Onorarii Notariale

Onorariile pentru serviciile notariale sunt stabilite prin Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 46/C din data de 06.01.2011, cu modificarile si completarile ulterioare, publicat în Monitorul Oficial nr. 133/22.02.2011.

Datorita numarului mare de persoane care ne-au intrebat de tarifele practicate de notariate, am raspuns aici la cele mai frecvente intrebari despre onorariile notariale si cum alegeti notariat cu taxe minime. Pentru alte intrebari contactati-ne aici.

Toti notarii au aceleasi preturi?
Onorariile notariale nu sunt la fel la toate notariatele, ele difera de la un notariat la altul. Pentru acelasi act puteti plati mai mult la un notariat fata de altul.

 

Care notari au preturile mici?
Pretul cel mai mic il gasiti la notariatele care taxeaza tariful minim pe grila notariala. Anumite notariate taxeaza minim pe grila, altele nu.


Ce este grila notariala?
Grila notariala reprezinta tariful minim garantat, pentru orice serviciu notarial. Notarii nu au voie sa taxeze mai putin decat aceasta grila, insa pot taxa oricat peste. Grila stabileste doar tarifele minime, tarifele maxime pot fi oricat de mari considera notarul.


Care sunt diferentele de pret intre notari?
In anumite cazuri diferentele intre onorariile notariatelor sunt mici, dar in multe cazuri pot fi destul de mari. De exemplu, pentru o procura, diferentele pot fi doar de cateva zeci de lei, insa pentru vanzarea unui imobil diferentele pot depasi mii de lei.


Cine alege notariatul? Vanzatorul sau cumparatorul?
Alegerea notariatului unde se fac actele, apartine intotdeauna celui care care achita onorariul, adica cumparatorul.
Cumparatorul alege intotdeauna notariatul, deoarece taxele notariale sunt in sarcina lui.


Pot fi obligat(a) sa merg la un notar mai scump?
Cumparatorul are dreptul legal de a alege sa plateasca tariful minim pe grila si nu poate fi obligat sa plateasca mai mult. Cumparatorul decide la ce notar se fac actele deoarece taxele notariale sunt in sarcina lui. Conform prevederilor legale vanzatorul sau banca nu poate obliga cumparatorul la ce notariat sa mearga.


Cum aleg un notar cu taxe minime?

Cand vorbim de taxe minime vorbim in general despre vanzari, unde diferentele de pret pot fi de sute sau mii de lei. Notariatele cu tarife minime taxeaza conform grilelor notariale in vigoare, identice cu cele din calculatorul de taxe de aici.


Imi puteti recomanda un notar care taxeaza minim?
Este recomandat sa cititi recomandarile fostilor clienti pentru a va face o idee inainte sa mergeti la notariat. Iar dupa ce ati fost nu uitati sa scrieti recomandarea dvs. despre notariatul la care ati fost pentru a i indruma pe viitorii clienti.

Recomandare:

Indiferent de situatia financiara a fiecaruia dintre noi, nimanui nu-i place sa plateasca mai mult decat face.

Daca tot trebuie sa mergeti la notariat, alegeti unul unde platiti mai putin, mai ales daca aveti de platit onorariu de sute sau mii de lei.

🥇

⭐⭐⭐⭐⭐

Cum alegi cel mai bun notariat pentru tine?

 

Citeste recomandarile clientilor sa stii dinainte ce te asteapta.

Dupa care recomanda si tu notariatul la care ai fost.

 

Recomandarile clientilor te ajuta pe tine in alegerea notarului, cum si recomandarea ta ii ajuta pe altii.