Cand se pierde dreptul la mostenire

CUPRINS

Cand se pierde dreptul la mostenire

Cand se pierde dreptul la mostenire

În primul rând, trebuie sa precizam ca nimeni nu poate fi obligat sa moștenească daca nu dorește dar dacă o persoană doreşte să devină moştenitor, trebuie să accepte succesiunea în termenul legal de opţiune succesorală. Dreptul de opţiune succesorală se exercită în termen de un an de la data deschiderii moştenirii, adica de la data decesului defunctului.

Cand se pierde dreptul la mostenire

Ca o excepție la renunțarea in mod expres, este prezumat, până la proba contrară, că a renunţat la moştenire cel care, deşi cunoştea deschiderea moştenirii şi calitatea lui de succesibil, nu şi-a exercitat dreptul de opţiune succesorală, prin acceptarea moştenirii sau renunţarea expresă la moştenire, în termenul de un an.

Prezumţia de renunţare operează, după împlinirea termenului de un an de la deschiderea moştenirii, dacă moștenitorul, citat în condiţiile legii, nu face dovada exercitării dreptului de opţiune succesorală.

Dupa cati ani pierzi dreptul de mostenitor

In mod normal dreptul la mostenire nu se poate pierde niciodata dar exista si unele exceptii.

Astfel, daca unul dintre mostenitori renunta la mostenire, pierde dreptul de a-l mosteni pe defunct. Totodata, legea prevede un termen legal de 1 an de la data decesului, timp in care mostenitorii pot spune daca doresc sa accepte sau nu mostenirea.


Astfel, daca unul dintre mostenitori nu s-a aratat interesat, nu a facut niciun act expres sau tacit de acceptare a mostenirii, el ar putea fi decazut din dreptul de a mosteni la momentul dezbaterii succesiunii.

Procedură Online Ilfov

Pentru a nu pierde timpul pe mai multe drumuri la notar folosiți procedura online și mergeți o singură dată, doar la semnare.

Ca să nu așteptați la notar, contactați notariat pe Whatsapp sau Email, aflați costul și trimiteți actele online.

Cum sa platesti taxe notariale minime

Indiferent de situatia financiara a fiecaruia dintre noi, nimanui nu-i place sa plateasca mai mult decat face.

Cand trebuie sa mergeti la notariat, alegeti sa platiti tarif minim legal, mai ales daca aveti de platit onorariu de sute sau mii de lei.

Afla taxele notariale minime vizitand pagina de calculator taxe notariale minime. Cauta taxe notariale pe google si acceseaza notariate.ro

Succesiune Ilfov*

Succesiune in Ilfov*

* valabil doar daca defunctul a avut ultimul domiciliu in localitatile:
Bragadiru, Clinceni, Cornetu, Ciorogarla, Domnesti, Magurele, Jilava, Darasti-Ilfov, 1 Decembrie, Copaceni, Vidra, Berceni, Popesti Leordeni, Glina, Dobroesti, Pantelimon, Cernica, Branesti

NOU!

(GRATUIT) Consultatii Notariale Online pentru succesiuni in Ilfov*

* valabil 9 noiembrie – 26 noiembrie in localitatile: Bragadiru, Clinceni, Cornetu, Ciorogarla, Domnesti, Magurele, Jilava, Darasti-Ilfov, 1 Decembrie, Copaceni, Vidra, Berceni, Popesti Leordeni, Glina, Dobroesti, Pantelimon, Cernica, Branesti

Notar online

* in perioada: 9 noiembrie – 24 noiembrie.

Aflati informatii personalizate pentru succesiunea dvs.

  • evaluare notariala a bunurilor mostenite
  • cand se poate incepe succesiunea
  • cum platiti taxe minime legale
    (Certificat de mostenitor 300lei⁺ᵗᵛᵃ)

    (Succesiune de la 500lei⁺ᵗᵛᵃ)

  • cat dureaza succesiunea
  • cine si cat mosteneste
  • documente necesare
  • greseli de evitat

Informatii suplimentare

Certificat de mostenitor 300lei⁺ᵗᵛᵃ
Succesiune de la 500lei⁺ᵗᵛᵃ

Afla mai multe detalii despre Cand se pierde dreptul la mostenire

Succesiunea este procedura legala care presupune stabilirea moștenitorilor unei persoane care a încetat din viata, a cotelor ce ii revin fiecarui mostenitor si a bunurile mobile si imobile ce au aparținut defunctului.

Procedura succesorala se realizeaza cel mai simplu si rapid doar la notar. Mostenitorii au la dispozitie un an de la decesul defunctului pentru a-si exprima optiunea – daca doresc sau nu sa mosteneasca fara a fi obligati insa sa parcurga intreaga procedura.

Legea prevede ca bunurile mostenite sa se imparta la mostenitorii ramasi in viata in functie de gradele de rudenie. Pentru a afla cum se impart bunurile mostenite, in functie de mostenitori, folositi calculatorul de Cote Succesorale de mai jos.

Taxele notariale se impart intre toti mostenitorii, iar in cazul in care exista un singur mostenitor acesta va suporta toate taxele.

Taxele notariale se calculeaza in functie de valoarea totala a masei succesorale (pentru toate bunurile mobile si imobile).

București-Ilfov

Consultație Notarială Gratuita Online*

Whatsapp

Email

*valabil Bucuresti-Ilfov
in luna noiembrie

*Consultanța notarială se concentrează pe asistența și îndrumarea în vederea încheierii actelor notariale și poate să nu se aplice în mod automat la alte birouri notariale. Fiecare situație legală este unică, iar interpretarea și aplicarea legii într-un anumit context poate varia în funcție de circumstanțele specifice.

Alegeti metoda preferata de contact:*

Whatsapp

Email

*valabil doar in Bucuresti-Ilfov.

*Valabil doar defunctul a avut ultimul domiciliu in:
Bragadiru, Clinceni, Cornetu, Ciorogarla, Domnesti, Magurele, Jilava, Darasti-Ilfov, 1 Decembrie, Copaceni, Vidra, Berceni, Popesti Leordeni, Glina, Dobroesti, Pantelimon, Cernica, Branesti.

Whatsapp

Email

Programare
Vânzare cu taxe minime legale*

Whatsapp

Email

*Disponibil doar in Bucuresti-Ilfov

-19%

Taxe cu 19% reducere*

Platiti cu 19% mai putin taxe notariale pentru vanzari imobile/terenuri.

Notariat neplatitor de TVA

Programari limitate

*valabil Bucuresti-Ilfov
doar in luna noiembrie

Vizitând notariate.ro, sunteți de acord cu politica de confidențialitate privind cookie-urile. Mai multe detalii puteti citi aici.

;