Vanzare imobil la Notar 2020

Vânzarea oricărui imobil (teren, casa, apartament, spațiu comercial, etc) se face doar prin intermediul unui notar.

Majoritatea oamenilor, dacă au noroc, ajung să-și cumpere o casă. De obicei o fac doar o dată în viață, iar de multe ori este cea mai mare decizie financiara pe care o vor lua vreodată. Fiind cea mai mare suma de bani pe care o vor plati vreodată, multora le este frica sa nu ia o decizie gresita sau sa nu intampine probleme sau dificultati.

1. Pentru a va face recomandari personalizate legate de tranzactia imobiliara pe care vreti sa o faceti, raspundeti la urmatoarele intrebari:

Documentele necesare pentru încheierea unui contract de vânzare sunt următoarele:

 

•  acte de identitate părți (vânzător și cumpărător), certificatele de căsătorie (dacă este cazul), procură de reprezentare (dacă este cazul) ;
•  acte de proprietate asupra imobilului ce face obiectul tranzacției (după caz: contract vânzare, contract de donație, proces-verbal de predare-primire, dovada de achitare integrală a prețului, sentință/decizie civilă definitivă și irevocabilă, titlu de proprietate, certificat de moștenitor, etc.);
•  documentația cadastrală a bunului imobil (fișa bunului imobil și planul de amplasament, respectiv planul releveu) și încheierea de intabulare în cartea funciară;
•  certificat fiscal pe numele proprietarului, eliberat de Direcția de impozite si taxe locale, din care să rezulte că proprietarul este la zi cu plățile;
•  certificatul de performanță energetică, eliberat de un auditor energetic atestat;
•  în cazul apartamentelor, adeverința eliberată de asociația de proprietari sau locatari care sa arate situația datoriilor față de asociație (întreținere, cheltuieli, reparații, cheltuieli comune etc.);
•  ultima factură și chitanță privind plata la zi a utilităților aferente imobilului.

Pentru contract de vanzare imobil in Bucuresti contactati notariatul de mai jos:

Iulian

Detin in coproprietate 1/2 apartament.Ce documente sunt necesare pentru a vinde partea celuilalt coproprietar?

Localitate
Brasov
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Lista documentelor necesare le găsiți pe pagina de vânzări https://notariate.ro/vanzare-imobil-la-notar/
Va multumim pentru intrebare.

Nicolae

Noi facem o succesiune după ambi părinți dar unul are mai mult de 2ani și nu sa făcut succesiunea iar celălalt 3 luni suntem 4 moștenitori iar trei cedează părților lor pentru 1 moștenitor contra unei sume de bani .pentru a face succesiunea și actul de vînzare cumpărare care sunt pași următori și cît ar costa toate acestea metionind că este vorba de un apartament în Iași cu suprafața locuibila de 35mp+ balcon

Localitate
Iasi
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Va rugam sa luati legatura cu un birou notarial din Iași pentru a va comunica valoarea imobilului si ulterior pentru a va calcula si taxele. Dar ca si procedura, pentru prima succesiune veți avea de achitat impozit către stat, pentru cea de a doua nu. Apoi, trebuie sa întocmiți documentație cadastrala si sa intabulați imobilul si cel mai probabil veți încheia un act de partaj intre moștenitori.
Va multumim pentru intrebare.

Coco

Buna ziua,
Vreau să cumpăr o casă cu teren la țară.
Cum să evit surprize, problemă grav si alte vicii ascunse.
Cum să cumpăr corect fără să am problema si penal.
Casă cu teren la țară valoreaza este 21.000 euro.
La ce trebuie sa fiu mai atent că vreau să devin proprietar.
Stima.

Localitate
Constanta
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Este datoria notarului public la care veti merge pentru semnare sa va verifice toate documentele si sa va ofere consiliere in speta dvs. Vanzatorul trebuie sa va puna la dispozitie atat dvs. cat si notarului toate actele necesare vanzarii pe care le regasiti si pe https://notariate.ro/vanzare-imobil-la-notar/ . Mai departe fiecare notar verifica autenticitatea si situatia actelor si va comunica daca vanzarea se paote sau nu semna.
Va multumim pentru intrebare.

Darius

A-si vrea sa vand o camera de cămin da am amenzi de circulație la primărie oare îmi pentru fiscal afectează amenzile

Localitate
Hunedoara
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Probabil nu va vor da certificat fiscal fără datorii, așa cum este necesar la vânzare.
Va multumim pentru intrebare.

ANDRONESCU VALENTINA

vreau sa vand un apartament dobandit prin mostenire prin programul prima casa.trebuie sa prezint la notar si certificatul de casatorie?

Localitate
BUZAU
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Deși apartamentul este dobândit ca bun propriu, s-ar putea ca notarul sa va solicite certificatul de căsătorie pentru a face mențiunea in contractul de vânzare – nu ar fi ceva neobișnuit.
Va multumim pentru intrebare si pentru părerea dvs.

Reli

Buna ziua!
Pentru achizitionarea unui apartament am realizat impreuna cu cumparatorul la notariat o promisiune de vinzare cumparare. Intre timp am platit tot pretul stabilit pentru apartament pentru care am facut act additional la contract semnat de mine si vanzator (nu am facut acte la notariat). Incerc sa le fac cat mai curand. Problema intervine in faptul ca vanzatorul detinea cateva apartamente in baza unui contract de asociere, iar acum cele doua parti sunt in proces. Intrebarea mea cum procedez in acest caz, daca in varianta cea mai proasta se reziliaza contractul de asociere? Inca nu am vazut contractul de asociere, dar am presupus ca a fost depus cu toate actele la notar. Ma intilnesc cu vanzatorul saptamana viitoare si o sa primesc si eu o copie a acestui contract. Va multumesc!

Localitate
Magurele
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Având act notarial doar pentru o parte din bani, il veți putea executa in baza celor hotărâte in promisiune, cu penalizările respective doar pentru suma data ca avans prin actul autentic. Mai departe, daca nu vă va restitui suma de bani sau nu vă va vinde bunul, trebuie sa va îndreptați către instanta de judecata pentru recuperarea sumelor de bani.
Va multumim pentru intrebare.

Albu

Buna ziua, vreau sa cumpar partea mamei mele din casa. Avem succesiunea facuta si apartamentul este impartit in 3(mama, eu si fratele meu). Puteti sa imi spuneti, va rog, ce pasi sunt de urmat? Ce taxe trebuiesc achitate de fiecare in parte? Am inteles ca acum trebuie sa virez banii in contul mamei?Multumesc anticipat.

Localitate
Marian
👑 notariate.ro

Buna ziua,
In primul rand trebuie sa aveți cadastru si intabulare pentru casa, certificat de performanta energetica si certificat fiscal. Apoi, taxele pentru vânzare se calculează la prețul vânzării declarat de dvs. sau la valoarea din grilele notariale, daca prețul dvs. este mai mic decât aceste grile. Puteți sa calculați si dvs. utilizând calculatorul de taxe notariale de pe site https://notariate.ro/calculator-taxe-notariale/. Si da, daca veți face vânzare trebuie sa transferați suma de bani din contul dvs. in contul mamei.
Va multumim pentru intrebare si pentru părerea dvs.

Anghel Izabela

Buna seara, vreau sa vand un apartament prin Prima casa. Insa cumparatorul spune ca nu are cei 5% avans pe care sa mi-i dea la antecontract, dar totusi sa facem antecontractul pt ca sa il duca la banca sa i se finalizeze dosarul si sa primesc banii in cont. Ce masuri sa iau sa fiu acoperita? Sa nu fiu obligata (in caz de ceva) sa ii restitui banii 5% din antecontract in caz ca nu i se ofera creditul sau se razgandeste…bani pe care nici nu ii primesc de la el dupa cum am zis ca nu ii are si ar trebui sa fac un compromis.

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Desi nu va sfatuim sa faceti acest lucru, puteti renunta in cadrul promisiunii la clauzele de penalizare si anume daca nu mai vindeti nu veti pierde nimic si daca ei nu mai cumpara nu le restituiti nimic.
Va multumim pentru intrebare.

Dusa Ioan

Buna ziua.
1. Avem – fratii – titlul de proprietate pentru padure dupa parinti. Doi frati sunt decedati. Unul din frati (sa-i zicem Dina) a avut un urmas (Gheorghe) , desi nu a fost casatorit, celalalt nu. Gheorghe a decedat. Au ramas in viata sotia si o fiica (singurul copil). Dupa Gheorghe s-a făcut succesiunea, dar fără să se introducă și mostenirea dupa mama acestuia, Dina. După Dina nu s-a facut dezbaterea mostenirii.
Intrebarea este dacă fiica și sotia lui Gheorghe pot semna contractul de vănzare a padurii din titlul de proprietate.
2. Deoarece cu titlul de proprietate pentru teren – altul decat cel cu pădurea – suntem prin instante de 8 ani si nu putem face iesirea din indiviziune, se poate face succesiunea doar după padure?

Localitate
Miercurea Ciuc
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Da, puteți dezbate succesiunea parțial, daca va înțelegeți. Totodată, moștenitoarele lui Gheorghe vor putea face succesiunea după Dina si după părintii din titlu si apoi vor suplimenta masa succesorala a lui Gheorghe cu aceste bunuri nou apărute, sa zicem.
Va mulțumim pentru întrebare.

Andrei Badica

Buna ziua!Ce costuri implica o tranzactie de vanzare-cumparare a unui apartament, prin credit ipotecar, valoarea imobilului fiind 73000 euro.Multumesc

Localitate
Chiajna
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Costurile aferente autentificarii le puteti afla folosind calculatorul de taxe – sectiuna vanzare si respectiv ipoteca – https://notariate.ro/calculator-taxe-notariale/
Va multumim pentru intrebare.

Stanciu Georgiana

Buna ziua, nu s-a facut succesiune dupa sotie decedata in 2009. Dupa moartea sotului, se va face si succesiunea dupa primul sot sau cum se va proceda? Sunt 3 copii in urma, majori. Va multumesc!

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Da, la decesul ultimului dintre soti se dezbate succesiunea pentru amandoi.
Va multumim pentru intrebare.

CNIS RADU

BUNA ZIUA.
VREAU SA CUMPAR UN IMOBIL ( O CASA NE FINALIZATA) SI PROPRIETARUL SOLICITA UN AVANS, URMAND CA LA FINALIZARE SA RESTITUIM SI DIFERENTA DE PRET. PUTEM FACE UN AC IN CARE SA SPECIFICAM VALOARE AVANSULUI? PUTEM FACE ACTUL DE VANZARE-CUMPARARE LA FINALIZAREA CONSTRUCTIEI? CUM SA PROCEDAM?

Localitate
SUCEAVA
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Veti incheia o promisiune de vanzare la notar, iar apoi contractul final tot la notar.
Va multumim pentru intrebare

Maria Gheorghe

Salut, mulțumesc pentru răspunsul anterior, mai am o întrebare!
Cumparsturul va achita locuință pe care doresc sa o vând prin credit ipotecar, dorim sa evaluam la un preț mai mare apartamentul astfel sa nu mi achite avans! Totuși avem nevoie de acte la notar în care sa fie specificat ca mi va da un avans! Întrebarea este, cum putem face ca, în cazul în care nu i aproba banca creditul, eu sa nu fiu nevoit sa i dau înapoi avansul fictiv pt care semnal acte la notar! Se poate specifica la notar acest aspect!?

Localitate
Craiova
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Puteti renunta la clauzele privind penalizarea si plata dublului sumei sau restituirea avansului, daca asa este intelegerea dvs.
Va multumim pentru intrebare.

Marian Gheorghe

Salut, vanzatorul are toate actele necesare vanzarii. Cumparatorul va face credit ipotecar. Cumparatorul are actele necesare acordarii creditului, care este urmatoarea etapa?? Trb sa mergem la banca cu actele pt aveluator sau la notar, as putea gasii undeva acesti pasi?

Localitate
Dolj
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Trebuie sa mergeti la banca si sa depuneti copiile actelor de proprietate pentru a fi predate in centrala pentru analiza si catre evaluator si sa zicem, simultan si la un notar pentru intocmirea unei promisiuni de vazare la care cumparatorul va da un avans.
Va multumim pentru intrebare.

Stanescu Doina

In contractul de vanzare cumparare a unui apartament este trrcuta o suprafata diferita de cea din cadastru(cadastru mentionat in actul de vanzare cumparare). Contractul este din 2002. Cum se poate corecta deoarece propietarul doreste sa il vanda

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Daca greseala este in act puteti merge la respectivul birou notarial pentru a va face o incheiere de rectificare, pe baza cadastrului bine intocmit. Daca greseala este in cadastru, trebuie sa refaceti documentatia cadastrala.
Va multumim pentru intrebare.

Elena

Am cumparat un teren cu o casa si mia trecut notarul act de vanzare nu si de cumparare ce inseamna

Localitate
Prahova
👑 notariate.ro

Buna ziua,
In urma modificarii codului civil din 2011, contracte de numesc numai de vanzare, nu vanzare-cumpararea.
Va multumim pentru intebare.

Morogan

Buna ziua, as vrea sa stiu, cam la ce valoare ajunge impozitul pentru vanzarea unui apartament, in orasul Onesti-Bacau, cu 3 camere semidecomandat, etaj 10, suprafata de cca 61mp. Acest impozit se percepe pentru suma cu care a fost vandut, sau exista o valoare dinainte stabilita de organele competente?
Multumesc frumos.
O zi frumoasa va doresc.

Localitate
Isabela
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Impozit la vanzarea imobilelor se percepe doar daca pretul vanzarii depaseste 450.000 lei, ceea ce nu cred ca este cazul.
Va multumim pentru intrebare.

popa victor

Se poate încheia un contract de vânzare – cumpărare parțial în lei/parțial în EURO? Unii notari acceptă acest mod de plată, dar alții nu. Ce riscuri implică plata în monedă mixtă?

Localitate
Cluj - Napoca
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Fiecare notar are pareri diferite in acest sens si nu exista reglementari obligatorii in acest domeniu. Riscuri nu exista pe langa cele normale care exista si privind plata intr-o singura moneda.In orice caz pretul efectiv trebuie exprimat obligatoriu si in lei, nu doar in euro dar modalitatea de plata difera.
Va multumim pentru intrebare.

Kamelia

Ce taxe notariale se achita de catre cumparator la promisiunea de vanzare a unei case in judetul ilfov cu un avans de 1000 euro? Multumesc.

Localitate
bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Va rugam sa luati legatura direct cu birourile notariale pentru a va comunica tarifele percepute.
Va multumim pentru intrebare.

Nicolae

Intenționez să cumpăr un apartament de la un dezvoltator, pentru care plătesc un avans, după care la finalul execuției diferența. Ce fel de act încheiem ? Care este actul de proprietate al dezvoltatorului și care sunt taxele de plătit în cazul acestui act?

Localitate
Mioveni
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Va trebuie sa incheiati o promisiune de vanzare (pentru un bun viitor, intelegand ca nu este inca edificata constructia). Probabil ca si acte de proprietate deocamdata nu are decat cel mult contractul de vanzare asupra terenului pe care edifica constructia, eventual si autorizatia de construire (depinde in ce faza este proiectul). Taxele se calculeaza in functie de avansul dat.
Va multumim pentru intrebare.

Florin

Buna ziua!am cumpărat un apartament și în intabulare nu este trecuta suprafața imobilului,este în regula?Si a doua întrebare,ce taxe plătesc daca vând un imobil?mulțumesc!

Localitate
Timisoara
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Este posibil sa fi fost o eroare la înregistrarea in cartea funciara. Ar trebui sa discutați cu un cadastrist pentru a va face rectificarea sau eventual sa refaceți documentația cadastrala pentru a se evidenția suprafața reala. Vânzătorul are in sarcina sa doar achitarea extrasului de carte funciara pentru autentificare necesar la vânzare.
Va multumim pentru intrebare.

vasile

am o casa de vanzare,valoarea e de 45000 euro,cumparatorul vrea sa plateasca acum 25000 de euro si restul in vara,ce sfat imi puteti da si ce acte trebuie sa intocmesc cu acesta in aceste conditii

Localitate
braila
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Puteti incheia contractul de vanzare normal si conform legii beneficiati de inscrierea unei ipoteci legale in cartea funciara pana la achitarea restului de pret – adica daca la termenul de plata il veti executa silit fara nicio problema.
Va multumim pentru intrebare.

Prodan Sorina

Buna seara, tocmai am achizitionat un apartament de 2 cam. M-a costat la notar contractul de vanzare cumparare aproape 2500 ron. Ulterior m-au sunat sa-mi spuna ca nu am platit opinia notariala in val de aproape 260 ron, in conditiile in care un la un alt notar aceasta ma costa 120 ron. Am citit si ca aceasta suma se scade din valoarea contractului. Ma puteti ajuta cu o lamurire, e in regula sa platesc aceasta suma?

Multumesc!

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Sun birouri notariale care nu percep niciun onorariu pentru opiniile notariale, aceasta procedura fiind taxata liber de fiecare birou notarial in parte. Totodata nu exista obligativitatea scaderii opiniei din costul vanzarii.
Va multumim pentru intrebare.

Mihaela

Buna ziua,
Matusa mea a pierdut actul de vanzare cumparare imobil in original avand acum doar o copie.
Copia legalizata poate deveni original sau trebuie sa obtina un alt act original?De unde ar putea?Tranzactia a fost acum 25 de ani de la un alt proprietar in fata unui notar, acel notar ar putea avea in arhiva actul respectiv?

Localitate
Slatina
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Copii legalizate nu pot fi facute decat de pe acte originale. Actul exista in arhiva acelui notar sau la camera notarilor publici si puteti obtine de la ei ori o copie legalizata din arhiva ori un duplicat al actului.
Va multumim pentru intrebare.

Nicoleta

Buna ziua.Am dori sa cumparam un teren de la o ruda si am vrea sa il trecem pe copil.Fata are 10 ani .Este posibil?Pe acel teren vrem sa construim o casa.

Localitate
Simeria
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Teoretic se poate insa procedura este mai greoaie si costurile sunt mai mari decat la vanzarea normala. Cel mai important fapt este ca veti avea nevoie de acordul autoritatii tutelare la cumpararea si apoi la fiecare act ulterior care ar implica semnatura minorului.
Va multumim pentru intrebare.

TAGA CONSTANTIN

Buna ziua! Sunt recasatorit si locuiesc cu sotia mea intr-un apartament a carui proprietar sunt.Din prima casatorie am un singur copil care este singurul meu mostenitor. Ce formalitati juridice ar trebui indeplinite ca sotia mea daca imi va supravietui sa nu poata fi data din casa pana la deces.

Localitate
GALATI
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Sotia dvs va mostenii cota de 1/4 din apartament iar copilul cota de 3/4. Fiind oricum proprietar nu va putea fi data din casa.
Va multumim pentru intrebare.

Nicolae iliescu

Bună ziua. Se poate primi și Cash după vânzarea unei case estimate la aproximativ 200.000€,sau este obligatoriu la sumele care depășesc 50.000€ restul sa se facă prin transfer bancar?

Localitate
Craiova
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Limita pentru numerar este de 50.000 lei, nu euro, deci tot ce depaseste aceasta valoarea trebuie sa fie facut prin transfer bancar.
Va multumim pentru intrebare.

Andreea

Buna ziua,
Strabunica mea vrea sa-mi lase apartamentul . Care este metoda cea mai ok? Sa nu poata fi atacat de altcineva

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Orice act poate fi ‘atacat’ deoarece legea nu ingradeste dreptul altora de a se adresa instantei. Singura solutie pe care o aveti este donatia deoarece datorita noilor reglementari pretul vanzarii trebuie platit prin transfer bancar, daca ati fi dorit sa faceti o vanzare.
Va multumim pentru intrebare.

daniela

Buna ziua, eu si sotul suntem cetateni romani cu rezidenta in strainatate si suntem proprietarii unei case in Romania pe care vrem sa o vindem.
In actul de vanzare cumparare notarul poate trece suma in euro sau trebuie trecuta in lei?
Tranzactia se face prin transfer bancar din contul cumparatorului care este rezident in Romania si care a obtinut un credit bancar catre contul nostru in stainatate care este un cont in euro.
In cazul in care suma trebuie trecuta in lei imi puteti da detalii despre procedura de conversie si timpul necesar?
Va multumesc.

Localitate
ploiesti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Pretul se trece in euro si se mentioneaza ca se va plati in euro, urmand ca, cumparatorul sa achite eventualele diferente de curs intre suma primita de el in lei de la banca si cat va fi necesar sa va transfere dvs. in euro. In contract se va mentiona si echivalentul in lei la cursul BNR din ziua respectiva pentru calculul taxelor notariale.
Va multumim pentru intrebare.

aurel

se poate face tranzactia de vanzare la anumit notar?

Localitate
bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Contractele de vanzare se pot face la orice notar doriti din tara.
Va multumim pentru intrebare.

Suciu

Proprietarul are acte pe loc dar de cand a dobandit locul a mai construit un garaj, o bucatarie, un beci.
Ce trebuie sa’i cer pt a fi legal ???

NU are acte decat pe unele din constructiile noi pe care le’a facut pe proprietate.

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Pentru constructii trebuie sa detina autorizatie de construire, proces verbal la finalizarea lucrarilor si constructiile sa fie inscrise in cartea funciara. Sau, daca nu au fost construite cu autorizatie sa urmeze procedurile necesare pentru a intra in legalitate si ulterior a le inscrie in cartea funciara.
Va multumim pentru intrebare.

lazau mircea

in 1979 la receptia apartamentelor din blocul nostru, eu si vecinul am schimbat numarul apartamentelor. al meu era spre strada al lui spre curte.ne-am instalat fiecare in apartamentul celuilalt,totodata respectand numarul apartamentului, fiecare ramanand cu numarul sau din acte,doar ca nu mai corespund schitele. am putea intampina ceva probleme la o eventuala vanzare? si cum s-ar putea solutiona?

Localitate
oradea
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Da, nu sunteti proprietarii apartamentelor corespunzatoare si ar trebui sa discutati cu in cadastrist care sa va ajute sa va modificati numarul apartamentelor si/sau corectarea actelor.
Va multumim pentru intrebare.

Sailă Doina

Bună ziua! Părinți mei vor sa mi facă acte de vânzare cumpărare cu clauză fructul viagerum . Eu mai am o sora pe care o dezmostenesc. Vrem sa ne ajutați sa alegem calea ce a mai buna în așa fel în care sora mea sa nu poată ataca actul făcut de părinți. Și costul acestora. Trebuie sa menționez ca părinți sunt surdo muți. Mulțumesc.

Localitate
București
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Pentru a putea face contract de vanzare va trebui sa platiti pretul vanzarii datorita noilor reglementari privind spalarea banilor. Veti putea incheia un contract de donatie cu uzufruct viager dar orice act poate fi in esenta atacat daca aceasta este vointa surorii.
Va multumim pentru intrebare.

Corneliu

Buna ziua, exista vreo lege care specifica faptul ca persoanele trecute de o anumita varsta nu pot vinde un teren sau imobil fara sa aduca o adeverinta medicala?

Localitate
Pitesti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Notarii isi iau aceasta precautie deoarece isi asuma raspunderea in momentul luarii consimtamantului privind discernamantul clientului iar de la o anumita varsta acest lucru nu mai este complet sigur.
Va multumim pentru intrebare.

Popa Tiberiu Adrian

Bună seara. Locuiesc in aceeași curte cu socrii. In curte sunt mai multe imobile și doresc ca imobilul în care locuiesc să intre în proprietatea mea. Am făcut planul de dezmembrare și suprafața totală care va intra în posesia mea este de 2180 M2. Pe lângă imobilul în care locuiesc, construist in anul 1978, în posesia mea va mai intra și o șură. Pot trece orice valoare în contract sau există o sumă minimă? Vă mulțumesc.

Localitate
Sasca Mare
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Notarul la care veti semna contractul va va face o evaluare conform grilelor notariale iar taxele si onorariul notarial vor fi calcualte la acea suma.
Va multumim pentru intrebare.

POPESCU GHEORGHE

Daca imobilul nu are certificatul de performanță energetică ?

Localitate
BUCURESTI
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Daca doriti sa vindeti este obligatoriu sa prezentati certificat de performanta energetica.
Va multumim pentru intrebare.

Nicu

Contractul care trebuie realizat in cazul unei donatii de apartament, poate fi facut si in alt oras decat cel in care se gaseste locuinta respectiva?
multumim.

Localitate
Galati
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Contractul de donatie de poate semna la orice birou notarial din tara, indiferent unde se afla locuinta.
Va multumim pentru intrebare.

Costel

Buna ziua,
In curand o sa cumpar o casa 24.000 euro
Si se poate plateste cash (numerar euro) fara sa aiba problema cu anaf ?
Stima

Localitate
Constanta
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Platile in numerar intre persoane fizice sunt limitate la un plafon de 50.000 lei (sau echivalent euro)/ tranzactie. Pentru restul este obligatoriu transfer bancar.
Va multumim pentru intrebare.

Irina

Trebuie să plătim impozit pe venit?
Apartamentul îl vindem cu 33.000 eur

Localitate
Lunca Calnicului, Brașov
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Vanzarile sub valoarea de 450.000 lei nu se impoziteaza.
Va multumim pentru intrebare.

francu gheorghe

consultatie la notar pentru vanzarea unor terenuri agricole

👑 notariate.ro

Buna ziua,
Daca doriti o consultatie la un birou notarial din Constanta va rugam sa luati legatura cu un birou din aceasta lista https://notariate.ro/notari/locatie/constanta/
Va multumim pentru intrebare.

vas ionel

cand se plateste impozitul pe venit?La notar o data cu incheiera contractului de vanzare -cumparare (e impozit retinut la sursa?Eu cu sotia suntem coprprietari cum se calculeaza impozitul,pt fiecare in parte?suma imobilului in discutie este de aprox. 300000 euro. Multumesc.

Localitate
sancraiu de mures
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Impozitul se calculeaza si se incaseaza de catre notarul public la semnarea contractului iar formula de calcul este de 3% din ce depaseste suma de 450.000 lei.
Va multumim pentru intrebare.

Lenuta

Daca eu cumpăr un apartament cine trebuie să plătească fisa de la cadastru

Localitate
Moinesti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Daca va referiti la extrasul de carte funciara pentru autentificare necesar la vanzare, acesta se achita de catre vanzator.
Va multumim pentru intrebare.

Maria Dinu

Buna ziua.Grila notariala cu preturi pentru terenuri este accesibila unui proprietar care doreste sa vanda,sau poate acesta sa consulte intr-un cabinet notarial aceasta grila,evident ca un serviciu platit?

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Grilele notariale sunt publice si le puteti consulta pe siteul http://www.unnpr.ro. In cazul in care aveti dificultati in a va incadra proprietatea va puteti adresa unui birou notarial.
Va multumim pentru intrebare.

Petrini

Eu si fratele meu, am mostenit de la parintii nostri un teren cu o casa veche pe el, fiecare cate o cota de 1/2. Am facut succesiunea si avem: certificat de mostenitor in care se specifica aceasta cota de 1/2; documentația cadastrală și încheierea de intabulare în cartea funciară.
De comun acord , vreau sa cumpar cota 1/2 a fratelui meu.
Pentru incheierea contractului de vanzare cumparare este nevoie si de certifiatele de casatorie ale ambilor sau numai al cumparatorului? ;daca imi face donatie costurile sunt mai mici?

Localitate
Cilieni
👑 notariate.ro

Buna ziua, in cazul dvs. va trebui sa incheiati cu fratele un act de partaj prin care dvs. ii dati fratelui suma de bani, iar acesta va da cota lui de jumatate. Costurile sunt aceleasi indiferent de actul notarial ales.
Va multumim pentru intrebare.

sorin

am obtinut un apartament in urma unui partaj succesoral,si doresc sa-l vand.mai e necesar cadastru???multumesc

Localitate
slobozia
👑 notariate.ro

Buna ziua, da, pentru vanzare veti avea nevoie de documentatie cadastrala si intabulare in cartea funciara.
Va multumim pentru intrebare.

Moisescu Nicolae

Buna ziua,
se poate vinde un peocent de 87.5 dintr-um imobil?

Multumesc

Localitate
Bucuresti
👑 notariate.ro

Buna ziua,
Sigur, daca intregul imobil din care vindeti este intabulat si are cadastru.
Va multumim pentru intrebare.

Popescu L,

In cazul in care imobilul nu a fost locuit in ultimii 3 ani si au fost sistate platile la utilitati ce chitanta as putea duce?
Nu am pastrat facturile sau chitantele din ianuarie 2016.

Multumesc anticipat pentru raspuns.

👑 notariate.ro

Buna ziua,
Se face mentiune ca imobilul nu este racordat la utilitati si atunci nu trebuie sa mai aduceti nicio dovada sau se aduce o adeverinta de la furnizor prin care se spune ca este sistata furnizarea pentru imobilul dvs.
Va multumim pentru intrebare.

Moldovan gheorghe

Cum este mai ieftin sa vinzi o casa tu dau printr o agentie si care sint taxe pe care trebuie sa le platesti tu vinzatorul in cele doua cazuri

👑 notariate.ro

Buna ziua,
Comisionul este diferit de la agentie si agentie insa strict din punct de vedere notarial ceea ce plateste vanzatorul este la fel indferent de modul in care ati gasit cumparatorul, respectiv extrasul de carte funciara pentru autentificare. Daca vanzarea depaseste 450.000 lei vanzatorul achita si impozit catre stat.
Va multumim pentru intrebare.

  X
  Asistenta Notariala Inteligenta  
  Buna, numele meu este Ani si te pot asista cu informatii notariale personalizate.
  wpChatIcon
  Notificare 30 martie!

  In aceasta perioada majoritatea notariatelor au program redus sau sunt inchise.

  *In Bucuresti programari urgente si consultanta notariala gratuita pe Whatsapp sau email.

  online acum