daca defunctul a avut ultimul domiciliu in localitatile:
Bragadiru, Clinceni, Cornetu, Ciorogarla, Domnesti, Magurele, Jilava, Darasti-Ilfov, 1 Decembrie, Copaceni, Vidra, Berceni, Popesti Leordeni, Glina, Dobroesti, Pantelimon, Cernica, Branesti

NOU!

(GRATUIT) Consultatii Notariale Online pentru succesiuni in Ilfov*

* valabil 7 martie – 24 martie in localitatile: Bragadiru, Clinceni, Cornetu, Ciorogarla, Domnesti, Magurele, Jilava, Darasti-Ilfov, 1 Decembrie, Copaceni, Vidra, Berceni, Popesti Leordeni, Glina, Dobroesti, Pantelimon, Cernica, Branesti

Notar online

* in perioada: 7 martie – 22 martie.

Aflati informatii personalizate pentru succesiunea dvs.

  • evaluare notariala a bunurilor mostenite
  • cand se poate incepe succesiunea
  • cum platiti taxe minime legale
    (Certificat de mostenitor 300lei⁺ᵗᵛᵃ)

    (Succesiune de la 500lei⁺ᵗᵛᵃ)

  • cat dureaza succesiunea
  • cine si cat mosteneste
  • documente necesare
  • greseli de evitat

Taxe Succesiune

Taxele notariale se impart intre toti mostenitorii, iar in cazul in care exista un singur mostenitor acesta va suporta toate taxele.

Taxele notariale se calculeaza in functie de valoarea totala a masei succesorale (pentru toate bunurile mobile si imobile).

Pentru bunurile imobile, valoarea este stabilita de Grila Notariala, asa ca evaluarea unui imobil (casa, teren, apartament, spatiu comercial etc.) se face doar conform acestor grile.

Pentru a calcula taxele notariale pentru succesiunea dvs. folositi calculatorul de taxe succesiune de mai jos introducand valoarea bunurilor mostenite.


Impozitul catre stat

In cazul in care succesiunea se dezbate in mai putin de 2 ani de la deces, NU se plateste impozit la stat. In cazul in care succesiunea se dezbate dupa 2 ani de la deces, se plateste 1% impozit din valoarea bunurilor imobile.

Cat costa o succesiune

Cea mai des intalnita intrebare despre succesiunea la notar este: Cat costa?

Costurile nu sunt fixe, ele sunt in functie de valoarea bunurilor mostenite. De exemplu daca bunurile mostenite includ 1 apartament, o masina si 1 cont in banca, taxele sunt in functie de valoarea apartamentului+ valoarea masinii + valoarea sumei din cont. Este important de mentionat ca fiecare birou notarial poate practica tarife variabile.

Tariful pentru certificatul de calitate de mostenitor este 300lei+tva, iar pentru succesiune incepe de la 500lei+tva, in functie de valoarea bunurilor mostenite.

Tarifele pot varia in functie de notariat si de fiecare succesiune in parte.

succesiune la notar
Taxa succesiune:De la 500 lei +tva
Certificat calitate de mostenitor:300 lei + tva
Bunuri incluse succesiune:Mobile si Imobile
Cine si cat mosteneste:Vezi Calculator Cote

Succesiune gratuita in primele 6 luni

Este gratuita succesiunea in primele 6 luni?

Succesiunea nu este gratuita, cu foarte mici exceptii. Detalii aici.

Costurile presupun o serie de taxe, care se calculeaza in functie de valoarea bunurilor, dupa analiza si evaluarea tuturor bunurilor detinute de defunct.

Desi poate fi facuta si mai tarziu, este recomandat ca dezbaterea succesiunii sa aiba loc in termen de 2 ani de la data decesului defunctului, intrucat in acest caz nu se mai percepe un impozit catre stat de 1% din valoarea bunurilor imobile ce compun masa succesorala. Pentru a calcula taxele puteti folositi Calculatorul Taxe Succesiune.

Calculatoare Succesiune

Aceste calculatoare sunt singurele calculatoare online de succesiune folosite de notari, care sunt corecte si la zi conform normelor privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici din Romania.

Taxa de succesiune

Pentru a afla taxele care se platesc pentru succesiune dati click pe “Calculator Taxe Succesiune” de mai jos.

Cine si cat mosteneste

Pentru a afla cine si cat mosteneste dati click pe “Calculator Cote Succesorale” de mai jos.

Mentiuni succesiune:

Valoarea bunurilor mostenite (masei succesorale) se evalueaza de notar, conform grilelor notariale.

Certificat de mostenitor

La finalizarea succesiunii, notarul public elibereaza tuturor mostenitorilor cate un certificat de mostenitor care prinde detaliile privind defunctul – data decesului, ultima locuinta, CNP, informatii privind numele, calitate si cota din bunuri a mostenitorilor si bunurile care au facut obiectul succesiunii.

In final sunt mentionati si eventualii mostenitori renuntatori sau care au fost decazuti din dreptul de a mostenii precum si taxele achitate de catre mostenitori.
Certificatul de mostenitor poate fi:
1. De calitate de mostenitor – in care sunt mentionati doar mostenitorii si cotele, fara bunuri.
2. De mostenitor legal sau testamentar (legatar) – in functie daca mostentirea a fost legala sau pe baza unui testament.
3. Suplimentar de mostenitor – daca dupa eliberarea certificatului initial s-au mai gasit si alte bunuri.

Succesiunea este obligatorie

Chiar daca pentru unii mostenirea unei persoane nu pare importanta, cei care au preluat bunurile se pot confrunta si la zeci de ani de la deces de necesitatea de a avea un titlu de proprietate pe bunurile dobandite de la defunct. 

Astfel, daca doriti sa vindeti, ipotecati, partajati, dona, inchiria, etc. un bun imobil este obligatorie dezbaterea succesiunii. Totodata pentru a instraina si utiliza un autoturism, pentru a intra in posesia sumelor de bani existente pe numele defunctului la banci, pentru a prelua contractual de concesiune al unui loc de veci este nevoie de succesiune.

Consultanta Notariala Gratuita pe WhatsApp pentru Bucuresti

Procedura succesiunii dureaza in functie de numarul de mostenitori, de bunurile din masa succesorala si in functie de cat de repede se obtin documentele solicitate de notar. Daca succesiunea nu este complexa si actele solicitate de notar sunt obtinute repede, succesiune poate dura cateva saptamani. Daca succesiunea este complexa sau actele solicitate de notar intarzie, succesiunea poate dura cateva luni.

1. Certificat de deces
2. Acte de stare civila mostenitori – certificate de nastere, casatorie, divort (daca este cazul)
3. Acte de identitate mostenitori + procura de reprezentare succesiune si act de identitate mandatar (daca este cazul)
4. Acte de proprietate imobile (daca este cazul)
5. Extrase de cont bancare (daca este cazul)
6. Certificate de actionar (daca este cazul)
7. Talon si carte auto (daca este cazul)
8. Act de concesiune loc de veci (daca este cazul)
9. Certificat de atestare fiscala ANAF de la localitatea/sectorul unde a avut domiciliul
10. Certificat de atestare fiscala DITL (pentru imobilele care sunt incluse in masa succesorala)
11. 2 martori care sa-l fi cunoscut pe defunct
 * 9 si 10 se obtin dupa punerea dosarului pe rol si emiterea de biroul notarial a unei adrese

Costurile nu sunt fixe, ele sunt in functie de valoarea bunurilor mostenite. De exemplu daca bunurile mostenite includ 1 apartament, o masina si 1 cont in banca, taxele sunt in functie de valoarea apartamentului+ valoarea masinii + valoarea sumei din cont. Este important de mentionat ca fiecare birou notarial poate practica tarife variabile.

Procedura succesiunii dureaza in functie de numarul de mostenitori, de bunurile din masa succesorala si in functie de cat de repede se obtin documentele solicitate de notar. Daca succesiunea nu este complexa si actele solicitate de notar sunt obtinute repede, succesiune poate dura cateva saptamani. Daca succesiunea este complexa sau actele solicitate de notar intarzie, succesiunea poate dura cateva luni.

Succesiunea nu este gratuita, cu foarte mici exceptii. Costurile presupun o serie de taxe, care se calculeaza in functie de valoarea bunurilor, dupa analiza si evaluarea tuturor bunurilor detinute de defunct.

Daca doriti sa vindeti, ipotecati, partajati, dona, inchiria, etc. un bun imobil este obligatorie dezbaterea succesiunii. Totodata pentru a instraina si utiliza un autoturism, pentru a intra in posesia sumelor de bani existente pe numele defunctului la banci, pentru a prelua contractual de concesiune al unui loc de veci este nevoie de succesiune.

Succesiunea dupa decesul unui parinte

La decesul unuia dintre parinti succesiunea se dezbate intre copii acestuia si eventual, daca este cazul, cu sotul/sotia supravietuitoare a defunctului. Daca unul sau multi dintre copii nu doreste sa mosteneasca, poate da o declaratie de renuntare la succesiune si astfel partea lui din mostenire le va reveni celorlalti Este recomandat ca in primul an de la deces sa isi exprime toti mostenitorii dorinta de a mosteni sau de a renunta si totodata este de dorit ca procedura succesorala sa se incheie in primii 2 ani de la deces pentru a nu se datora impozit catre stat si astfel pentru a se plati taxe mai mici.

Intrebari

620 Intrebari
votate
recente vechi
Intrebari context
Vezi toate intrebarile
Succesiune la Notar 500
Sending
User Review
5 (15 votes)

București-Ilfov

Consultație Notarială Gratuita Online*

Whatsapp

Email

*valabil Bucuresti-Ilfov
in luna martie

*Consultanța notarială se concentrează pe asistența și îndrumarea în vederea încheierii actelor notariale și poate să nu se aplice în mod automat la alte birouri notariale. Fiecare situație legală este unică, iar interpretarea și aplicarea legii într-un anumit context poate varia în funcție de circumstanțele specifice.

Alegeti metoda preferata de contact:*

Whatsapp

Email

*valabil doar in Bucuresti-Ilfov.

*Valabil doar defunctul a avut ultimul domiciliu in:
Bragadiru, Clinceni, Cornetu, Ciorogarla, Domnesti, Magurele, Jilava, Darasti-Ilfov, 1 Decembrie, Copaceni, Vidra, Berceni, Popesti Leordeni, Glina, Dobroesti, Pantelimon, Cernica, Branesti.

Whatsapp

Email

-19%

Taxe cu 19% reducere*

Platiti cu 19% mai putin taxe notariale pentru vanzari imobile/terenuri.

Notariat neplatitor de TVA

Programari limitate

*valabil Bucuresti-Ilfov
doar in luna martie

Vizitând notariate.ro, sunteți de acord cu politica de confidențialitate privind cookie-urile. Mai multe detalii puteti citi aici.

;