Dreptul de uzufruct este dreptul unei persoane de a se bucura de bunurile (mobile sau imobile) ce sunt proprietatea altuia și de a le culege fructele naturale, industriale și civile, întocmai ca însuși proprietarul lor, însă cu îndatorirea de a le conserva substanța (art.703 Cod civil).
Dreptul de uzufruct este un dezmembrământ al dreptului de proprietate, întrucât titularul acestuia deține numai o parte din atributele dreptului de proprietate si anume posesia si folosința.
In termeni juridici, proprietarul care cedează dreptul de folosință se numește nudul proprietar, în timp ce acela care primește dreptul de a folosi bunul, dar și de a culege fructele bunului (veniturile în cazul în care îl dă în chirie) se numește uzufructuar (usus = a folosi, fructus = a culege fructele, în situația unui imobil, este vorba de chirie).
Părțile pot alege să încheie un contract de întreținere cu rezerva uzufructului ceea ce înseamnă ca Vânzătorul/beneficiar al întreținerii transfera proprietatea comparatorului/creditorului obligației de întreținere in schimbul îngrijiri oferite si își si poate rezerva dreptul de a locui in locuința ce se înstrăinează.
Termenul de viager se refera la durata de existenta a uzufructului si anume pe toată durata vieții beneficiarului, stingându-se prin decesul acestuia. Atenție! Dreptul de uzufruct nu se moștenește de către moștenitorii uzufructuarului
Pot noii proprietari sa atace uzufructul asumat către foștii proprietari?
Nu, atâta timp cat au fost de acord ca foștii proprietari sa beneficieze de uzufruct si au semnat contractul așa, nu se pot răzgândi ulterior. Uzufructul se poate anula doar cu acordul ambelor parti.
În cazul în care ati dobândit un imobil și vânzătorul (sau o alta persoana) și-a rezervat dreptul de uzufruct viager, la decesul acestei persoane nu trebuie sa dezbateti moștenirea. Astfel, pentru radierea dreptului de uzufruct din cartea funciara este suficient sa prezentați copia legalizata a certificatului de deces și se va șterge dreptul de uzufruct dvs. rămânând proprietar deplin asupra imobilului.
Procedură Online Ilfov
Pentru a nu pierde timpul pe mai multe drumuri la notar folosiți procedura online și mergeți o singură dată, doar la semnare.
Aflați costul și vă programați.
În 5 minute semnați, achitați și plecați.
NOU!
(GRATUIT) Consultatii Notariale Online pentru uzufruct in Bucuresti*
* valabil 15 decembrie – 30 decembrie
* in perioada: 15 decembrie – 30 decembrie.
Beneficii consultatie notariala – Uzufruct:
București-Ilfov
Consultație Notarială Gratuita Online*
*valabil Bucuresti-Ilfov
in luna decembrie
*Consultanța notarială se concentrează pe asistența și îndrumarea în vederea încheierii actelor notariale și poate să nu se aplice în mod automat la alte birouri notariale. Fiecare situație legală este unică, iar interpretarea și aplicarea legii într-un anumit context poate varia în funcție de circumstanțele specifice.
-19%
Taxe cu 19% reducere*
Platiti cu 19% mai putin taxe notariale pentru vanzari imobile/terenuri.
Notariat neplatitor de TVA
Programari limitate
*valabil Bucuresti-Ilfov
doar in luna decembrie
Vizitând notariate.ro, sunteți de acord cu politica de confidențialitate privind cookie-urile. Mai multe detalii puteti citi aici.
Cine și cât mosteneste?
Calculator cote succesorale