Dezbaterea succesiunii in lipsa unui mostenitor 2021

CUPRINS

.

Dezbaterea succesiunii in lipsa unui mostenitor

După decesul unei persoane moștenitorii sai legali au dreptul de a-si exprima opțiunea de a moșteni sau nu într-un anumit termen. Acest termen este de 1 an de la decesul persoanei pe care o moștenesc.

Dezbaterea succesiunii in lipsa unui mostenitor

După expirarea termenului legal de un an iar unii dintre moștenitori nu au răspuns citațiilor notarului, nu au intreprins alte acțiuni care sa arate ca ar dori sa primească moștenirea dar nici nu au dat o declarație expresa de renunțare, acești moștenitori sunt prezumați renunțători la moștenire si vor fi decăzuți din dreptul de a mai moșteni. Astfel, bunurile ramase se împart intre cei care au acceptat moștenirea.

Exista cazuri când, deși toți moștenitorii au acceptat succesiune, ei nu se înțeleg iar atunci vor fi obligați sa meargă in instanta pentru dezbaterea succesiunii si nu vor putea finaliza procedura la notar.

Procedura Online Bucuresti

Pentru a nu astepta la notar, contactati notariat pe Whatsapp, Telegram, Email, trimiteti actele online si veniti doar la semnare.

Informatii suplimentare

Certificat de mostenitor 300lei⁺ᵗᵛᵃ

Succesiune de la 500lei⁺ᵗᵛᵃ

Afla mai multe detalii despre Dezbaterea succesiunii in lipsa unui mostenitor 2021

Succesiunea este procedura legala care presupune stabilirea moștenitorilor unei persoane care a încetat din viata, a cotelor ce ii revin fiecarui mostenitor si a bunurile mobile si imobile ce au aparținut defunctului.

Procedura succesorala se realizeaza cel mai simplu si rapid doar la notar. Mostenitorii au la dispozitie un an de la decesul defunctului pentru a-si exprima optiunea – daca doresc sau nu sa mosteneasca fara a fi obligati insa sa parcurga intreaga procedura.

Legea prevede ca bunurile mostenite sa se imparta la mostenitorii ramasi in viata in functie de gradele de rudenie. Pentru a afla cum se impart bunurile mostenite, in functie de mostenitori, folositi calculatorul de Cote Succesorale de mai jos.

Taxele notariale se impart intre toti mostenitorii, iar in cazul in care exista un singur mostenitor acesta va suporta toate taxele.

Taxele notariale se calculeaza in functie de valoarea totala a masei succesorale (pentru toate bunurile mobile si imobile).

Bucuresti

Cumparati sau vindeti un imobil in Bucuresti?

Consultatie Notariala Gratuita*

Vanzari – Cumparari imobiliare

*valabil Bucuresti luna martie

Alegeti metoda preferata de contact:*

*valabil doar in Bucuresti.

Vizitind notariate.ro, sunteți de acord cu politica de confidențialitate privind cookie-urile. Mai multe detalii puteti citi aici.