Contract de vanzare cumparare 2020

CUPRINS

Pagina actualizata martie 2020. Toate informatiile despre contracte de vanzare cumparare la notar sunt la zi.

Vânzarea legala al oricărui imobil (teren, casa, apartament, spațiu comercial, etc) se face doar prin intermediul unui notar.

Contract de vanzare cumparare

Contractul de vanzare cumparare stă la baza acțiunii prin care o persoană (vânzătorul) îi oferă alteia (cumpărătorul) un imobil, în schimbul unei sume de bani. Contractul de vanzare cumparare pentru un apartament se compune în principal din:

 • descrierea bunului imobil
 • se precizează adresa exactă
 • numărul de camere și care sunt acestea
 • suprafața utilă și cea construită
 • numărul cadastral
 • modul de dobândire al apartamentului, fie că proprietarul l-a moștenit, l-a cumpărat, i s-a donat
 • prețul apartamentului (atât în cifre, cât și în litere), cu precizarea modalității de plată și a monezii în care se va plăti.

Documente necesare contract

Documentele necesare pentru încheierea unui contract de vanzare cumparare:

• acte de identitate părți (vânzător și cumpărător), certificatele de căsătorie (dacă este cazul), procură de reprezentare (dacă este cazul) ;
•  acte de proprietate asupra imobilului ce face obiectul tranzacției (după caz: contract vânzare, contract de donație, proces-verbal de predare-primire, dovada de achitare integrală a prețului, sentință/decizie civilă definitivă și irevocabilă, titlu de proprietate, certificat de moștenitor, etc.);
•  documentația cadastrală a bunului imobil (fișa bunului imobil și planul de amplasament, respectiv planul releveu) și încheierea de intabulare în cartea funciară;
•  certificat fiscal pe numele proprietarului, eliberat de Direcția de impozite si taxe locale, din care să rezulte că proprietarul este la zi cu plățile;
•  certificatul de performanță energetică, eliberat de un auditor energetic atestat;
•  în cazul apartamentelor, adeverința eliberată de asociația de proprietari sau locatari care sa arate situația datoriilor față de asociație (întreținere, cheltuieli, reparații, cheltuieli comune etc.);
•  ultima factură și chitanță privind plata la zi a utilităților aferente imobilului.

Antecontract vanzare cumparare

Inainte de semnarea unui contract de vanzare cumparare se poate semna un antecontract de vanzare cumparare / promisiune de vanzare, astfel că cele două părți (vânzător și cumpărător) încheie o promisiune scrisă la notar cu privire la viitorul proces de achiziție al cărui obiect este apartamentul.

Altfel spus, dacă un posibil cumpărător, în urma procesului de vizionare al apartamentului se hotărăște că vrea să îl cumpere, pentru a fi sigur că proprietarul nu îl va da altcuiva, realizează acest antecontract. La fel, proprietarul pentru a fi sigur că i se va cumpăra apartamentul, așadar oprește vizionările, nu mai face promisiuni unor alți doritori, încheie antecontractul.

Cumpărătorul plătește un avans cu titlul de arvună. În antecontract se precizează această suma primită de vânzător, precum și diferența de bani (inclusiv modalitatea de plată) care se va face în ziua încheierii contractului de vânzare-cumpărare.

În antecontractul de vânzare-cumpărare se vor menționa și clauzele penale stabilite de comun acord, în cazul în care părțile nu își respectă promisiunile (de a vinde, respectiv de a cumpăra).

În privința actelor, vânzătorul va prezenta buletinul, actul de proprietate al apartamentului (potrivit modalității de dobândire, achiziție, moștenire, donație) și extrasul de carte funciară pentru informare (se completează o cerere tip și notariatul îl obține). Cumpărătorul va prezenta doar buletinul.

Model antecontract / promisiune

Deplasare Notar la Banca

Cand achizitia unui imobil se face prin credit in anumite cazuri este necesara deplasarea notarului la banca care ofera creditul. Nu toti notarii fac deplasari asa ca este recomandat sa intrebati inainte, daca este cazul.

Notariatul de mai jos face deplasari in Bucuresti.

Pentru deplasari, contracte si antecontracte de vanzare cumparare in Bucuresti contactati notariatul:

4
Intrebari si raspunsuri

500
margineanu adrian

vecinul meu a construit casa cu mult peste hotarul cu mine ,am denuntat la politia locala si acum acestia au judecata cu politia locala dar separat au si cu mine .nu am auzit la tribunal in sedinta ca casa sa fie sub sechestru . acum vor sa vanda casa . intrebare ! – pot acestia sa vinda casa acum in timpul judecatii ? conform regulamentului ,notarul se informeaza sa stie ca casa lor este sub un litigiu judecatoresc si va refuza sa perfecteze acte de vanzare ?

Localitate
braila
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Daca litigiul nu este înscris in cartea funciara si parțile nu ii spun notarului ca exista un litigiu, acesta nu are de unde sa știe despre litigiu si vânzarea se poate face.
Va multumim pentru intrebare.

ovidiu-emil potopea

Eu fiind plecat din tara,am facut o procura speciala intre (eu)mandatar si mandant sa ma reprezinte, pentru cumpararea de mobile si imobile in numele meu,contractul sa facut pe doua persoane necasatorite fara acordul meu.Notarul avea obligatia(da s-au nu) dupa incheierea contractului de vinzare-cumparare sa ma informeze si pe mine ca mandatar al procuri de modul in care sa incheiat contractul de vinzare-cumparare,adica pe cote,mai al ca persoanele nu sint casatorite si plata am facuto numai eu.

Localitate
Fegernic
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Nu, notarul nu trebuia sa va comunice nimic. Daca procura nu era revocata de către dvs, notarul s-a folosit de conținutul ei pe care vi l-ați asumat la semnare.
Va multumim pentru intrebare.

  X
  Asistenta Notariala Inteligenta  
  Buna, numele meu este Ani si te pot asista cu informatii notariale personalizate.
  wpChatIcon
  Notificare 30 martie!

  In aceasta perioada majoritatea notariatelor au program redus sau sunt inchise.

  *In Bucuresti programari urgente si consultanta notariala gratuita pe Whatsapp sau email.

  online acum